- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izraelski ministar: Gutereš mora hitno da podnese ostavku

© AP Photo / Richard DrewGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
Pratite nas
Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je da se neće sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom zbog njegovih predloga da se zauzme „uravnotežen pristup“ sukobu između Izraela i Hamasa.
„Neću se sastati sa generalnim sekretarom UN. Posle 7. oktobra nije bilo mesta za uravnotežen pristup. Hamas mora biti zbrisan sa lica zemlje“, objasnio je on.
Isti stav je izneo i na otvorenoj debati u Savetu bezbednosti UN o situaciji u Pojasu Gaze.
„Ukoliko sve države ne stanu na stranu fundamentalnih vrednosti čovečanstva, sadržanih u Povelji UN, ovo će biti najmračniji čas UN pod vašim (rukovodstvom), gospodine sekretare, i ovo mesto će izgubiti moralnu osnovu za svoje postojanje“, rekao je Koen, upirući prstom u Gutereša.
Generalni sekretar UN je na istom sastanku osudio akcije militanata Hamasa, ali je istakao da sukob ima istorijsku pozadinu.
„Nedvosmisleno sam osudio užasne terorističke akte bez presedana koje je Hamas počinio u Izraelu 7. oktobra. Ništa ne može opravdati namerno ubijanje, ranjavanje i kidnapovanje civila, ili lansiranje projektila na civilne ciljeve. Takođe je važno prepoznati da se napadi Hamasa nisu desili bez razloga. Narod Palestine živi pod okupacijom 56 godina“, rekao je on.
Stalni predstavnik Izraela pri UN Gilad Erdan pozvao je Gutereša da podnese ostavku.
"Generalni sekretar UN koji pokazuje razumevanje za kampanju masovnog ubijanja dece, žena i staraca nije sposoban da vodi UN. Pozivam ga da odmah podnese ostavku", napisao je Erdan na svojoj stranici na društvenoj mreži Iks ( ranije Tviter).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala