- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Zgrade oštećene u izraelskom napadu na Gazu - Sputnik Srbija

UŽIVO Netanijahu: Ovo je misija mog života; Hamas spreman za momentalnu razmenu zatvorenika

Pratite nas
Sukob Izraela i Palestinaca ušao je u 22. dan, a izraelske snage izvele su najjači napad na Pojas Gaze od početka konflikta sa Hamasom. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je počela druga faza rata protiv Hamasa. „Ovo je misija mog života“, kazao je Netanijahu.
Izraelska vojska saopštila je da je likvidirala šefa vazdušnih snaga Hamasa Asema Abu Rakabu, koji je bio odgovoran za PVO i napade dronova.
Tokom noći zabeležene su borbe kopnenih snaga izraelske vojske i Hamasa na severu Gaze.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:15 28.10.2023
Stotine američkih državljana okupilo se u blizini Bele kuće u Vašingtonu sa pozivom da se prekinu borbe u Pojasu Gaza, prenosi reporter Sputnjika sa lica mesta.
Zbog mitinga okolne ulice zatvorene su za saobraćaj. Miting je počeo u 13 časova po lokalnom vremenu i za sada je sve mirno.
22:13 28.10.2023
Na konferenciji za novinare u Tel Avivu, sem izraelskog premijera, obratili su se i izraelski ministar odbrane Joav Galant i član izraelskog ratnog kabineta i opozicioni lider Beni Ganc.
Galant je izjavio da će rat Izraela sa Hamasom biti dug i da će, što Izrael bude jače pogađao Hamas, biti veće šanse da ta palestinska grupa pristane da oslobodi taoce.
Beni Ganc je rekao da su u ratu Izraela i Hamasa suprotstavljeni „apsolutno zlo i apsolutna pravda“ i poručio da Izrael ulaže sve napore da vrati taoce koje drži Hamas.
22:08 28.10.2023
Broj talaca koje drži Hamas povećan je na 230, saopštio je portparol izraelske vojske Danijel Hagari, dodajući da je vojska o tome obavestila njihove porodice.
On je napomenuo da taj broj nije konačan jer vojska ispituje nove informacije, kao i da ne uključuje četiri žene koje su nedavno oslobođene.
21:44 28.10.2023
Teheran se neće obazirati na američka upozorenja da se ne meša u izraelsko-palestinski sukob, izjavio je predsednik Irana Ibrahim Raisi.
On je, takođe, odbacio navode da njegova zemlja stoji iza napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra, ističući da palestinski pokret ne dobija naređenja iz Teherana.
21:40 28.10.2023
Izraelski avioni gađali su „nekoliko vojnih ciljeva Hezbolaha“ kao odgovor na napad iz Libana, saopštila je izraelska vojska.
21:30 28.10.2023
Hamas spreman za momentalnu razmenu zatvorenika sa Izraelom
Palestinski pokret Hamas spreman je na momentalnu razmenu zatvorenika sa Izraelom, izjavio je šef upravnog odbora Hamasa Jahja Sinvara.
„Spremni smo da se dogovorimo oko razmene koja uključuje oslobađanje svih zatvorenika u okupiranim zatvorima u zamenu za sve taoce“, rekao je on.
21:01 28.10.2023
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u nekoliko gradova u centralnom Izraelu, dok je izraelski premijer Benjamin Netanijahu govorio na konferenciji za novinare.
Sirene su se potom oglasile i u Ašdodu, Aškelonu i drugim gradovima na jugu zemlje.
20:47 28.10.2023
Netanijahu: Ovo je misija mog života
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je druga faza rata protiv Hamasa počela ulaskom dodatnih snaga u Pojas Gaze protekle noći, ističući da ona ima jasne ciljeve – uništiti vojnu i političku infrastrukturu Hamasa i osloboditi taoce.
„Ovo je misija naših života i mog života“, rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare u Tel Avivu.
Rat će biti, dug i težak, kazao je Netanijahu, ističući da je Izrael spreman.
„Ovo je naš drugi rat za nezavisnost. Borićemo se da odbranimo našu zemlju. Borićemo se i nećemo se povući. Uništićemo neprijatelja i na zemlji i ispod nje“, rekao je Netanijahu.
Netanijahu je rekao da je Vlada jednoglasno odobrila proširenje kopnene operacije.
„Naši komandanti i vojnici koji se bore na neprijateljskoj teritoriji znaju da su uz njih država i državno rukovodstvo“, istakao je Netanijahu.
Izraelski saveznici u zapadnim i arapskim zemljama razumeju ciljeve izraelskog rata protiv Hamasa i žele da Izrael pobedi, kazao je Netanijahu.
On je naveo da su vojnici, s kojima se sreo na terenu, odlučni da „nateraju Hamas da plati za svoje akcije“ od 7. oktobra.
„Oni su odlučni da iskorene ovo zlo, radi našeg postojanja i, dodajem, za celo čovečanstvo“, kazao je Netanijahu.
Netanijahu je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da da Iran podržava Hamas, ali da ne može sa sigurnošću da kaže da li je Teheran bio uključen u planiranje napada na jug Izraela 7. oktobra.
„Iran podržava Hamas...finasira ga, organizuje, usmerava, njime upravlja. Ne mogu sa sigurnošću da kažem da su u toj konkretnoj operaciji bili uključeni u mikro-planiranje. Ali, nema Hamasa bez Irana“, kazao je izraelski premijer.
Netanijahu je izbegao da odgovori na pitanja da li snosi odgovornost za „masakre koje je počinio Hamas“ 7. oktobra.
„Nakon rata, svi će morati da daju odgovore, uključujući i mene. Nijedan kamen neće ostati neprevrnut. Sada je moja misija da spasem zemlju“, rekao je Netanijahu.
19:32 28.10.2023
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sastao se sa članovima porodica talaca, koje je Hamas oteo 7. oktobra, i poručio im da će izraelska vlada učiniti sve što je moguće da oni budu oslobođeni.
Oslobađanje talaca je jedan od ciljeva rata, rekao je Netanijahu.
Prema njegovim rečima, što se veći pritisak bude vršio na Hamas, to su veće šanse za oslobađanje talaca.
Posle sastanka, članovi porodica su pozvali da se oslobode svi Palestinci, koji se nalaze u izraelskim zatvorima, u zamenu za otete Izraelce.
Izralski mediji najavljuju i da će Netanijahu uskoro održati konferenciju za novinare, zajedno sa ministrom odbrane Joavom Galantom i članom ratne vlade Benijem Gancom.
19:22 28.10.2023
Izraelske odbrambene snage saopštile su da su tokom dana nastavile kopnene operacije u Pojasu Gaze, gađajući nekoliko Hamasovih operativaca i položaja.
19:03 28.10.2023
Hamas zahteva oslobađanje svih palestinskih zatvorenika u zamenu za izraelske taoce, izjavio je Abu Obeida, portparol vojnog krila palestinskog pokreta.
18:52 28.10.2023
18:44 28.10.2023
Ponovo se oglasile sirene za vazdušnu opasnost na severu Izraela, na granici sa Libanom. Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi saopštio da su snage u „veoma visokom stanju pripravnosti“ duž severne granice sa Libanom.
18:17 28.10.2023
Načelnik Generaštaba izraelske vojske: Kopnena ofanziva neophodna da bi se postigli ratni ciljevi
Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi izjavio je da Izrael mora da sprovede veliku kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze kako bi porazio Hamas i vratio taoce.
„Ratni ciljevi zahtevaju kopnenu ofanzivu. Nemoguće je nešto postići bez rizika i nema pobede, a da se ne plati cena. Da bi se neprijatelj porazio, nema drugog načina nego da se na njegovu teritoriju uđe velikom silom“, naveo je Halevi.
„Prošle su tri nedelje od početka rata. Ova rat ima faze i danas smo prešli u novu fazu“, rekao je Halevi, misleći na proširenu kopnenu operaciju u Gazi.
„Naše snage trenutno sprovode kopnene operacije u Pojasu Gaze…koje služe za postizanje svih ratnih ciljeva: eliminisanje Hamasa, zaštita granica i maksimalno angažovanje da se svi taoci vrate kući“, kazao je Halevi.
On je naveo i da je izraelska vojska u stanju pripravnosti duž severne granice sa Libanom.
18:15 28.10.2023
17:54 28.10.2023
Izrael povlači diplomate iz Turske
Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen saopštio je da je naložio izraelskim diplomatama, koji se nalaze u Turskoj, da se vrate u domovinu zbog „oštrih izjava“ koje dolaze iz te zemlje na račun vojne ofanzive protiv Hamasa.
Koen je na društvenim mrežama naveo da je ta odluka doneta da bi se „ponovo preispitali odnosi Izraela i Turske“.
Ovaj potez je usledio ubrzo nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u Istanbulu, na velikom skupu podrške Palestini, nazvao Izrael agresorom i najavio da se Turska sprema da Izrael proglasi „ratnim zločincem“.
17:37 28.10.2023
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je na privremeni prekid neprijateljstava u Gazi kako bi se omogućilo dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze posle intenzivnog bombardovanja tokom noći.
„Gaza je u potpunom mraku izolaciji dok se intenzivno granatiranje nastavlja. Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama upozorava na beznadežnu situaciju u kojoj se nalaze stanovnici Gaze koji su bez struje, hrane, vode“, naveo je Borelj.
„Ubijeno je previše civila, uključujući i decu. To je protivno međunarodnom humanitarnom pravu“, istakao je Borelj.
17:25 28.10.2023
Pogođena baza mirovne misije UN na jugu Libana
Granata je pogodila sedište mirovne misije UN na jugu Libana, saopštio je portparol mi
„Granata je pala unutar baze u Nakuri“, izjavio je Andrea Tenenti, portparol snaga UN u Libanu.
On je naveo da niko nije povređen i da još nije poznato ko je ispalio granatu.
17:17 28.10.2023
Izraelske odbrambene snage saopštile su da je više granata ispaljeno iz Libana na severni deo Izraela. Izraelska vojska je uzvratila artiljerijskom paljbom.
17:12 28.10.2023
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se i u centralnim delovima Izraela, uključujući i Tel Aviv, kao i na severu, kod granice sa Libanom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala