Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pripadnik KBS koji je na Badnji dan pucao na srpsku decu već pet meseci na slobodi, a niko nije znao

© Foto : Youtube/Kosovo Online/PrintscreenDalibor Jevtić i Goran Rakić u poseti dečaku ranjenom kod Štrpca
Dalibor Jevtić i Goran Rakić u poseti dečaku ranjenom kod Štrpca - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
Pripadnik tzv. bezbednosnih snaga Kosova Azem Kurtaj, koji je na badnji dan pucao i ranio Stefana i Miloša Stojanovića već pet meseci slobodno šeta na Kosovu i Metohiji.
Prema saznanjima Sputnjika, ova vest je tek sada dospela u javnost jer Sud i Tužilaštvo uopšte nisu obaveštavali pravne zastupnike o merama koje su određene.
Osnovni sud u Uroševcu koji vodi slučaj odredio je meru pritvora za Azema Kurtaja, kasnije je preinačio meru pritvora u kućni pritvor koji je istekao u maju i nakon toga Kurtaj se brani sa slobode.
Pravni zastupnik dečaka ranjenih u Gotovuši Miloš Delević rekao je da sud, uprkos njegovom zahtevu za promenu kvalifikacije dela, do danas nije dobio nikakav odgovor.
On ističe da je na poslednjem ročištu u martu zamenjena kazna pritvora u kaznu kućnog pritvora, ali da ni o tome nije bio obavešten.
“Nisam obavešten ni o promeni kazne iz pritvra u kućni pritvor niti o odluci da se Kurtaj brani sa slobode”, kaže Delević.
Delević je uputio pisma i međunarodnim predstavnicima da se uključe u monitoring ovog procesa.
“Neverovatna je kvalifikacija ovog dela, pisao sam i Tužilačkom savetu Kosova i predstavnicima Euleksa da se uključe aktivno u monitoring ovog procesa, ali nisam dobio nikakve povratne odgovre. Očekujem da će uskoro biti zakazano ročište kada ću više znati o tome”, zaključio je Delević.
Podsetimo, Kurtaj je na badnji dan pucao na Stefana i Miloša u Gotovuši nadomak Štrpca kada su se vraćali iz seče badnjaka i tom prilikom jednog radio u predelu šake dok je drugi dobio prostrelnu ramu ramena.
Kurtaj je pobegao sa mesta pucnjave i naknadno je uhapšen od strane Kosovske policije.

Petković: Očigledno da za prolivenu krv srpske dece niko neće odgovarati

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je „bezumnom odlukom“ tzv. suda u Uroševcu ozvaničena Kurtijeva politika lova na Srbe i još jednom poručeno da Srbi na KiM ne mogu da se nadaju nikakvoj pravdi.

„Pripadnik tzv. KBS Azem Kurtaj koji je na Badnji dan u Gotovuši zverski i hladnokrvno pucao u srpsku decu Miloša (21) i Stefana (11) pušten je da se brani sa slobode i Priština razmatra ukidanje optužnice! Očigledno da za prolivenu krv srpske dece niko neće odgovarati!“, naveo je Petković na društvenoj mreži Iks.

On je upitao šefa misije Euleksa Đovanija Pjetra Barbana, nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea, specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera i šefa Misije OEBS na KiM Majkla Davenporta da li životi srpske dece na KiM nemaju vrednost.
Petković je ocenio da je Kurti ovim potezom ohrabrio sve ekstremiste da postupe isto i istakao da, dok Srbi nevini stradaju po Kurtijevim kazamatima, na slobodi su oni koji na rukama nose srpsku krv.
„Bezumnom odlukom tzv. suda u Uroševcu ozvaničena je Kurtijeva politika lova na Srbe i još jednom poručeno da Srbi na KiM ne mogu da se nadaju nikakvoj pravdi. Šta je sledeće, da se ekstremisti Kurtaju dodeli orden ili podigne spomenik?“, upitao je Petković.
Dečaci ranjeni u Štrpcu na Badnji dan - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
SRBIJA
Pucanj u srce Zapada: Za Božić raspet Hristos iznad Kosova i Metohije
Ministri u Vlada Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
SRBIJA
„Na Stefana i Miloša pucano zato što su Srbi“: Srpski državni vrh osudio napad na dečake na KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala