- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zvezdin trener iz prve ruke: Odbio Jokićev Denver, radio u Moskvi – ume da instalira odbrambeni DNK

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASJanis Sferopulos
Janis Sferopulos - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Janis Sferopulos je novi trener Crvene zvezde. Vest koja je mnoge ljubitelje košarke naterala da se zapitaju ko je zapravo Grk i kakvu košarku forsira. U pomoć smo pozvali poznatog grčkog sportskog novinara Janisa Stavrolakisa koji nam je dao neke smernice oko toga šta možemo da očekujemo.
Sferopulos je tokom karijere vodio Panionios, Olimpijakos kao i Makabi iz kog je otišao prošle godine u februaru posle čega nije imao angažman. Sa Zvezdom je potpisao ugovor na dve godine.
Inače, posle odlaska iz Makabija imao je razgovore sa Anadolu Efesom i Žalgirisom, ali nije došlo do dogovora. Na kraju je završio u Srbiji.
Kolega Stavrolakis je otkrio prvu informaciju vezanu za Sferopulosa i istakao da je Grk dobio ponudu od Majka Melouna 2015. godine da radi sa Denver Nagetsima. Samim tim i Nikolom Jokićem.

„Postoji jedna luda priča. Sferopulos je 2015. godine odbio mogućnost da postane član Denver Nagetsa“, kaže Stavrolakis za Sputnjik.

A, priča kaže sledeće...
Sferopulos nije želeo da ode u NBA ligu i bude pomoćnik, već je želeo da gradi karijeru prvog trenera.
„Kada sam dobio tu ponudu, nisam je čak ni rekao javno, on je to otkrio. Tajming nije bio dobar, jer sam 11 godina bio pomoćni trener i čekao sam da dođem na red da postanem prvi trener. Ove sezone radim sa Olimpijakosom, osvojili smo prvenstvo, a igrali smo i finale Evrolige. Dakle, predsednici su mi onda produžili ugovor. A onda je stigao predlog od Malouna. Rukovodstvu, poštujući ugovor, nisam ništa rekao. Ali ni ja nisam bio spreman da idem. Želeo sam da doživim Evroligu, to mi je bila prva sezona. Hteo sam da ostanem, da dam sve od sebe. Imao sam dan da razmislim o tomeg. Da Meloun to nije rekao, ja to ne bih otkrio“, rekao je Sferopulos jednom prilikom govorivši o ponudi Denvera.
Nastavlja grčki kolega da nam otkriva zanimljive pojedinosti iz Sferopulosove karijere.
Možda se sećaš da je Sferopulos dobio najveći ugovor u istoriji Makabija iz Tel Aviva“.
Priča kaže sledeće...

Kada je preuzeo Makabi, Sferopulos je toliko dobro vodio tim da je dobio ugovor na tri godine posle toga. Izraelci su bili oduševljeni radom bivšeg trenera Olimpijakosa i nagradili su ga sa 750.000 dolara godišnje, što je najviše što je jedan trener u istoriji Makabija dobio.

Nastavlja kolega Janis da govori o svom imenjaku koji je seo na klupu Crvene zvezde.
„Važan deo u razvoju Sferopulosa bio poznati izraelski trener Zvi Šerf. Odavno je rekao da će Sferopulos biti veliki trener“, kaže nam Stavrolakis.
Priča kaže sledeće...
Šerf je jednom prilikom komentarisao rad Sferopulosa u Olimpijakosu i istako je da će postati veliki trener. A, poznaje ga dovro jer su radili zajedno u PAOK-u.
„Vidite, ne mogu da budem objektivan sa trenerom Sferopulosom. Pre svega zato što mi je drag, a drugo zato što mi je bio pomoćni trener tokom mog mandata u PAOK-u. Mnogo mi se sviđa kako radi i mislim da radi odličan posao u Olimpijakosu. Naravno, Olimpijakos danas ima nekih problema. Jedan broj igrača je otišao zbog režima novca i ugovora. Tim se i dalje oslanja na Vasilisa Spanulisa. Ima 35 godina, ali još uvek zna da ubaci loptu u koš. Janis... Izvinite što ga tako zovem, ali ja ga tako poznajem. Od kada je došao da radi kao moj pomoćnik, znao sam da je veoma sposoban i da će doći do vrha“, istakao je Šerf jednom prilikom.
Potom smo zamolili Stavrolakisa da nam on kaže kako vidi novog trenera Crvene zvezde. Inače, u pitanju je novinar koji jako dobro poznaje grčke košarkaške prilike, ali i srpske, jer mu nije strano intervjuisanje igrača i članova Partizana, Crvene zvezde, a nedavno je bio i u Čačku.
„Sferopulos je trener koji sve bazira na disciplini. Ozbiljna je osoba i poseduje principe. Mogu da kažem da je on jedan od najvećih grčkih trenera koji je postavio odbranu u DNK Olimpijakosa“, kaže Stavrolakis za Sputnjik.
Kakvu košarku forsira?
„Pazi... Voli pik en rol, obično bira da u ekipi ima visoke igrače koji dobro postavljaju blokove i posle toga idu u reket. U svim ekipama je imao dobre poentere koji mogu da nose ekipu. Na primer, u Makabiju je to bio Skoti Vilbekin“.
Za pik en rol će imati Teodosića, od visokih igrača može da bira - Tobi, Simonović, Mitrović, Kuzmić, Bolomboj... Od poentera - prvi na pamet pada Šabaz Nejpir.
Daje nam grčki kolega još jedan interesantan uvid u Sferopulosov rad.
„On je čovek koji je naučio Olimpijakos da pobeđuje u OAKA Areni, protiv Panatinaikosa u derbiju. Sa njim, Olimpijakos je dobio sedam od 14 utakmica u gostima, u OAKA Areni“.
S obzirom da će i u Crvenoj zvezdi igrati veliki derbi protiv Partizana, a još više imajući u vidu da će crveno-beli do kraja meseca dva puta gostovati crno-belima - u Evroligi i u ABA ligi - podatak iznad naveden,vezan za dobar učinak u derbijima u gostima, može da bude od velike važnosti.
Imajući u vidu da je Sferopulos radio četiri godine u Olimpijakosu, pa isto toliko vreemena u Makabiju pre nego što je stigao u Zvezdu govori nam da je seo na klupu Zvezde sa željom da tu ostane na duže staze.
Kao trener bio je dva puta prvak Grčke, tri puta prvak Izraela, osvojio je tri kupa u Izraelu, biran je dva puta za najboljeg trenera u toj zemlji i jednom kao najbolji trener Grčke. Radio je i kao pomoćnik u reprezentaciji Grčke u više navrata. U NBA ligi radio je sa Klivlend Kavalirsima i Hjuston Rokitsima. Bio je jedne sezone pomoćnik i u CSKA iz Moskve kod Jonasa Kazlauskasa. Sa Olimpijakosom je dva puta igrao finale Evrolige. Jednom je izgubio finale od Real Madrida 2015, a drugi puta od Fenerbahčea Željka Obradovića u Istanbulu 2017.
Sferopulos je sada ponovo u Evroligi.
I to ni manje ni više nego na klupi Crvene zvezde.
Janis Sferopulos - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
SPORT
Grk zvanično na klupi Zvezde!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala