- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Stvari ne idu dobro“: U SAD otkrili kako je Zelenski podrio ukrajinsku kontraofanzivu

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinski vojnici u Zaporoškoj oblasti
Ukrajinski vojnici u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2023
Pratite nas
Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine je propala zbog potpune nekompetentnosti predsednika Vladimira Zelenskog, izjavio je potpukovnik Oružanih snaga SAD Toni Šafer u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru.

„Otvoreno priznati da stvari idu loše, isto je kao i upozoriti svog neprijatelja. ‘Ako je to istina, hajde da to iskoristimo’, i, sudeći po svemu, tako se i dogodilo. Rusi su se pažljivo, ali efikasno time okoristili“, tvrdi stručnjak.

Prema njegovim rečima, ukrajinski lider je dozvolio ozbiljnu grešku, jer je redovno javno govorio o planovima Oružanih snaga Ukrajine da izvedu napad na određena područja, kao i o tome sa kakvim se problemima suočavaju, na primer, sa nedostatkom zapadnog naoružanja ili municije.
Šafer smatra da je ovakav nestručan način vođenja ofanzive naneo težak udarac Ukrajincima.

„Rusi su preduzeli mere kako bi sva ta ogromna borbena moć koju smo mi na Zapadu pružili Zelenskom bila upotrebljena apsolutno beskorisno“, ocenio je potpukovnik.

On je takođe primetio da snage Zelenskog nisu usredsređene na jedan cilj, jer dva glavna komandanta njegove armije Valerij Zalužni i Aleksandar Sirski žele da napadnu iz potpuno različitih pravaca, cepajući time Oružane snage Ukrajine.
Kontraofanziva, o kojoj se dugo pričalo u Kijevu, počela je 4. juna na južnodonjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu, pri čemu je ukrajinska vojska koncentrisala glavni udar na zaporoški sektor fronta.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je ranije da je ukrajinska vojska od početka kontraofanzive izgubila preko 26.000 vojnika i 3.000 komada različitog naoružanja.
Sastanak predsednika Rusije i Belorusije Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2023
RUSIJA
Putin: Kontraofanziva propala, strani plaćenici u Ukrajini ginu zbog svoje gluposti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala