- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rezolucija UN o primirju u Gazi: Kako je glasala Srbija, koje države su bile za, a koje protiv

© AP Photo / John MinchilloGeneralna skupština UN
Generalna skupština UN - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2023
Pratite nas
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je sinoć rezoluciju kojom se poziva na „humanitarno primirje“ u Pojasu Gaze. Srbija je bila uzdržana prilikom glasanja.
Rezolucija kojom se poziva na „humanitarno primirje“, a izradile su je arapske države, nije obavezujuća, ali ima političku težinu.
Za usvajanje rezolucije je glasalo 120 država, 45 je bilo uzdržano, a 14 članica UN je bilo protiv, uključujući Izrael i Sjedinjene Američke Države.
Protiv rezolucije glasali su i Austrija, Hrvatska, Češka, Fidži, Gvatemala, Mađarska, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Nauru, Papua Nova Gvineja, Paragvaj i Tonga.
Srbija je bila uzdržana prilikom glasanja, kao i Albanija, Australija, Bugarska, Zelenortska ostrva, Kamerun, Kanada, Kipar, Danska, Estonija, Etiopija, Finska, Gruzija, Nemačka, Grčka, Haiti, Island, Indija, Irak, Italija, Japan, Kiribati, Letonija, Litvanija, Monako, Holandija, Severna Makedonija, Palau, Panama, Filipini, Poljska, Južna Koreja, Moldavija, Rumunija, San Marino, Slovačka, Južni Sudan, Švedska, Tunis, Tuvalu, Ukrajina, Velika Britanija, Urugvaj, Vanuatu i Zambija.
Ostale države glasale su za rezoluciju.
Na sednici Generalne skupštine UN nije usvojen amandman Kanade koja je tražila da se akcije Hamasa u Izraelu 7. oktobra okarakterišu kao „teroristički napadi“.
Posle usvajanja rezolucije, usledile su brojne reakcije. Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja zatražio je od Izraela i palestinskog Hamasa da poslušaju Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija koja je pozvala na „hitan prekid vatre“.
Prema njegovim rečima, prevladao je glas ujedinjenog arapskog sveta i „svih razumnih članova međunarodne zajednice“.
„Sada su obe strane dužne da ga saslušaju. Pre svega, reč je o momentalnom primirju, koje bi trebalo da dovede do okončanja nasilja. Ovo je posebno važno u svetlu pristiglih informacija o početku kopnenih vojnih operacija u Pojasu Gaze“, rekao je Nebenzja.
Izrael odbacuje poziv na prekid vatre, poručio je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen, nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se poziva na uspostavljanje „humanitarnog primirja“.
„Izrael namerava da eliminiše Hamas baš kao što je svet delovao protiv nacista i DAEŠ-a (organizacija zabranjena u Rusiji)“, rekao je Koen.
Izraelski ambasador pri UNGilad Erdan je, nakon što je usvojena rezolucija, izjavio da je to „mračan dan za UN i čovečanstvo“ i da će Izrael koristiti sva sredstva u borbi protiv Hamasa.
Dodao je da će dan kad je usvojena rezolucija biti zapamćen kao „sramota za Ujedinjene nacije“.
„Svi smo svedočili tome da UN više nemaju ni trunke legitimiteta ili relevantnosti“, rekao je Erdan.
Zgrade oštećene u izraelskom napadu na Gazu - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2023
SVET
UŽIVO Netanijahu: Ovo je misija mog života; Hamas spreman za momentalnu razmenu zatvorenika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala