Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Turski dron „bajraktar“ snimljen iznad Đakovice /video/

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaTurski dron „Bajraktar“ TB-2
Turski dron „Bajraktar“ TB-2  - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
Pratite nas
Borbena bespilotna letelica „bajraktar TB-2“, koju je Priština nabavila od Turske, uočena je na nebu iznad Đakovice, objavljeno je u Fejsbuk grupi "AirRadar Kosovo", koja prati kretanje vazduhoplova.
Kako stoji u opisu fotografija i video-snimka, dron „bajraktar TB-2“ je leteo u blizini aerodroma u Đakovici. Javnosti nije poznato da li je to matični aerodrom tog drona, kao što se ne zna ni da li je imao dozvolu Kfor-a.
„Bajraktar TB-2“ je borbena bespilotna letelica, koja može služiti za izviđanje, ali i za dejstva vođenim raketama po zemaljskim ciljevima. U vazduhu može da provede najviše 27 sati, a može da se podigne do 6.000 metara.
Priština je jedan borbeni dron prvi put predstavila sredinom jula. Tada nije navedena ni tačna cena ni broj dronova, kao ni u koju svrhu će se koristiti.
Dan pošto je prikazan u Prištini oglasio se i Kfor:
„Što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i srodnih ograničenja, uključujući „bajraktar TB-2“, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, komandant Kfor-a ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova“, stajalo je tada u saopštenju Kfora.
Borbeni dron „bajraktar TB-2“ nije jedino naoružanje koje je Priština dobila ili kupila od Turske, jer od Ankare nabavlja minobacače, haubice, oklopna vozila, kao i protivoklopne rakete, prenosi RTS.
Prisustvo Turske na Kosovu i Metohiji, ogleda se i u sve većem broju turskih vojnika u Kforu, do kraja godine čak njih 1.000, kao i činjenici da će za četiri dana dužnost komandanta združenih snaga preuzeti, po prvi put, turski general-major Ozkan Ulutas.
Turska bespilotna letelica Bayraktar TB2 - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2023
SRBIJA
„Bajraktari“ stigli u Prištinu: Turska poslala bespilotne letelice Kurtijevim snagama /foto/
Turski dron bajraktar tb2 - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
SRBIJA
Turski ambasador: „Bajraktari“ nisu donacija Prištini, spremni smo da isporučimo i drugu opremu
Turska i tzv. Kosovo - ilustarcija - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SRBIJA
Veliki povratak Turske na Balkan: Albanci na Kosovu postaju uporište sile sa Bosfora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala