- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta piše u rezoluciji UN o humanitarnom primirju u Gazi

© AP Photo / Abed KhaledZgrade porušene u izraelskom raketiranju Gaze
Zgrade porušene u izraelskom raketiranju Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2023
Pratite nas
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je, sa 120 glasova za, 45 uzdržanih i 14 protiv, rezoluciju kojom se poziva na humanitarno primirje u Pojasu Gaze.
U rezoluciji, čiji je autor Jordan u saradnji sa 45 država, poziva se na „hitno, trajno i održivo humanitarno primirje koje će voditi do prekida neprijateljstava“.
Sukobljene strane se pozivaju na „zaštitu civila i pridržavanje zakonskih i humanitarnih obaveza“, kao i da se „odmah i u potpunosti povinuju obavezama koje proističu iz međunarodnog humanitarnog prava i zakona o ljudskim pravima, posebno u pogledu zaštite civila i civilnih objekata“.
Poziva se i na zaštitu humanitarnog osoblja, ljudi koji ne učestvuju u borbi, kao i humanitarnih ustanova i imovine, te da se omogući humanitarni pristup osnovnih potrepština u usluga civilima u Pojasu Gaze.
Rezolucija poziva na ukidanje naredbe Izraela „kao okupacione sile“ za palestinske civile, zaposlene u UN i humanitarne radnike da se evakuišu sa severa Pojasa Gaze na jug.
Generalna skupština pozvala je i na „hitno i bezuslovno oslobađanje“ svih civila koji se nezakonito drže u zarobljeništvu, a za njih se traži i bezbednost i humani tretman u skladu sa međunarodnim pravom.
„Pravedno i dugotrajno rešenje izraelsko-palestinskog konflikta može biti postignuto jedino na miran način, na osnovu relevantnih rezolucija UN i u skladu sa međunarodnim pravom, zasnovano na rešenju dve države“, navodi se u rezoluciji Generalne skupštine UN.
Zgrade oštećene u izraelskom napadu na Gazu - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2023
SVET
UŽIVO Netanijahu: Ovo je misija mog života; Hamas spreman za momentalnu razmenu zatvorenika
Generalna skupština UN - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2023
SVET
Rezolucija UN o primirju u Gazi: Kako je glasala Srbija, koje države su bile za, a koje protiv
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala