Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vašington skinuo rukavice: Amerika preti, Srbiji se zbog Kosova sveti

CC0 / Balkan Photos / SAD, tzv. Kosovo i Albanija - ilustracija
SAD, tzv. Kosovo i Albanija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
Pratite nas
Logično je da Amerika stane na stranu Prištine i da nas okrivi za sve, stoga nije ni čudno što nam najavljuje nekakve „kaznene mere“. Ali, Srbija nije više slaba, a više od 80 odsto država sveta su za međunarodno pravo, što znači na našij strani. Ako nas kazne stajanjem na naš put ka EU, treba da im se zahvalimo, kaže Stevica Deđanski.
Američki državni sekretar Entoni Blinken otvoreno je zapretio u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će biti preduzete određene mere prema Srbiji, ako se, kako je rekao, „ne budemo ponašali na odgovarajući način“.
Razgovor se vodio o poslednjem incidentu na Kosovu i Metohiji gde je Blinken potpuno stao na stranu Prištine, čime je faktički okrivio Beograd za sva dešavanja.

Amerika skinula rukavice

Profesor dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, saglasan je sa tezom da je Amerika skinula rukavice i otvoreno zapretila Srbiji.
„Po ovome što smo čuli od Blinkena, jasno se vidi da možemo da očekujemo isto što i do sada –totalnu nepravdu i otvorenu podršku Prištini. Amerika je do sada u nekim momentima pokušala da „glumi“ i da bar ima izjave koje su umerene, iako su uvek isto mislili. Sada su izgleda došli u fazu da više ni u retorici ne žele da budu realni, već su skinuli rukavice i grubo „zapretili“ Srbiji radi Kosova“, ističe Deđanski.
S obzirom na situaciju u narednom periodu, dodaje naš sagovornik, možemo da očekujemo još jači pritisak na nas nego do sada, i još jaču podršku Aljbinu Kurtiju u kršenju svih potpisanih sporazuma, normi i prava.
„Sada ih više ni za to očigledno nije briga, i vrlo konkretno i direktno rade protiv interesa Srbije, a u interesu Prištine. To će se nastaviti, a na nama je da odlučimo da li ćemo štititi naše nacionalne interese ili popustiti pred njihovim pritiscima,“ ocena je sagovornika Sputnjika.

Traže od nas imaginarne stvari

Blinken nije precizirao kakve mere bi mogle da budu preduzete protiv Srbije, napominje Deđanski, ali je zato jasno postavio uslove pred nas koje očekuje da ispunimo, a koje i da hoćemo, ne možemo jer te stvari prosto - ne postoje.
„Oni od nas traže da ispunimo nešto što je imaginarno… što se inače i ne dešava: da mi ne izazivamo ekscese - mi to ne radimo, da ne sabotiramo pregovarački proces, a mi smo jedini koji to ne rade. Traže povlačenje naše vojske iz regiona u blizini Kosova i Metohije, a ona inače i nije tamo… Tako da mi i da želimo te zahteve ne možemo da ispunimo. S druge strane, ako su mere koje pominju vezane za zaustavljanje našeg puta ka EU, lično bih im bio zahvalan na tome, jer bi nas time vratili na pravi put, a to je put da ne idemo ka EU, jer ako bismo mi sami rekli da nećemo, bili bismo kažnjeni. Ovako bismo imali bar opravdanje,“ objašnjava Deđanski.
Ukoliko, pak, dodaje on, dođe do nekih sankcija kao što su političke ili ekonomske, neće biti prijatno ali, napominje, već smo to prošli.

Ako nam stave rampu za EU, samo napred

„Izborili smo se kada je čitav svet bio protiv nas, a sada je ipak velika većina sveta, nekih 80 odsto, na strani međunarodnog prava, a samim tim i na strani Srbije. Mi više nismo slaba država, imamo investicije iz gotovo svih zemalja sveta – i sa Zapada i sa Istoka, ali i iz Emirata, Rusije, Kine… Manje - više iz država EU… Sa Indijom razvijamo odnose. Biće tu prilika, jer ni cela EU nije na istoj poziciji. Na primer, Mađarska koja je ozbiljna država, koju svi sada „omalovažavaju“ samo zato to ima svoj nacionalni stav, sa njima imamo sve bolje odnose, i oni neće dozvoliti da se protiv Srbije izvrši pritisak koji neće biti realan,“ veruje Deđanski.
Kako zaključuje naš sagovornik, činjenica je da je pred nama dug put i ozbiljna borba koja neće nimalo biti laka ali, kako kaže, Srbiji je retko kad bilo lako, što je i istorija pokazala.
Inače, između ostalog, američki državni sekretar je u razgovoru sa srpskim predsednikom zahtevao da odgovorni za napad u Banjskoj u kojem je ubijen pripadnik kosovske policije, a koji se sada nalaze u Srbiji, moraju da odgovaraju.

Složili smo se da se ne slažemo sa njima

Blinken je ujedno izrazio podršku akcijama KFOR-a i Euleksa u reagovanju na ovaj događaj, uz ocenu da incidenti poput onih u blizini manastira Banjska predstavljaju „neprihvatljive izazove“ za KFOR i međunarodnu zajednicu.
Komentarišući razgovor sa Blinkenom, Vučić je kazao da su se oko nekih stvari usaglasili, a da oko nekih nisu. Usaglasili su se oko toga da je potrebna deeskalacija situacije i veća uloga KFOR-a na Kosovu, a Vučić je u razgovoru sa Blinkenom negirao tvrdnje da je Srbija uvela najveći stepen borbene gotovosti.
Vučić je takođe naveo i da nije želeo da se saglasi sa tim da je događaj u Banjskoj bila perfektna, profesionalno urađena akcija navodeći da Beograd sumnja u to da su dvojica Srba, odnosno najmanje jedan, „hladnokrvno likvidirani nakon što su se predali“ u Banjskoj, za šta je rekao da Srbija ima dokaze.
Blinkenov poziv Vučiću usledio je posle priznanja sada već bivšeg potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, da je on organizator barikada koje su postavili Srbi, i koji su doveli kasnije do nemilih događaja.
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
SVET
Bela kuća traži od Beograda da povuče nepostojeće snage sa administrativne linije
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
SRBIJA
Vučić: Razgovarao sam sa Blinkenom, pominje mere protiv Srbije
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
SRBIJA
Amerika se oglasila o incidentu kod Banjske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala