Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Možete sve da nas pobijete - nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić na konferenciji za novinare prikazuje fotografiju vozila koja je iskorišćena za lažne optužbe
Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare prikazuje fotografiju vozila koja je iskorišćena za lažne optužbe - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ono što se događa na severu KiM najteži dan za nas od 2004. Naveo je da su, prema informacijama koje je ima Beograd, stradala trojica Srba, a postoji bojazan da je preminula i četvrta osoba. Ističe da je glavni krivac za sve Aljbin Kurti i da je njegova jedina želja da nas uvede u sukob sa NATO-om.
Vučić se izvinio građanima što se danas ranije nije obratio ali, kako je rekao, trebalo je vremena da se sve ispita šta se dogodilo na KiM jutros, danas tokom prepodneva i poslepodneva, kako bi građanima mogao da saopšti istinu i da sa druge strane pripremi teren za donošenje odgovarajućih odluka.
"Naime, govorićemo samo ono što se dogodilo. Oko 2:46 grupa Srba sa KiM postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj, na severu KiM. Zatim je došla kosovska policija, koja pokušava da ih ukoloni i dolazi do sukoba sa Srbima. U tom sukobu je ubijen kosovski policajac Afrim Binjaku i ranjeno je još jedno lice. U 8:57 Jarinje i Brnjak su zatvoreni, a pucnjava i dalje traje. Iako sam svakog dana i u Njujorku upozoravao da do svega ovoga može da dođe, malo ko je želeo da sluša", rekao je predsednik objašnjavajući šta se sinoć dogodilo.
Kako kaže, Srbi su se pobunili jer više ne žele da trpe Kurtijev teror.

"Od februara su 62 puta koristili kosovsku policiju protiv Srba. 22 ekslatarona napada i preko 40 poteza usmereni prema Srbima", istakao je predsednik te rekao da ni na jedan način ne pravda ubistvo albanskog policajca.

Prema rečima predsednika desetine Srba su za više od sat vremena bili potpuno okruženi i desio se brutalan napad na njih.
"Oni su dali "kart blanš" Kurtiju da se obračuna sa teroristima. Prema dosadašnjim informacijama koje imamo dvojica su teško ranjena, trojica ubijena i postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo. Presretali smo šta je albanska policija radila i zbog prevoda čekamo dokaze", kazao je Vučić te dodao da jednom licu nisu hteli da ukažu pomoć i da je zato životno ugroženo, za šta i postoji tonski snimci.
Kako je rekao albanski mediji su objavili razne laži, pišući da je ubijen Pavle Bihali iz Levijatana, kao i da su objavili da je među ubijenima Radomir Počuča itd...
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
Aleksandar Vučić
“Objavili da su specnaz bili na Kosovu, pokazvali su snimke iz Nagorno Karabaha. Samo im je bilo važno da pokažu da su Srbi krivi. U tu svrhu su posebno napadali srpsku crkvu, objavšnjavajući da se preko nje prenosi neko oružje. Naravno da je reč o notornoj laži”, rekao je predsednik.
Prema njegovim rečima od jutros je krenula spin revolucija protiv Srbije i pokazao je fotografiju za koju je rečeno da je vozilo Žandarmerije, što, kako je rekao, nije istina.

"Nema nikakeve veze sa vojskom i policijom i Srbije", istakao je on.

Predsednik ukazuje da je jedini krivac za sve ono što se danas dešava na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti.
"Jedini krivac, iako ima malo krivice onih koji mu pomažu u tome, za sve što se dešava na KiM je Aljbin Kurti. To je čovek koji je smenio Đurića, iako je suprotno Briselskom sporazumu. Nikakva prava na to nije imao. Ostavio je ljude da brinu sami o svojoj sudbini i sve vreme je provocirao. I žao mi je što je deo Srba na te provokacije naseo. Aljbin Kurti je jedini krivac, jedini koji želi sukobe i rat. Nijedan drugi čovek ne želi sukobe i rat, njegova jedina želja je da nas uvuče u rat sa NATO-om i to je jedino što radi ceo dan", poručio je Vučić.
Podsetio je da kada je postojala takva vrsta sukoba u Makedoniji, da je svet pravio razgovore, a da je danas rekao “pobijte ih sve”.
“To je za nas nauk da znamo sa kime imamo posla, i da znamo šta o nama misle”, rekao je predsednik.
Vučić je pozvao međunarondu zajednicu da se ZSO ofrmira, da na severu Kosova Srbi budu policajci jer je to jedini način da ili Srbi ne budu proterani ili da ne bude više sukoba.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
Aleksandar Vučić
"Pozivamo naš narod na mir i uzdržanost, molimo ih za to i molimo ih da veruju svojoj državi. Naše je da iscrpimo sve što možemo da ne dođe do većeg krvoprolića, da pokušamo da sačuvamo mir. Moja molba za sve je da budemo dovoljno pametni i da mi budemo ti da donosimo odluke ma koliko teške bile", rekao je Vučić.
Vučić kaže da je najvažnija poruka onima koji misle da će izvršiti pritisak da Srbija prizna nezavisno Kosovo - "nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete sve da nas pobijete, da nam uradite šta god hoćete".
"Nikada Srbija neće priznati nakaradnu tvorevinu koju ste napravili bombardovanjem Srbije i lažima. Da razgovaramo smo uvek spremni, a na priznanje Kosova, formalno ili neformalno, zaboravite", poručuje Vučić.
Komentarišiću današnje poruke međunarodne zajednice, Vučić je rekao da im je licemerje srednje ime.
“To je suština, pritisak na Srbiju dok ne priznamo Kosovo, ali nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo. Uvek smo spremni na razgovore”.
Predsednik je rekao da je danas zasedao i Savet za nacionalnu bezbenost i da će odluke donositi pažljivo i temeljno i sa ti odlukama izaći pred narod na KiM.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala