- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ogromna sila na granici: Izrael na gubitku čak i ako rivali ne ispale ni jedan metak

© AP Photo / Mohammed ZaatariLibanski vojnici stoje na granici sa Izraelom pored palestinske i zastave Hezbolaha
Libanski vojnici stoje na granici sa Izraelom pored palestinske i zastave Hezbolaha - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
Pratite nas
Hezbolah trenutno dejstvuje u graničnom pojasu Izraela i Libana tek toliko da pokaže da je tu, da su oni faktor na koji mora da se računa, ali i da podsete da se za njih mora vezati deo izraelskih snaga. Izrael je na gubitku, čak i ako Hezbolah ne ispali ni jedan jedini metak.
Ovo za Sputnjik kaže vojni analitičar Aleksandar Radić i dodaje:
„Upravo zbog Hezbolaha, Izrael mora da drži jako velike snage na severu, a to znači da trpe udarne trupe, one koje treba da dejstvuju u pojasu Gaze“.

Zaoštrilo se na granici Izraela i Libana

Situacija na libansko-izraelskoj granici naglo se zaoštrila. Hezbolah je zapretio Izraelu da će platiti visoku cenu ukoliko dođe do kopnene ofanzive na pojas Gaze. Istovremeno, iz Izraela stižu upozorenja da ova organizacija igra veoma opasnu igru i da bi mogla da uvuče Liban u rat, „od kojeg neće dobiti ništa“.
Izrael i Hezbolah imaju dugi istorijat sukoba koji seže decenijama unazad, a naš sagovornik kaže da je Hezbolah na svim frontovima do sada pokazao izuzetnu čvrstinu, jer reč je o snagama koje su popunjene visoko motivisanim ljudima.
„Pokazali su to u oružanim sukobima i kad su se dohvatili sa Izraelcima 2006. godine na jugu Libana, oči u oči, kad su uništavali izraelske merkave. Borili su se u Libanu, borili su se u Siriji. Međutim, bez obzira na reputaciju Hezbolaha, treba imati u vidu da su prilično istrošeni, teško je održavati toliko tereta u ratu u Siriji i ne platiti cenu“.
© AP Photo / Hassan AmmarProtest u Libanu u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze
Protest u Libanu u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
Protest u Libanu u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze

Iran čuva leđa

Radić dodaje da je Hezbolah kadrovski prilično okrnjen, ali da ipak iza sebe ima Iran. A imaju i sigurnu bazu, jer su ruske snage u Siriji, bar sa te strane neće doći udar na njih.
„Postoji i ona druga strana priče, da li je svrsishodno da u ovom trenutku ulaze u rat. Hezbolah je do sada uživao svakoliku podršku Irana. Negde u dubokoj senci svih događanja oko pojasa Gaze, naravno da se uvek čita prisustvo Irana. Oni su ti koji kalkulišu, koje snage sad treba uvesti u igru, zašto, šta se time dobija, šta se time gubi“.

Po modelu JNA

Radić ističe da sama činjenica da je Hezbolah preduzeo neke aktivnosti u Libanu, a to je za Izraelce severni front, pokazuje da želi da olakša situaciju Palestincima, tako što će za sebe vezati deo snaga Izraela.
„Izrael je sproveo mobilizaciju koja se pokazala izuzetno efikasnom, oni su dobili vrlo jasan dokaz o lojalnosti svog stanovništva. Činjenica je da je Izrael stvorio veliku ratnu vojsku, taj koncept razvoja ratnih jedinica koje imaju konzervirano, skladišteno naoružanje, dugo neguju. Prepoznatljiv je kao model organizacije JNA, ali činjenica da oni moraju da istovremeno drže snage na više frontova, to je ono što ih opterećuje“.
Radić dodaje da 350 hiljada izraelskih rezervista zvuči vrlo snažno kada u medijima o tome govori Netanijahu ili neko drugi od izraelskih funkcionera, ali realnost je ipak malo drugačija.
„Oni će zbog prisustva Hezbolaha, makar on ne ispalio ni jedan jedini metak, morati da drže jako velike snage vezane za sever Izraela, moraće da drže snage prema Golanskoj visoravni. Sa udaranim snagama mogu da krenu prema Gazi, ali, naravno, treba imati u vidu da će te snage biti bitno okrnjene onim delom efektiva koji će morati da ostane u pripravnosti, jer šta ako Hezbolah ipak krene“.
© Sputnik / STRRazmena vatre na granici Libana i Izraela
Razmena vatre na granici Libana i Izraela - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
Razmena vatre na granici Libana i Izraela

Snažna odbrana

Što se tiče samog vojnog potencijala, Aleksandar Radić kaže da je glavni Hezbolahov adut, zapravo odbrana:
„Mogu da tuku raketama 122 mm, sovjetskim Gradom i raznim drugim raketnim sistemima kojima raspolažu. Protivoklopnim vođenim raketama, kao što je Korent. Mogu dosta efikasno da uništavaju izraelske otporne tačke, tenkove i druga oklopna borbena vozila duž granične linije, ali oni nemaju stvarni ofanzivni potencijal. Hezbolah ne može da preduzme akciju koja bi u frontalnom sukobu mogla da Izraelce izbaci sa njihovih odbrambenih linija“, objašnjava Radić.
On podvlači da je snaga Hezbolaha, u odnosu prema Izraelu, što se videlo kada je izraelska vojska 2006. godine pokušala da tenkovskim jurišom uđe u južni Liban, isključivo u odbrambenom potencijalu.
„Jako su se opekli. Pokazalo se da Hezbolah ima odbrambeni potencijal, da su njihove sposobnosti, kad je reč o gerilskom ratovanju, nesporne. A kada je reč o operacijama napada, to je bilo moguće da sprovedu protiv nekih snaga u Siriji. Protiv protivnika koji je tehnički manje opremljen, pa čak i ako je brojčano jači, tu su pokazali hrabrost i odlučnost, ali to u ovom trenutku nije moguće i protiv izraelske vojske“, zaključuje Radić.
Vazdušni udar na Pojas Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
SVET
UŽIVO Vojni vrh Izraela: Kopnene snage spremne za ofanzivu; Hamas oslobodio još dvoje talaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala