- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak iskren posle titule: Ne znam u kojoj sam fazi karijere – prvo mesto i Dejvis kup glavni ciljevi

© AP Photo / Michel EulerNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2023
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser sveta, na konferenciji za medije posle osvajanja titule u Parizu otkrio je koliko se mučio sa zdravstvenim problemima na turniru zbog čega mu je ova titula posebna. Uz to srpski as istakao je da su njegovi ciljevi sada usmereni na to da godinu završi kao prvi na svetu kao i da sa Srbijom osvoji Dejvis kup.
U finalu Mastersa u Parizu Novak Đoković savladao je Grigora Dimitrova rezultatom 6:4, 6:3, što je bila znatno ubedljivija pobeda nego u tri meča koja su prethodila finalu u kojima se srpski as mučio sa stomakom.
„Ovo je bila veoma izazovna nedelja, a naročito i van terena. Mučio sam se sa stomačnim virusom, koji mi je oduzeo puno energije, ali sam nekako uspeo da pronađem dodatnu energiju kada je bilo najpotrebnije. To je naročito bilo važno od petka do danas, kada sam bio bliži tome da izgubim mečeve nego da prođem dalje. Ako se to uzme u obzir osvojiti ovaj turnir je posebno ostvarenje u mojoj karijeri“, rekao je Đoković.
Koliko god uživa u tome što je u Parizu oborio nekoliko rekorda Novak se već okreće narednim obavezama i smatra da je jedino takav pristup ispravan.
„Nastojim da i dalje pomno izučavam igru i registrujem brojke koje se vezuju za moj uspeh, ali istovremeno nastojim da usmerim svoju pažnju ka narednom izazovu. Sve dok budem bio aktivan teniser, to će biti mentalni pristup koji ću gajiti. Uspesi su sjajni, ali sam već okrenuo sledeću stranicu. Bilo to shvaćeno kao dobro ili loše, to je metod koji funkcioniše za mene, i smatram da je pravilan kada su budući ciljevi u pitanju, jer ću želeti da osvajam još više turnira dok budem aktivan, i igrati na najvišem nivou. Gren slemovi i Mastersi su najdragoceniji turniri u našem sportu i u okolnostima iz proteklih sedam dana ova pobeda ima veću težinu, naročito u ovoj fazi moje karijere, iako iskreno nisam svestan toga o kojoj se fazi moje karijere više i radi“ ,uz osmeh je poručio srpski as.
Novak je za razliku od ostalih tenisera u Pariz stigao posle duge pauze, jer nije igrao turnir posle US Opena, međutim uprkos tome ponovo je pokazao da je najbolji.
„Puno i naporno sam radio kako bih se što bolje pripremio za ovaj poslednji deo sezone, proveo 3-4 nedelje u intenzivnom radu na terenu i fizičkoj pripremljenosti. Odlično se osećam kada je moje telo u pitanju, a uvek postoji nešto što vam se “zategne tu i tamo”. Ovaj virus je bio veliki protivnik i sa mojim timom sam se dan noć bavio time kako da me oporave za naredni meč. Čudesno je da sam uspeo da se osećam ovako danas, s obzirom na to da sam igrao tri meča od preko tri sata tri dana uzastopno, i veoma sam srećan i ponosan zbog toga što sam sve to prevazišao do ovog konačnog trijumfa“, istakao je Đoković.
Glavni ciljevi su prvo mesto na kraju godine, ali pre svega titula sa Srbijom na Dejvis kupu.
„Nastojaću da osvojim sve turnire u kojima učestvujem, a mislim da mi je potrebna još jedna pobeda kako bih obezbedio još jedno prvo mesto na kraju sezone u karijeri, što je najveći cilj osim Dejvis kupa do kraja godine. U Torinu me čeka velika konkurencija gde je svaki meč kao finale nekog ATP turnira s obzirom na to da igrate protiv osam najboljih igrača sezone, i svaki od njih nosi veliki broj poena i važnosti. Ukratko, na oba takmičenja idem sa dobrim osećajem, puno samopouzdanja; nisam izgubio meč od finala Vimbldona i sa uzbuđenjem očekujem da završim sezonu na najbolji mogući način. Zadržati prvo mesto ATP liste na kraju sezone i osvojiti Dejvis Kup su dva najvažnija cilja za mene“, poručio je Đoković.
Upitan je Novak i za savet povodom stomačnog virusa.
„Kao što znate, svi smo drugačiji, ali znajte da je u mom slučaju hidratacija ključna za sve. Ipak, iskreno, ne mogu da govorim u ime vaše supruge ili bilo koga, koja će mu ishrana pomoći, a koja neće. Nisam ovih dana mogao mnogo da jedem, tako da bih jeo otprilike jednoom dnevno, a onda posle toga ne bih ništa jeo. Samo sam bio na tečnostima, jer je bilo šta što sam uzeo 'izlazilo' veoma brzo. . To što sam profesionalni sportista i što se nisam predavao, već sam crpeo energiju iz adrenalina dalo mi je dodatnu motivaciju da istrajem. Ali naravno, doživljavam iste stomačne probleme kao i svi drugi. Možda je kod mene to trajalo kraće nego kod vaše supruge, nisam siguran da li je to bilo tri ili četiri dana mučenja. Danas je prvi dan da sam osetio da je to iza mene. I izvinite, ne mogu da dam nikakve lekarske savete i ne mogu da preporučujem lekove. Nema leka, pretpostavljam“, uz osmeh je završio Novak.
Novak Đoković Grigor Dimitrov - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2023
SPORT
Novak je apsolutni vladar koji obara svoje rekorde: „Tri puta sam se vratio sa ivice!“
Novak Đoković i Grigor Dimitrov - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2023
SPORT
Grigor plakao, Novak ga tešio: Izvini, nije lako izgubiti finale /video/
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2023
SPORT
Nepobedivi Novak je sedmi put šampion Pariza!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala