- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kako dalje: Mogu li UN da se izbore sa krizom na Bliskom istoku

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2023
Pratite nas
Pokušaji Ujedinjenih nacija da se rezolucijama izbore za smirivanje sukoba na Bliskom istoku ili nailaze na veto stalnih članica Saveta bezbednosti, ili se još češće, ako se odluka i usvoji, ona ne sprovodi. Na udaru se zbog uravnoteženog pristupa našao i generalni sekretar čije je smenjivanje zatražio Izrael.
Ujedinjene nacije, uprkos svemu, nisu izgubile moć dokle god postoji Povelja UN na koju su se obavezali i veliki i moćni, i mali i manje moćni članovi ove organizacije, mišljenja je diplomata i bivši ambasador Branko Branković.
Prema njegovim rečima, izlet koji je Izrael imao zahtevajući smenu
generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zbog njegovih predloga da se zauzme „uravnotežen pristup“ sukobu između Izraela i Hamasa je samo odraz podrške koju ova zemlja ima od Amerike.
Kad je reč o rezoluciji usvojenoj u Generalnoj skupštini UN kojom se poziva na „humanitarno primirje“ u Pojasu Gaze, ona nije obavezujuća ali ima političku težinu.

Velike sile su te koje urušavaju UN

Nije prvi put da UN donosi rezolucije, ukazuje na problem, daje rešenje ali u praksi čini se da sve to ostaje mrtvo slovo na papiru. To je i razlog zbog čega mnogi smatraju da je ova organizacija na zalasku.
„Problem nije u UN već u svetskim silama koji faktički „odmeravaju snage“ preko ove organizacije. Tome u prilog govori i najnovija rezolucija oko krize između Izraela i Palestine koja je usvojena sa samo 14 glasova protiv. Naravno, Amerika i Britanija su bili među tim zemljama dok su druge svetske sile bile za. Međutim, broj onih koji su glasali za ovu rezoluciju govori da Ujedinjene nacije imaju i dalje ulogu zbog koje su i osnovane da održe mir u svetu. Pitanje je da li to žele svetski moćnici,“ kaže Branković.
Kako ističe, da Ujedinjene nacije ne funkcionišu ne bi opstale sedam decenija, a to je vreme u kome je upravo zahvaljujući ovoj organizaciji sprečeno mnogo sukoba i rešeno mnogo konflikata.

Rekonstrukcija UN odavno na stolu

„Bilo je i propusta, recimo, čekanje da se Palestina uđe u UN što je trebalo davno da se desi jer sada ne bismo imali ovaj problem. Ali opet kažem, o tome odlučuju naveće sile sveta,“ kaže on.
Činjenica je, napominje Branković, da se svet izmenio od nastanka UN ali je isto tako činjenica da se politička ravnoteža menjala sve to vreme što je, naravno, uticalo i na sam sistem Ujedinjenih nacija.
„Podsećam da je pravo veta najvećih država sveta upravo i uvedeno kako bi se našla neka sredina ili sprečilo da jedna strana prevagne, ali upravo zbog suparništva velikih sila veto se neki put i zloupotrebljava,“ objašnjava Branković.
Sagovornik Sputnjika takođe podseća da je teza o rekonstruciji UN odavno na stolu svetskih sila ali, kako kaže, jasno je da se to neće desiti, bar ne u skorije vreme.

Veto je napravljen radi kontrole

„Nijedna strane nema iza sebe većinu država članica UN. Uvek je prisutan taj neki tas na vagi koji u neku ruku i kontroliše ono što velike sile rade time što im daju ili ne daju podršku za nešto. Međutim, velike sile često znaju da na terenu rade na svoju ruku i onako kako im odgovara a to smo i mi osetili na svojoj koži. Ali ono što ostaje i preko čega niko ne može da pređe je Povelja UN na koju su sve svi obavezali i koja na koncu svega uvek mora biti ispoštovana,“ poručuje Branković.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
SVET
Izraelski ministar: Gutereš mora hitno da podnese ostavku
Zgrade porušene u izraelskom raketiranju Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2023
SVET
Šta piše u rezoluciji UN o humanitarnom primirju u Gazi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala