- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sijarto: Za bolju budućnost Evrope potreban mir u Ukrajini

© Sputnik / Viktor ToločkoMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Za bolju budućnost Evrope neophodno je mirno rešenje u Ukrajini i obnavljanje razumnog dijaloga i saradnje sa Istokom, bez preterane ideologizacije, izjavio je ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto.
Prema njegovim rečima, da bi Evropa bila sposobna da pronađe dobre, uspešne odgovore na izazove sa kojima se suočava i da bi se izbeglo dalje pogoršavanje situacije, potrebno je, pre svega, da se reši sukob u Ukrajini.
„Drugo, obnavljanje civilizovanog dijaloga između Zapada i Istoka. Moramo se vratiti razumnom dijalogu. Moramo se pobrinuti da se umesto ideologizovanog i politizovanog dijaloga, koji je nemoguć, vratimo na komunikaciju koja se zasniva na međusobnom poštovanju, racionalnosti i zdravom razumu“, ocenio je Sijarto, govoreći na međunarodnoj konferenciji na visokom nivou „Evroazijska bezbednost: realnost i perspektive u svetu koji se menja“ koja se održava u Minsku.
On je napomenuo da su „Mađari spremni da nastave da rade u korist mira u Ukrajini, u korist civilizovanog dijaloga između Istoka i Zapada i u korist uzajamnog poštovanja i racionalnih odnosa između Istoka i Zapada“.
„Ako čak i pod ovim uslovima ne budemo razgovarali jedni sa drugima, izgubićemo nadu u bolju budućnost“, dodao je on.
Sijarto je naglasio da ekonomije Istoka i Zapada izuzetno zavise jedna od druge, a uspeh zapadne ekonomije gotovo je nemoguće zamisliti bez saradnje sa Istokom, i obrnuto.
„Osnova evropske privrede je automobilska industrija. Ali ona neće moći da pređe u novo doba proizvodnje električnih vozila bez dobavljača resursa. Istočna i zapadna ekonomija zavise jedna od druge, hteli mi to ili ne“, istakao je mađarski ministar.
Osim toga, Sijarto je podsetio da Mađarska za sada ne može da osigura svoju energetsku bezbednost bez isporuke nafte i gasa iz Rusije. S tim u vezi, on je potvrdio interesovanje za nastavak saradnje sa Moskvom u oblasti energetike, požalivši se da je „Evropa postala talac ideoloških debata o isporukama energenata“.
Sijarto je jedini predstavnik Evropske unije na međunarodnoj konferenciji u Minsku. On je više puta izjavljivao da Budimpešta ne podržava ideju o novom Hladnom ratu i „gvozdenoj zavesi“ između zemalja Istoka i Zapada i smatra da bi Evropa, kako bi izbegla ekonomski kolaps, trebalo da razvija saradnju sa Azijom u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji. Pokretač velikih ekonomskih promena u svetu, prema njegovim rečima, predstavljaju zemlje Istoka i neophodno je prepoznati činjenicu da spajanja privrede Zapada i Kine.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
RUSIJA
Rusija prinuđena na kontramere kao odgovor na razmeštanje nuklearnog oružja SAD u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala