Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Na Stefana i Miloša pucano zato što su Srbi“: Srpski državni vrh osudio napad na dečake na KiM

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistri u Vlada Srbije
Ministri u Vlada Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Pratite nas
Nakon ranjavanja dvojice srpskih dečaka na u Gotovuši kod Štrpca od strane Albanca, srpski državni vrh reagovao je oštro i osudio ovaj zločinački čin.

Brnabićeva: Opak zločin, tzv. Kosovo poslednji geto u Evropi

Premijerka Ana Brnabić najoštrije je osudila današnje ranjavanje dvojice srpskih dečaka kod Štrpca i naglasila da „ni na svetu pravoslavnu noć, Srbi na Kosovu nisu bezbedni“.
„Najoštrije osuđujem ovaj opaki zločin i tražim od međunarodne zajednice da odmah reaguje i privede krivce pravdi. Ovo je još jedan u nizu strašnih incidenata, koji pokazuju težinu uslova u kojima Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno žive“, napisala je Brnabićeva.
Premijerka je navela da, kada se svakodnevno i sistemsko nasilje stalno potcenjuje, tada se ekstremizam brzo širi od iluzornog privremenog rukovodstva u čitavo društvo, a zločini postaju uobičajena svakodnevica potlačenih.
„Kosovo* - poslednji evropski geto", poručila je Brnabićeva.
Premijerka je objavila na Tviteru snimak dečaka koji je danas ranjen iz vatrenog oružja kod Štrpca.
„Ovo je Stefan. Ima 11 godina. Na njega je pucano danas, na pravoslavni Badnji dan, samo zato što je Srbin. Pored njega, pucano je i na još jednog mladog Srbina Miloša koji ima 21 godinu. Svako treba da odvoji dva minuta da pogleda ovaj snimak. Ova slika je pravo lice situacije na KiM“, napisala je Brnabićeva.

Dačić: Pokušaj ubistva srpske dece pokazatelj terora Kurtijevog režima

„Zahtevamo kažnjavanje odgovornog za zločin, kao i reakciju međunarodne zajednice, jer njeno ćutanje možemo okarakterisati samo kao odobravanje zločina nad srpskom decom“, rekao je ministar Dačić za Tanjug.

Vučević: Zgrožen sam brutalnim nasiljem i ranjavanjem dvojice Srba kod Štrpca

„Kome smetaju Badnjak i srpska trobojka? Šta je osim mržnje moglo da natera nekoga da na ovaj sveti dan puca na decu koja samo pokazuju koliko poštuju svoju tradiciju? Šta je jedna necivilizacijska i zlikovačka kampanja i antisrpska histerija koju vode takozvane prištinske vlasti, mogla da proizvede osim mržnje i pokušaja uništavanja svega što je srpsko?“, zapitao je Vučević u objavi na Instagramu.
On je kazao da je ovo još jedan u nizu etnički motivisanih brutalnih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, i još jedan dokaz koliko je ugrožena njihova bezbednost.
„I više niko ne može da sakrije da su Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno izloženi nasilju. A neka se Kurti i njegovi pomagači i sponzori zapitaju hoće li im se vratiti svo zlo koje čine, neprestano terorišući srpski narod, i podstičući otvorenu mržnju i šovinizam. Najoštrije osuđujem današnji napad na srpske mladiće, i tražim da se pod hitno uhapsi zločinac koji je pucao na njih“, naveo je Vučević.

Petković: Čuo sam se sa porodicama ranjenih dečaka i ponudio svu pomoć

Petković je istakao da je zatražio od Prištine da poseti ranjene dečake.
„Možete li da zamislite tog čoveka, odnosno nečoveka, monstruma, koji puca na Božić na srpsku decu samo zbog toga što nose srpske badnjake. I sada neka oni koji svakoga dana napadaju srpski narod i govore da su Srbi na severu kriminalci, neka kažu ko su zapravo kriminalci i ubice. Oni su na drugoj strani. Samo zbog toga što su nosili badnjake i što nose srpsko ime i prezime, Miloš i Stefan su upucani“, rekao je Petković.
Dodo je da su dečaci pukom srećom ostali živi, ali da je neko želeo da nam priredi krvav Božić.
„Ne može da prođe ni jedan veliki verski praznik bez incidenata, napada i zastrašivanja srpskog naroda na KiM. Naravno, o svemu ovome saznaće čitav svet. Mi smo već obavestili međunarodnu zajednicu, lično sam obavestio i Lajčaka, Brisel, da ukažemo na ono što se dešava svakog dana na Kosovu“, ocenio je Petković
Direktor Kancelarije za KiM je upitao „zašto Srbi ne mogu da budu mirni ni na najveći hrišćanski praznik Božić{.
„Dokle to ide, da neko iz čista mira puca na decu koja se kreću pokraj puta, nose badnjake i idu ka svojoj kući. Hoće li opet da se oglasi međunarodna zajednica i da kaže da su obe strane krive i da obe strane treba da se suzdrže ne znam čega... Ne ovde je jasno ko je krivac i ovde je jasno da politika Prištine ide u pavcu proterivanja Srba sa KiM. Ona je ta koja stvara ovakvo stanje u društvu gde imamo albanske ekstremiste koji napadaju naš narod i našu decu“, dodao je Petković.
Kako je Petković ocenio, albanski napadač je želeo da porodici dečaka priredi Božić u krvi.
„Mi se borimo za mir, dok Priština gazi mir na najgori mogući način, tako što puca u srpsku decu“, kazao je Petković.
Dvojica srpskih dečaka ranjena su ranije danas u Gotovuši kod Štrpca kada je na njih, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac, saopštila je Kancelarija za KiM.

Gašić: Nećemo dati ni Miloša ni Stefana

Oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ocenjujući da na decu može da puca samo jako poremećen um i monstrum.
„Da puca u decu, jer nose badnjak — simbol najradosnijeg hrišćanskog praznika, blago je reći da je terorista. Stravično nasilje nad mladićem i dečakom od 11 godina, samo zato što su nosili badnjak je brutalan zločin, koji ne smemo i nećemo dozvoliti. Hoće li međunarodna zajednica konačno shvatiti da antisrpska politika koju vodi terorista Aljbin Kurti, ugrožava živote i proliva krv srpske dece na Kosovu“, upitao je Gašić.
Naveo je i da, dok predsednik Aleksandar Vučić i srpska vlada vode politiku mira i stabilnosti čuvajući živote pripadnika svih nacija, albanski teroristi u uniformama tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, koje je naoružao Aljbin Kurti, pucaju na srpsku decu, jer na vekovnim ognjištima svojih predaka čuvaju svoja ognjišta, svoju tradiciju, svoje Kosovo i Metohiju.
„Nećemo dati ni Miloša ni Stefana, nijednog građanina Republike Srbije“, poručio je Gašić.
Dečaci ranjeni u Štrpcu na Badnji dan - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
SRBIJA
Pevali su kad su na njih zapucali: Lekar detaljno opisao napad na srpsku decu na KiM /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala