- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Patrijarh Porfirije osveštao kamen temeljac crkve i pravoslavne gimnazije „Sveti Sava“ /video, foto/

© Sputnik / Boban NovovićOsveštanje temelja Hrama Svetog Save u Podgorici
Osveštanje temelja Hrama Svetog Save u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Pratite nas
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije osveštali su kamen temeljac crkve Svetog Save i temelje pravoslavne gimnazije „Sveti Sava“, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.
Porfirije je rekao da tamo gdje je ljubav postoje različitosti, ali ne kao povodi za isključivost.
Istakao je da je hram na "koji smo pozvani da dolazimo".
"U ovom hramu ima mjesta za sve. To je hram SPC, to je Hristov hram. Hram mora biti mjesto koje čuva identitet i gradi mostove", rekao je Porfirije.
© Sputnik / Boban NovovićPatrijarh srpski Porfirije i premijer CG Dritan Abazović na osveštenju budućeg hrama Svetog Save u Podgorici
Patrijarh srpski Porfirije i premijer CG Dritan Abazović na osveštenju budućeg hrama Svetog Save u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Patrijarh srpski Porfirije i premijer CG Dritan Abazović na osveštenju budućeg hrama Svetog Save u Podgorici
Događaju je prisustvovao i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, kao i ministri prosvjete Miomir Vojinović i pravde Marko Kovač.
Svečanosti su prisustvovali i funkcioneri Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, Dragoslav Šćekić, Vasilije Lalošević, ambasador Rusije u Moskvi Vladislav Maslenikov, predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore Jovan Vučurović, Jelena Božović, Dragan Bojović, Demokratske Crne Gore Vladimir Čađenović.
Vlada Crne Gore je u novembru prošle 2022. godine najavila da će finansirati tu srednju vjersku školu sa 900 hiljada eura.
Iz Ministarstva prosvjete su ranije rekli “Vijestima” da će Gimanzija “Sveti Sava”, prema utvrđenom planu i programu rada, upisati dva odjeljenja sa po 20 učenika.
”Novac im nije dodijeljen za rad, već za osnivanje vjerske škole, što je bilo predviđeno budžetom za 2022. Podrška vjerskim školama, prema Opštem zakonu o obrazovanju podrazumijeva podršku za osnivanje ili rad škola. Odlukom Vlade Crne Gore, usvojen je predlog da se da podrška za osnivanje, dok će naredne godine, ukoliko se ta stavka predvidi budžetom za narednu godinu, dobiti podršku za rad a na osnovu broja upisane djece”, kazali su tad iz ministarstva.
Dozvolu za rad škole je pred sam istek mandata dala bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.
Ktitor je Risto Drekalović, koji je kazao da sa mnogo ljubavi grade novi hram.
Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
DRUŠTVO
Patrijarh Porfirije: Podgorica rodno mesto svih pravoslavnih Srba gde god da se nalaze /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala