- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Hoće li Rumunija obučiti ukrajinske pilote ili će na F-16 leteti plaćenici

© AP Photo / Ahn Young-joonAmerički vojni avioni F-16
Američki vojni avioni F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
Pratite nas
Na F-16 će leteti plaćenici, koji se lako mogu okupiti iz celog sveta, a koji će prosto za novac sesti u te kabine, kao i u mnogim drugim slučajevima. Recimo, u ‘leopardima’ se neočekivano nalaze Nemci, Poljaci i drugi.
Tako za za Sputnjik ruski vojni ekspert Dmitrij Drozdenko komentariše najavu Vladimira Zelenskog da će ukrajinski piloti biti uključeni u „prvi talas“ obuke na lovcima F-16 u Rumuniji.

„Generalno, preobučiti iskusnog pilota na novu tehniku, čak i ako je zapadnjačka, pod uslovom da zna engleski, moguće je za tri-četiri meseca. Naravno, on neće biti stoprocentno spreman, posebno ne za ovaj avion, ali će u principu moći da leti i koristi oružje. Međutim, pitanje je da li je u Ukrajini ostalo iskusnih pilota. Ovo je i najvažnije pitanje, jer pilot za tri meseca, grubo rečeno, može da nauči da leti, sleće i, recimo, da pritiska dugmiće i nauči borbenu primenu“, navodi Drozdenko.

Međutim, dodaje ekspert, pilot je „nešto više“ od osobe koja pritiska dugmiće, drži džojstik i pritiska pedale. Prema njegovim rečima, to je osoba koja razmišlja u vazduhu, odnosno koja zna da vlada tehnikom, zna šta je navigacija, a da bi to sve naučio potrebno je najmanje tri godine.
„I medvedi takođe voze motocikle, ali to ne znači da su oni motociklisti. Zato ostaje pitanje – koga će oni obučavati, a ako ih budu učili ‘od nule’ to će biti dug proces“, ocenjuje Drozdenko.

Do čega će dovesti isporuka F-16 Kijevu

Na pitanje do čega će dovesti isporuka lovaca F-16 Ukrajini Drozdenko kaže:
„Dovešće do povećanja intenziteta konfrontacije u vazduhu. Odnosno, ovi lovci će biti namenjeni za uništavanje naših (ruskih) aviona. Da bi bilo jasnije, iz tih aviona se ne ispaljuju rakete ‘storm šedou’, SKALP ili ‘taurus’. Oni prosto za to nisu predviđene. Odnosno, njihov zadatak će biti da tamo ispaljuju rakete AMRAAM 120 sa ciljem da unište našu avijacionu tehniku koja izvršava napade na ukrajinske položaje. Shodno tome, vodiće se vazdušne borbe i to je svrha ovih aviona“.
Kao odgovor na to, Rusija će obarati te američke avione, ali zbog toga neće ispaliti nuklearnu bombu na Vašington, istakao je ekspert.
Veoma interesantno pitanje je, kaže Drozdenko, gde će ti američki lovci biti bazirani, s obzirom na to da Ukrajina nema pogodnu infrastrukturu, kao ni centre za održavanje i servisiranje avione, skladišta za projektile i slično.
Ukrajinski aerodromi na kojima bi se bazirali američki avioni F-16 automatski bi postali legitimna meta za ruske snage.
„Shodno tome, postoji pretpostavka da će oni biti bazirani na teritoriji NATO zemalja i sada se nameće pitanje - kako će postupiti Rusija ako ti avioni polete sa teritorije NATO zemalja i izvrše napad na našu teritoriju? Ali, to je već političko pitanje“, ističe ekspert.
Kijev traži od zapadnih zemalja borbene avione još od početka ruske invazije, jer veruje da bi to moglo da ojača borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine, dok je Moskva više puta upozorovala da će isporuku F-16 smatrati „pretnjom Zapada u nuklearnoj sferi“, pošto Rusija ne može da ignoriše činjenicu da ti avioni mogu da nose nuklearno oružje.
Rumunija se odavno zaglibila u ukrajinskom sukobu, jer se upravo na njenoj teritoriji nalazi jedna od dve najvažnije NATO baze za transfer oružja za Ukrajinu, kaže Drozdenko
O aktivnom učešću Rumunije u ukrajinskoj krizi svedoči i činjenica da će uskoro proraditi i žitni koridor iz Ukrajine kroz Moldaviju u Rumuniju.
„Isto tako preko Rumunije i Moldavije idu i isporuke goriva koje se koriste u borbenim dejstvima. Samim tim je Rumunija je odavno u tom procesu“, dodao je sagovornik Sputnjika.
Zelenski je tokom posete Bukureštu obelodanio da će u Rumuniji biti osnovan Centar za obuku ukrajinskih pilota na američkim višenamenskim lovcima F-16, koje zapadne zemlje treba da isporuči Kijevu i dodao je da je u okviru tog centra moguća ubrzana obuka za ukrajinske pilote.

Šta je Zelenski tražio u Bukureštu

Inače, Zelenski je u Bukureštu razgovarao s rumunskim predsednikom Klausom Johanisom i informisao ga o situaciji na ratištu i o odbrambenim potrebama Ukrajine, a takođe se zahvalio i za sve pakete pomoći koje je Rumunija pružila Kijevu. Najavio je i „dobre vesti“ u vezi sa artiljerijskom i protivvazdušnom odbranom, ali nije želeo da otkriva detalje jer, kako je rekao, možda postoje informacije koje Ruska Federacija baš i ne želi da čuje.
Johanis je zauzvrat rekao da se Rumunija fokusira na pomoć Kijevu kako bi Ukrajina dobila rat, dok su predstavnici rumunske opozicije istovremeno zatražili od Zelenskog da Rumuniji vrati deo teritorije.
Municija  - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2023
SVET
Strane fabrike oružja u Ukrajini – legitimna meta ruskih snaga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala