- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća traži od Beograda da povuče nepostojeće snage sa administrativne linije

© AP Photo / Carolyn KasterBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Pratite nas
Koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi pozvao je vlasti Srbije i takozvanog Kosova da se uzdrže od eskalacije nasilja i istovremeno je zatražio od zvaničnog Beograda da povuče snage sa administrativne linije.

„Danas je državni sekretar Entoni Blinken pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi izrazio našu zabrinutost zbog incidenata i ukazao na potrebu da se odmah zaustavi eskalacija i vrati dijalogu. Pozivamo Srbiju da povuče njene snage koje se nalaze na granici i da doprinese deeskalaciji situacije“, poručio je Kirbi.

NATO u svetlu nedavne eskalacije na Kosovu namerava da poveća prisustvo snaga Kfora u cilju osiguravanja bezbednosti „na granici sa Srbijom“, rekao je on.
„SAD rade sa partnerima iz NATO na suprotstavljanju pokušajima da se destabilizuje situacija na Kosovu. Kao odgovor na to, snage Kfora će povećati svoje prisustvo na granici Kosova i Srbije“, rekao je Kirbi na brifingu.
Podsetimo, Vučić je ranije danas izjavio da je u telefonskom razgovoru sa Blinkenom negirao neistine o najvećem stepenu borbene gotovosti srspkih snaga.
Kako je rekao, sa američkim državnim sekretarom, su se oko nekih stvari saglasili, ali i oko nekih ne.
„Saglasili smo se oko toga da je potrebna deeskalacija i značajno veća uloga Kfora i Srbija će to uvek podržati. Negirao sam neistine o najvećem stepenu borbene gotovosti naših snaga. Nismo se saglasili oko prirode onoga što se dogodilo na Kosovu i Metohiji, posebno sa onim vezanim za kosovski suverenitet“, rekao je Vučić.
U vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji pogledajte Sputnjikovu emisiju „Od četvrtka do četvrtka“:
Kfor - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
SRBIJA
NATO odobrio slanje pojačanja Kforu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala