Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Amerika se oglasila o incidentu kod Banjske

© AP Photo / Michael VaraklasAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju koordinisane nasilne napade na tzv. kosovsku policiju kod manastira Banjska 24. septembra i izražavaju duboko saučešće porodici narednika policije koji je ubijen na dužnosti, navodi se u današnjem saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.
„Počinioci ovog zločina moraju odgovarati putem transparentnog istražnog procesa. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije i da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, obezbeđivanju bezbednosti i vladavine prava i povratku u okvire dijaloga posredstvom EU“, poručio je Blinken.
Prema njegovim rečima, „kosovska policija ima punu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u Republici Kosovo“, a SAD „prepoznaju i poštuju ulogu kosovske policije koja prva reaguje u vanrednim i kriznim situacijama“.
„Sjedinjene Države cene blisku koordinaciju kosovske policije sa misijom EU za vladavinu prava na Kosovu i sa snagama NATO na KiM, posebno u obezbeđivanju bezbednosti civila na licu mesta. Nastavićemo da pratimo situaciju i koordiniramo se sa svima koji učestvuju u tom procesu“, poručio je Blinken, saopštio je Stejt department.
Šta ruski ekspert Katarina Entina misli o stanju na Balkanu, pogledajte u našoj emisiji Sputnjik intervju
Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare prikazuje fotografiju vozila koja je iskorišćena za lažne optužbe - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
SRBIJA
Vučić: Možete sve da nas pobijete - nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo /video/
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
SRBIJA
Naoružane osobe napustile manastir Banjska, specijalci ostali na severu KiM /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala