- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Patrijarh Porfirije: Podgorica rodno mesto svih pravoslavnih Srba gde god da se nalaze /video, foto/

© Sputnik / Boban NovovićPatrijarh Porfirije služi liturgiju u Podgorici
Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije bogoslužio je u podgoričkom Sabornom hramu liturgiju povodom 10 godina osvećenja Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja. On je tokom liturgije rekao da se u Podgorici, bolje nego na drugim mestima, zna ko smo, koje smo vere, kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo.
"Ovaj hram je duša grada Podgorice. Što smo sabravši se projavili i projavljujemo ko smo i šta smo, projavljujemo da smo narod pravoslavne vere, a isto tako potvrđujemo da je pravoslavna vera naš kontekst života i postojanja, stvaralaštva, izgrađivanja duhovne kulture, što je to prostor koji je oblikovao naš narod i kroz istoriju vodio. Srpski narod je mnogo vekova živeo bez bilo kakve svoje države, ali nijednog trenutka nije odustao od sebe, od onoga što jeste, od svog identiteta. Nikada nije napustio svoju pravoslavnu veru i crkvu i ona ga je vodila, čuvala i sačuvala do naših dana. Štaviše ne samo da ga je vodila i čuvala neko je ta pravoslavna vera bila pokretač, snaga i inspiracija plodnog, bogatog stvaralaštva kojim se naš narod, narod sprski ponosi i kojem se divi čitav svet", rekao je patrijarh.
Porfirije je rekao da i "danas iako smo rasejani po svetu i nalazimo se u više država, postoji jedna crvena nit koja nas spaja u jedno i čini jednim".

"To je pravoslavna crkva i vera. Ovde u Podgorici je duboko zasađen naš početak i koren - ovde u ovom gradu rođen je srpski župan Stefan i odavde dejstvujući ujedinio je Rašku i Zetu, ali župan Stefan jeste i roditelj svetoga Save. Onoga koji je jedanput za svagda odredio smernice, kurs, broda našeg naroda... Zato ovde bolje nego na drugim mestima znamo ko smo, koje smo vere i ona nas odlikuje i afirmiše, znamo i kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo", rekao je patrijarh kome su tokom liturgije sasluživali mitropolit Joanikije sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, te mitropolit Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva Nektarije.

Istakao je da je "u Podgorici, u Crnoj Gori naš koren".
"Ovo je naše rodno mesto, rodno mjesto svih pravoslavnih Srba gde god da se nalaze. Jer ovde se rodio Stefan Nemanja, srpski župan, otac svetoga Save kormirala broda naše crkve. Zato ovde mi znamo koja je naša vera, ovde mi znamo i da pripadamo srpskom narodu i time se ponosimo, i znamo da govorimo i jezikom svetog Save... Znamo isto tako da govorimo najdivnijim srpskim jezikom velikog Njegoša i jezikom Stefana Ljubiše i srpskim jezikom Marka Miljanova. Zato smo sabrani ovde danas da se molimo da budemo uvek dostojna deca svetoga Save i svetog Simeona Mirotočivog i da uvek znamo koja je naša vera, da živimo njom", rekao je između ostalog.
© Sputnik / Boban NovovićPatrijarh Porfirije služi liturgiju u Podgorici
Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Podgorici
Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika iz Podgorice i čitave Crne Gore, kao i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, savetnik predsednika Crne Gore za bezbednost i odbranu Dejan Vukšić, ministri Miomir Vojinović, Dragoslav Šćekić, Vladimir Joković. Liturgiji su prisustvovali i predsednici više crnogorskih opština - gradonačenik Nikšića Marko Kovačević, Herceg Novog Stevan Katić, Tivta Željko Komnenović. Takođe, u hramu su i predsednici više lokalnih parlamenata - Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, SO Kotor Maja Mršulja.
© Sputnik / Boban NovovićPatrijarh Porfirije služi liturgiju u Podgorici
Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Podgorici
Svečanosti su prisustvovali i lideri i funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić, Milan Knežević, Dragan Bojović, Demokratske Crne Gore Vladimir Čađenović, Danilo Šaranović, kao i lider Dveri Boško Obradović.

Patrijarh se sastao sa Abazovićem

Premijer Dritan Abazović i ministar pravde Marko Kovač sastali su se danas u Podgorici sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem i mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem. Juče se i predsednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se sa Porfirijem.
U 19 časova Porfirije će posetiti crkvu Svetog Đorđa pod Goricom, najstarije bogoslužbeno mesto u Podgorici, gde je po predanju kršten Stefan Nemanja, u monaštvu Sveti Simeon.
Osveštanje temelja Hrama Svetog Save u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
REGION
Patrijarh Porfirije osveštao kamen temeljac crkve i pravoslavne gimnazije „Sveti Sava“ /video, foto/
Patrijarh srpski Porfirije u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2023
REGION
„Srpsko jedinstvo za spas Srba na Kosmetu“: Poruka patrijarha Porfirija iz Podgorice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala