- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Srpsko jedinstvo za spas Srba na Kosmetu“: Poruka patrijarha Porfirija iz Podgorice

© Sputnik / Boban NovovićPatrijarh srpski Porfirije u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.
Patrijarh srpski Porfirije u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2023
Pratite nas
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pozvao je večeras iz Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici na molitvu za srpski narod i njegovo jedinstvo, za spas Srba na Kosovu i Metohiji, ali i naroda u Svetoj zemlji, kao i za očuvanje identiteta predaka, ali i potomaka.
Patrijarh Porfirije naglasio je da su Srbi na Kosovu i Metohiji stalno na krstu, neprestano raspeti, ali svojim raspećem svjedoče vjerski i narodni identitet.
“Molimo se da Bog urazumi sve one od kojih oni stradaju – da im podari razum, otopli srce, da ne otimaju i sprečavaju njihovu potrebu za hranom, lekovima i svim potrepštinama, za životom. Molimo se da Bog spasi Kosovo i Metohiju, da donese mir u Jerusalim i Svetu zemlju jer tamo stradaju svi i stradaju mnogo. Gospode spasi sve narode i zaustavi sve ratove.”, istakao je patrijarh u besjedi.
On je rekao da je u ovom svetom hramu njegovo srce ispunjeno radošću jer se zajedno uznose molitve za mir u svijetu, za dobro među svim ljudima, međusobno razumijevanje.
“Da se molimo u ovom hramu za naš srpski pravoslavni narod, za njegovo jedinstvo, za jedinstvo u Hristu, pravdi i ljubavi, ali da se molimo i za sve druge narode, pre svega za one sa kojima živimo zajedno i sa kojima delimo milu nam zemlju i državu Crnu Goru”, istakao je patrijarh Porfirije.
Njegova svetost istakao je ponos zbog pripadnosti stradalnom, ali vaskrslom srpskom narodu.
“U Podgorici, u Nemanjinom gradu u kojem se rodio otac Svetog Save, znamo koja je naša vera i koji su naši preci, kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo. Dubinski osećamo da je jedino ispravno da idemo putem Svetog Simeona i Svetog Save, jer živimo razaranja objektivnih identiteta i nametanje identiteta u svrhu manipulacija i dominacija. Sačuvajmo identitete naših predaha, ali i potomaka. Vi ste litijama odbranili osnovna prava Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, zatim i ono što jeste. Znate da ste utemeljeni u svetosavskoj čistoj veri, koja nam daje vrlinu i prosvećenost. Ponosimo se što govorimo najčistijim srpskim jezikom Negoševim i ovde, i gde god da smo”, istakao je patrijarh Porfirije.
On je naglasio da se samo na svom, srpskom jeziku može izraziti ono najbolje u srpskom narodu, poštujući svaki drugi jezik i druge narode.
“Ponosni smo što govorimo srpskim jezikom Marka Miljanova. Moramo znati da samo onda kada smo svesni sebe, kada poštujemo sebe, samo tada možemo prepoznati i poštovati i druge pojedince i narode, što smo po zapovesti Hristovoj dužni i obavezni”, poručio je patrijarh Porfirije.
On je rekao i da se čovjek bori i za sebe, onda kada se bori za dobro bližnjih, čak i kada su protiv njega, kada se bori za pravo drugih:
“Kada znamo ko smo, šta smo i primamo druge onakve kakve jesu, onda poštujemo i ljubimo bližnjeg svoga kao samog sebe. Kada volimo svoj narod, možemo voleti svakog drugog oca, drugu majku, drugi narod, tako volimo Boga i slušamo njegove zapovesti”.
Patrijarh srpski zahvalio je mitropolitu Krfa Nektariju za posjetu Crnoj Gori i za sve ono što je dobro između Srba i Grka.
“Prisustvo Svetog Spiridona, njegove desnice, značajno je za nas danas ovde, kao telo u kojem je Crkva u Hristu i svi su pozvani da budu jedno”, rekao je patrijarh Porfirije.
Kako je podsjetio, na ovom mjestu svetom bio je susret i radost zajednička prije dvije godine, septembra 2021., kada je u tron najsvetijih mitropolita cetinjskih ustoličen mitropolit Joanikije. Njegova svetost pomolio se i da Bog podari carstvo nebesko blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju.
Patrijarh Porfirije će sutra od 9.00 časova služiti liturgiju u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, zatim će osveštati temelje Pravoslavne gimnazije i Hrama Svetog Save, a uveče će biti na duhovnoj akademiji povodom 10 godina od osveštanja Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.
Danas je na hiljade vjernika iz svih krajeva Crne Gore, Srbije i Republike Srpske dočekalo u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici Njegovu svetost partrijarha srpskog Porfirija i desnicu Svetog Spiridona Trimitundskog Čudotvorca.

Patrijarh Porfirije donio mir i pravdu Crnoj Gori

Dobrodošlicu Njegovoj svetosti poželio je mitropolit Joanikije, koji je istakao da patrijarh Porfirije kao Sveti Sava donosi narodu milost i širi mir Božiji. Mitropolit Joanikije je rekao da je prije deset godina patrijarh Porfirije, tada kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, učestvovao u osveštanju Hrama Hirstovog Vaskresenja.
“Na ovom svetom hramu je tada postavljen pečat pravoslavnog jedinstva. Jedinstva svetih Božijih crkava u zajedničkom bogosluženju i podršci. Nažalost, u zadnje vrijeme to jedinstvo trpi značajna iskušenja, ali nadamo se da će ona biti prevaziđena, rekao je mitropolit Joanikije u obraćanju.
Mitropolit Joanikije istakao je da je patrijarh Porfirije donio mir i pravdu Crnoj Gori kada je sa Vladom potpisao Temeljni ugovor, što je bilo priznanje za ostavarenje prava i slobode, ali najviše zaštite svetinja i manastira SPC u Crnoj Gori.
Mitropolit crnogorsko-primorske je posebno pozdravio mitropolita Krfa Nektarija, koji je donio desnicu Svetog Spiridona, punu blagoslova za sve koji je cjelivaju.
“Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca“, rekao je mitropolit Joanikije.
Mitropolit Joanikije je istakao da je Hram Vaskrsenja Hristovog izvor radosti i duhovne hrane. Najznačajniji poduhvat ovog hrama je izgradnja Pravoslavne gimnazije i novog Hrama Svetoga Save u Podgorici, čije ćete temelje sutra osveštati i blagosloviti početak rada nove Gimnazije, rekao je mitropolit Joanikije.
Svečani doček patrijarha srpskog Porfirija u podgoričkom Sabornom hramu  - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2023
REGION
Doček patrijarha Porfirija ispred Hrama Hristovog vaskrsenja /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala