Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Amerika ne staje sa pretnjama Srbima i Beogradu - za slučaj Banjska već spremni da nas kazne

© AP Photo / Bojan SlavkovicKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
Pratite nas
Retorika američkog izaslanika u Prištini Džefrija Hovenijera prejudicira da je Beograd kriv za incident u Banjskoj, što je čista pretnja i Srbiji, i Srbima na KiM, s obzirom da Amerika unapred već govori o preduzimanju akcija, saglasni su sagovornici Sputnjika.
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da će SAD „preduzeti akciju“ kada se utvrdi „ko stoji iza napada“ u mestu Banjska na severu KiM 24. septembra.

Čista pretnja Amerike

Hovenijer takođe tvrdi da se oružje koje su imali „napadači“ ne može kupiti na lokalnom tržištu – čime, po mišljenju sagovornika Sputnjika dr Nikole Šainovića, bivšeg premijera Srbije, i profesora dr Stevice Deđanskog, predsednika Centra za razvoj međunarodne saradnje, prejudicira - umešanost Beograda.
Zastave tzv. Kosova, SAD i Albanije u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
SRBIJA
Jasna poruka Amerike: Srbi, pomirite se sa tim da živite na suverenom i nezavisnom Kosovu!
Šainović, nekadašnji potpredsednik vlade Jugoslavije i član delegacije Srbije u Rambujeu u pregovorima oko Kosova i Metohije, ocenjuje da se ovakva izjava američkog ambasadora u Prištini može kvalifikovati kao direktna pretnja.
„To je pretnja nama povodom Banjske, a sto nekih drugih stvari koje su učinjene ka nama, sa druge strane, nisu naišle čak ni na neku ozbiljnu izjavu, već na toleranciju koja je ohrabrila Aljbina Kurtija da nastavi to što radi. Zanemarena je činjenica da teror Kurtija izaziva gnev kod srpskog naroda na KiM. Kada se jedna strana oseti bespomoćno kao Srbi na KiM i pored prisustva međunarodne zajednice, onda nije neočekivano da preduzme neke neracionalne poteze,“ kaže Šainović.

Od Amerike smo već sve doživeli

Sagovornik Sputnjika ističe da Hovernijeve pretnje bez rešenja ne vode ničemu dobrom niti smirivanju stanja na terenu, što je posao Kfora i ostalih, već samo dizanju tenzija.
„Kforu nisu nedostajali vojnici da spreči ovaj incident ili, uopšte, da realizuju svoju misiju po Rezoluciji 12 44 a to je očuvanje mira. Znači, i ako ih bude više kako je najavljeno, ako ne realizuju svoju misiju mira opet neće biti. Jer ako ignorišete vašu mirovnu ulogu onda dobijate sukobe,“ napominje Šainović.
Našem sagovorniku je naročito zaparala uši izjava Hovenijera o oružju korišćenom u Banjskoj -da se oružje ne može kupiti na lokalnom tržištu - jer, kako kaže, niko ne može da izjavi tako nešto ako se radi o Balkanu.
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
SRBIJA
Ovako Amerika „kažnjava“ Prištinu: Potpisan sporazum vredan skoro 35 miliona dolara
Što se tiče moguće kazne koju nam Amerika najavljuje, Šainović primećuje da nema šta što već od nje nismo doživeli - od sankcija do bombardovanja.

Priča koja prija ušima Prištine

Stevica Deđanski dodaje da američki ambasador u Prištini govori stvari koje prijaju ušima kosovskih Albanaca.
„Ispada da svojom retorikom prejudicira da je Srbija ta koja je odgovorna za događaj u Banjskoj, što nije tačno i što je dokazano da nije tako. Srbija je pokazala da na tom pitanju radi, kako bi se otkrilo šta se stvarno desilo. Ali oni to očigledno ne uzimaju u obzir.. Jer ako mi tražimo snimke i da nam se pokažu dokazi o onome što Priština priča, a to se ne dešava, to govori da smo mi ti koji su spremi na saradnju dok Priština nije,“ naglašava Deđanski.
Efekat toga je, ističe naš sagovornik, da se nastavljaju hapšenja i pucanje na Srbe na KiM, dok Zapad uporno traži krivca na obe strane, iako je jasno da nama ni na koji način ne ide u prilog da se dešava ovo što se dešava na KiM pri čemu se pritisak više vrši na Beograd.
„Ide se naravno politikom pritisaka na Beograd, i ovo što je Hovenijer rekao je deo te šeme. Jer preduzimati korake, ili neke akcije ne znači naći rešenje za Srbe na KiM. Uostalom, da su hteli da rešavaju problem ne bi dozvolili da Priština formira vojsku i da pucaju i hapse Srbe bez ikakvih optužnica,“ napominje Deđanski.
Hovenijer je još izjavio da zahteva da Srbija sarađuje na „potpunom rasvetljavanju događaja i privođenju počinilaca pravdi“, kao i da je stanje na severu KiM nakon događaja u Banjskoj „krhko“, ali da su SAD i njihovi partneri preduzeli korake po pitanju bezbednosne situacije na severu, s obzirom da je NATO odlučio da značajno poveća broj snaga Kfora.
SAD, tzv. Kosovo i Albanija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
SRBIJA
Vašington skinuo rukavice: Amerika preti, Srbiji se zbog Kosova sveti
Zastave SAD, Rusije i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Podkast
Čime to Amerikanci prete Srbiji? | Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala