- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija prinuđena na kontramere kao odgovor na razmeštanje nuklearnog oružja SAD u Evropi

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Rusija je prinuđena da pribegne kompenzacionim merama kao odgovor na raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Evropi, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
"Rukama Zapada u Evropi je uništen sistem poverenja i kontrole naoružanja. Dovoljno je pomenuti izlazak SAD iz sporazuma o protivraketnoj odbrani, zabrani raketa srednjeg i malog dometa, o otvorenom nebu. Povećani strateški rizici nastaju kao posledica raspoređivanja američkog nuklearnog oružja u nizu evropskih država i realizacije tzv. zajedničkih nuklearnih misija", rekao je Lavrov na plenarnoj sednici međunarodne konferencije "Evroazijska bezbednost: realnost i perspektive u svetu koji se menja" koja se održava u Minsku.
On je istakao da sve to ima destabilizujući uticaj i imajući u vidu sve veće pretnje od strane NATO Rusija je prinuđena da pribegne kompenzacionim merama.
Vašington, kako je rekao, vodi "krstaški pohod" protiv svih zemalja koje se bore za svoju nezavisnost i nacionalne interese. Agresija protiv Moskve je samo deo toga, konstatovao je ruski ministar.
"Očigledno je da je agresija Zapada protiv Rusije samo deo krstaškog pohoda SAD i njihovih satelita protiv svakoga u međunarodnoj zajednici ko pokazuje samostalnost i bori se za svoje nacionalne interese", naglasio je šef ruske diplomatije.
On je rekao da je očigledna težnja Vašingtona i njegovih saveznika da stvore dugogodišnje žarište u Azijsko-pacifičkom regionu za koje Zapad otvoreno govori kao o zoni odgovornosti NATO.
"Ciljano se diže napetost oko Tajvana. Organizuju se različiti uski formati za vojne pripreme uz učešće Anglosaksonaca i njihovih poslušnih pristalica, imam u vidu AUKUS. Promovišu se tzv. indo-pacifičke strategije s ciljem obuzdavanja Kine, izolacije Rusije i rušenje ravnopravne regionalne arhitekture zasnovane na konsenzusu oko ASEAN-a", naveo je Lavrov.
Takođe je ukazao da SAD u poslednje vreme sa posebnom revnošću nastoje da rašire svoj destruktivni uticaj na centralnu Aziju i južni Kavkaz, a nastavljaju da destabilizuju situaciju na Bliskom istoku.
Lavrov je rekao da je Rusija spremna da razgovara sa Zapadom o evropskoj bezbednosti, ali da se u ovom momentu perspektive za takve kontakte sa većinom država ne razmatraju.
Kako je naveo, geopolitički raspored snaga nastavlja da se menja i to ne u prilog Zapadu i to su počeli da priznaju predstavnici zapadnih elita.
Prema njegovim rečima, međunarodni odnosi preživljavaju epohalne tektonske promene, rađa se pravedniji multipolarni sistem u čijoj je osnovi kulturno-civilizacijska raznolikost sveta.
Ta šarolikost mora biti šira od "vrta" i "džungle", aludirajući na izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.
"Borelj koji je tu shemu smislio nije pomenuo ni tajgu ni tundru ni centralnoazijske pustinje. Mislim da moramo da ispravimo taj tako uzak pogled na univerzum", rekao je ruski ministar.
Dodao je i da arhitektura nedeljive evropske bezbednosti mora da bude sveobuhvatna i da uzima u obzir interese svih na starom kontinentu, bukvalno od Lisabona do Vladivostoka.

O Ukrajini

Prema njegovim rečima, Ukrajina želi da od Zapada dobije unilateralne garancije bezbednosti, ali tako nešto nema perspektivu.
"To govori i o tome da postoji cilj da se Rusija i Belorusija odvoje od sporazuma koje Zapad želi da postignu na kontinentu", rekao je Lavrov.
Šef ruske diplomatije rekao je i da kijevski režim bez direktnog podsticaja Vašingtona ne bi smeo da se upusti u uništavanje svega ruskog - jezika, obrazovanja, medija, kulture, pravoslavlja.

O Bliskom istoku

Govoreći o situaciji na Bliskom istoku, on je rekao da Rusija poziva na momentalni prekid vatre i na pregovore o izgradnji palestinske države.
"Uz osudu terorističkih akcija i svih drugih postupaka kojima se krši međunarodno humanitarno pravo i nanosi šteta civilima, Rusija poziva na hitan prekid vatre i obnavljanje pregovora o izgradnji nezavisne palestinske države koja je Palestincima svečano obećana pre 75 godina", rekao je Lavrov.
U novom izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ saznaćete kakav je predlog Amerika uputila Rusiji:
Nuklearni udar - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
RUSIJA
Ruski uzvratni udar na nuklearni napad ne bi preživeo nijedan agresor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala