- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Vazdušni udar na Pojas Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Vojni vrh Izraela: Kopnene snage spremne za ofanzivu; Hamas oslobodio još dvoje talaca

Pratite nas
Izraelsko-palestinski sukob ušao je u sedamnaesti dan. Izraelska vojska nastavila je granatiranje Pojasa Gaze i izvela 320 udara na položaje Hamasa, dok Hamas ispaljuje rakete ka Izraelu. Izrael tvrdi da Hamas drži rakentne lansere pored bolnica i škola. Izraelska vojska izvodi napade i na položaje Hezbolaha u Libanu.
Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Džonatan Konrikus izjavio je da ako bi Hamas izašao iz svojih skrovišta u kojima se krije iza izraelskih civila, što sada radi, oslobodio sve taoce i predao se bezuslovno, rat bi se završio.
U izraelskom bombardovanju Gaze u poslednja 24 sata ubijeno je 436 ljudi, uključujući 182 dece, čime je broj žrtava porastao na 5.087, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja. Prema navodima izraelske vojske, broj talaca koje drži Hamas porastao je na 222.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:24 23.10.2023
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sutra sednicu povodom sukoba Izraela i palestinskog Hamasa.
22:19 23.10.2023
Novi izraelski napad dronom na položaj, kako je saopštila izraelska vojska, „terorističke ćelije“ na jugu Libana koja se spremala da ispali raketu na Izrael.
22:15 23.10.2023
Iran je zatražio od Rusije da spreči Savet bezbednosti UN da usvoji rezoluciju koja je suprotna interesima Palestine, izjavio je ministar spoljnih poslova Islamske Republike Hosein Amir Abdolajan posle sastanka ministara spoljnih poslova Irana, Rusije, Jermenije, Turske i Azerbejdžan u formatu „3+3“ u Teheranu.
„Danas smo gospodin Lavrov, koji je na čelu Ministarstva spoljnih poslova zemlje koja ima pravo veta u UN, i ja vodili veoma ozbiljne razgovore o ovom pitanju (u vezi sa rezolucijom u UN koja je suprotna interesima Palestine). Takođe održavamo konsultacije o ovom pitanju sa Kinom. Svi naši napori imaju za cilj da osiguramo da UN ne usvoje rezoluciju koja je u suprotnosti sa interesima palestinskog naroda“, rekao je Abdolahian, prenosi agencija Fars.
21:58 23.10.2023
Bajden o prekidu vatre: Prvo oslobađanje talaca, a onda možemo da razgovaramo
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da Hamas mora da oslobodi taoce pre otpočinjanja bilo kakvih pregovora o prekidu vatre sa Izraelom.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija
„Moramo da oslobodimo te taoce, a onda možemo da razgovaramo“, rekao je Bajden, upitan da li bi podržao sporazum o prekidu vatre, u zamenu za oslobađanje taoca.
21:44 23.10.2023
U četvrtak će biti održana vanredna sednica Generalne skupštine UN. Sednica se održava na zahtev više zemalja, uključujući i Rusiju.
21:37 23.10.2023
Načelnik Generalštaba izraelske vojske: Kopnene snage spremne za ofanzivu
Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi izjavio je da su izraelske kopnene snage veoma dobro pripremljene za ofanzivu na sever Pojasa Gaze.
„Želimo da svedemo Hamas na tačku nestajanja. Njihove lidere, njihovo vojno krilo. Zato napadamo svom silom. Ubijamo im visoko rangirane komandante, operativce, uništavamo im infrastrukturu i sve to radimo sa velikom odlučnošću“, rekao je Halevi.
On je dodao da je manevar za ofanzivu na jugu dobro pripremljen.
Govoreći o očiglednom odlaganju kopnene ofanzive, Halevi je rekao da postoje „taktička, operativna i strateška razmatranja“ koja izraelskoj vojsci daje više vremena.
„Naše snage će imati više vremena da se pripreme bolje i to je ono što radimo sada“, kazao je Halevi, preneo je „Tajms of Izrael“.
20:38 23.10.2023
Izraelske odbrambene snage saopštile su da su u jutrošnjem vazdušnom napadu ubile šefa Hamasove protivtenkovske jedinice na severu Gaze, Ibrahima el Šakera.
Izraelska vojska je i tokom prethodnih dana eliminisala pet komandanata vazdušnih snaga Hamasa koji su, kako se navodi su saopštenju, učestvovali u napadu na jug Izraela 7. oktobra.
20:21 23.10.2023
Hamas oslobodio još dvoje talaca
Hamas je iz „humanitarnih razloga“ oslobodio dvoje izraelskih taoca, saopštio je portparol Brigada el Kasam, vojnog krila palestinskog pokreta. U pitanju dve žene, Nurit Kuper (79) i Jočeved Lifšic (85).
One su, kako se navodi, otete u Izraelu tokom napada 7. oktobra, a oslobođene su uz posredovanje Egipta i Katara, preneo je „Harec“.
Crveni krst je potom objavio da je dvoje taoca večeras prevezao iz Gaze.
Podsetimo, Hamas je u petak oslobodio prve taoce, dve državljanke SAD, majku i ćerku.
20:13 23.10.2023
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
RUSIJA
Mir je potreban svima: Rusija posebno posvećena osiguranju bezbednosti Izraela
19:52 23.10.2023
Izraelska televizijska mreža „i24“, pozivajući se na izvore u Gazi, javila je da je oko 50 talaca sa dvojnim državljanstvom koje drži Hamas na putu za južnu Gazu gde bi trebalo da budu predati predstavnicima Međunarodnog Crvenog krsta.
Oslobađanje bi moglo da bude dogovoreno u narednim satima.
19:46 23.10.2023
Rukovodstvo političkog krila palestinskog pokreta Hamas, na čelu sa Ismailom Hanijom, samostalno je odlučilo da napusti Tursku nakon što obaveštajne službe te zemlje nisu mogle da im pruže zaštitu od pretnji iz Izraela, rekao je za Sputnjik neimenovani izvor u pokretu.
„Izveštaji da je Turska tražila od Ismaila Hanija i visokih lidera Hamasa da napuste njenu teritoriju su netačni“, dodao je izvor.
Informativni portal Al-Monitor, pozivajući se na svoje izvore, ranije je objavio da su turske vlasti proterale Hanija, koji je 7. oktobra boravio u Istanbulu, kada je počela eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba.
19:25 23.10.2023
Palestinski pokret Hamas razmatra mogućnost da oslobodi taoce u zamenu za gorivo, objavio je „Harec“, pozivajući se na izvore bliske pregovorima.
19:21 23.10.2023
Hamas traži otvaranje stalnog humanitarnog koridora za Pojas Gaze
Hamas je pozvao arapske i muslimanske zemlje, kao i UN, da intenziviraju napore za otvaranje stalnog humanitarnog koridora za Pojas Gaze i na taj način spreče Izrael da, kako su naveli, izgladnjuje stanovnike Gaze.
U saopštenju, Hamas je naveo da pomoć koja je ušla u Gazu u prethodna dva dana ne pokriva sve veće potrebe civilne populacije, pozivajući da se poveća snabdevanje goriva, hrane i medicinskih potrepština, preneo je „Tajms of Izrael“.
19:17 23.10.2023
Libanski vojnici stoje na granici sa Izraelom pored palestinske i zastave Hezbolaha - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
SVET
Ogromna sila na granici: Izrael na gubitku čak i ako rivali ne ispale ni jedan metak
19:16 23.10.2023
Međunarodni sud pravde u Hagu saopštio je da je odlučio da održi javnu raspravu o zahtevu za savetodavno mišljenje, u vezi sa pravnim posledicama koje proizilaze iz „politike i prakse Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Jerusalim“.
Rasprava će biti otvorena 19. februara sledeće godine u Palati mira u Hagu, navodi se u saopštenju suda.
18:54 23.10.2023
Sednica Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
SVET
Ruski diplomata: Za napad Hamasa na Izrael ne može biti opravdanja ali osuda ne može biti jednostrana
18:33 23.10.2023
Putin sa Lulom de Silvom o situaciji na Bliskom istoku
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa brazilskim kolegom Luisom Injasijom Lulom de Silvom – lideri su razmenili mišljenja o situaciji na Bliskom istoku i u Ukrajini, objavila jepres-služba Kremlja.
„Izražena je ozbiljna zabrinutost zbog sve većeg broja žrtava među civilnim stanovništvom. Istaknuto je da je od principijelnog značaja da što pre dođe do prekida vatre, evakuacije stranih državljana iz Sektora Gaze i obezbeđivanja nesmetane isporuke humanitarne pomoći enklavi“, navodi se u saopštenju.
S obzirom na to da Brazil ovog meseca predsedava SB UN, Putin i Lula de Silva razmotrili su različite aspekte zajedničkog rada kako bi se putem UN preduzele „hitne i efikasne mere za deeskalaciju krize i napredak mirovnog procesa na opšte priznatoj međunarodno-pravnoj osnovi, koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države koja koegzistira u miru i bezbednosti sa Izraelom“.
Razgovor je održan na inicijativu brazilske strane.
18:29 23.10.2023
Izrael će izvesti kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant, ističući da će napad biti ubojit.
Galant je rekao da se vojska sprema za novu fazu rata, a vojnicima je poručio da „budu spremi za ofanzivu, jer će je biti“.
„Temeljno se pripremamo. To će biti ubojit napad. To će biti kombinovani napad sa kopna, mora i iz vazduha“, rekao je Galant, preneli su izraelski mediji.
On je to poručio nakon što je sa izraelskim marincima obišao područje blizu obale Gaze.
18:21 23.10.2023
Palestina će tužiti izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i vojsku Izraela za genocid nad palestinskim narodom pred Međunarodnim krivičnim sudom, izjavio je ministar pravde Palestine.
18:12 23.10.2023
„Premijer, ministar odbrane i šef izraelskih odbrambenih snaga sarađuju blisko i bez prestanka kako bi doneli Izraelu konačnu pobedu nad Hamasom“, navodi se u zajedničkom saopštenju kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, ministra odbrane Joava Galanta u portparola izraelske vojske.
Saopštenje je usledilo nakon izveštaja da vladaju tenzije između Galanta i načelnika Generalštaba IDF Hercija Halevija, sa jedne strane, i Netanijahua sa druge strane, jer očekivana kopnena operacija i dalje nema zeleno svetlo od premijera, koji, po svemu sudeći, daje šansu pregovorima oko talaca.
„Pozivamo medije da se ponašaju odgovorno i da se uzdrže od izveštavanja koje bi moglo da naškodi našem jedinstvu i snazi“, preneo je „Tajms of Izrael“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala