Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ko je novi komandant Kfora: Turski general koji se usavršavao u Kini i službovao u komandi NATO

© Foto : Youtube/T.C. Millî Savunma Bakanlığı/PrintscreenTurski general Ozkan Ulutaš (desno) tokom primopredaje komande Kfora na Kosovu i Metohiji
Turski general Ozkan Ulutaš (desno) tokom primopredaje komande Kfora na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Pratite nas
General-major turske vojske Ozkan Ulutaš 28. je komandant Kfora. On je ujedno i prvi turski general koji komanduje nekom misijom NATO-a, iako je Turska od 1952. godine članica Alijanse. Kfor je i najduža misija NATO-a, koja traje od 1999. godine. Pod komandom Ulutaša biće 4.353 vojnika. Mandat komandanta Kfora traje godinu dana.
Iako je Turska nakon incidenta u Zvečanu u maju dovela dodatne snage na Kosovo i Metohiju, i njihov kontingent tada imao 780 vojnika, po novom preseku taj broj je sveden na 369. Svaki komandant Kfora sa sobom dovodi i veći broj saradnika, pa se očekuje da će se i broj turskih vojnika ponovo uvećati.
Prilikom primopredaje dužnosti general Ulutaš je naveo da „realistično i trajno rešenje za Kosovo može biti postignuto samo kroz politički proces zasnovan na dijalogu i međusobnom poverenju“.
„Moj prioritet i želja je da doprinesem konstruktivnom dijalogu, radeći na poverenju zasnovanom na komunikaciji sa svim međunarodnim i drugim činiocima u našoj sferi interesa“, dodao je Ulutaš.
Turski general je naglasio da će Kfor pod njegovom komandom nastaviti da sprovodi svoju misiju „sa potpunom nepristrasnošću i profesionalizmom“ i naveo da to zahteva međunarodna odgovornost u skladu sa ciljevima i vrednostima NATO-a i UN na kojima je zasnovan mandat te misije.
„Za sigurno, stabilno, mirno i bezbedno Kosovo glavni prioritet će biti ispunjavanje zahteva našeg mandata, uz aktivno uvažavanje solidarnosti i uz komunikaciju sa svim akterima u regionu“, rekao je general Ulutaš prilikom primopredaje dužnosti komandanta Kfora.

Ko je turski general Ulutaš

U biografiji novog komandanta Kfora može se videti i da je komandovao mehanizovanom brigadom u Turskoj, ali i da je službovao na više dužnosti u štabovima NATO-a.
Rođen je 1967. godine u Manisa Salihili u zapadnom delu Anadolije. Srednju vojnu školu završio je 1985. godine, a četiri godine kasnije diplomirao na Vojnoj akademiji kao oficir oklopnih jedinica. Usavršavao se u Kini, bio je i pripadnik misije UNIKOM. Od 2005. do 2008. godine službovao je u Komandi NATO-a u Napulju.
Dve godine je proveo u komandi NATO-a u Sjedinjenim Državama. Doktorirao je u Turskoj na Odeljenju za istoriju Univerziteta "Ataturk". Brigadni general postao je 2017. godine, a ove general-major.
Od 2017. do 2021. godine službovao je kao glavnokomandujući snaga NATO-a za brzo reagovanje u Turskoj. Komandu nad misijom Kfora preuzeo je sa pozicije Direktora za strategiju Generalštaba turske vojske, na kojoj se nalazio od 2021. godine.
Dolazak turskog generala poklapa se sa turskim naoružavanjem Prištine. Naime, Priština je od Turske nabavila dronove tipa „bajraktar TB-2“, dobili su i protivoklopni sistem OMTAS, dometa do 4.500 metara, haubice „boran“ kalibra 105 mm, borbena vozila pešadije „vuran 4x4“, kao i minobacače ALKAR kalibra 120 mm. Uglavnom se radi o donacijama, ali za neke sisteme turska strana tvrdi da ih je prodala takozvanim Kosovskim bezbednosnim snagama, piše RTS.
Turski dron „Bajraktar“ TB-2  - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
SRBIJA
Turski dron „bajraktar“ snimljen iznad Đakovice /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala