- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Strane fabrike oružja u Ukrajini – legitimna meta ruskih snaga

© AP Photo / Alexei AlexandrovMunicija
Municija  - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2023
Pratite nas
Inicijativa Kijeva da privuče strane kompanije i pretvori zemlju „u veliki hab“ za proizvodnju oružja, kako bi Ukrajina imala „arsenal“ protiv Rusije, može se tumačiti kao „čista propaganda“, jer teško da se iz ruševina može podići ukrajinska vojna industrija, a s druge strane ta preduzeća bi automatski postala legitimna meta za ruske snage.
Podsećajući da je Vladimir Zelenski i ranije najavljivao stvaranje zajedničkih fabrika za proizvodnju oružja sa stranim partnerima, ruski eksperti navode da zapadne kompanije, ipak, nisu zainteresovane za ozbiljna ulaganja u ukrajinsku vojnu industriju zbog visokih rizika.
Osim toga, Zapad je usredsređen na promociju sopstvenih vojnih proizvoda u okviru ovog sukoba i zainteresovan je da taj sukob traje što duže, pošto prodaja oružja donosi ozbiljnu zaradu tim kompanijama.
„Počnimo od onoga što se zove vojni budžet Ukrajine, a koji je na početku specijalne vojne operacije iznosio oko 5 – 6 milijardi dolara. Međutim, Zapad je tokom ruske specijalne vojne operacije ‘napumpao’ Ukrajinu dolarima i sumom koja je otprilike 10 puta veća od vojnog budžeta Ukrajine. Od tog novca Kijev ne samo da kupuje oružje od zapadnih zemalja, nego planira i da radi na ukrajinsko-turskom, ukrajinsko-američkom ili ukrajinsko-nemačkom razvoju proizvodnje. Podsetiću da je Turska nameravala da na teritoriji Ukrajine proizvodi dronove ‘bajraktar’, ali kada smo mi počeli da skidamo s neba i uništavamo te dronove, Turska i Ukrajina su izgubile interesovanje za te ‘bajraktare’, a ta ideja je ostala da visi u vazduhu“, kaže ruski vojni ekspert Viktor Baranec.
Ekspert podseća da je nakon toga i nemački proizvođač oružja „Rajnmetal“ najavio otvaranje proizvodnog pogona u Ukrajini zajedno sa „Ukroboronpromom“, ukrajinskom državnom kompanijom za proizvodnju oružja, s obzirom da su ta dva preduzeća u maju postigla sporazum o jačanju ukrajinskih „tehnoloških i odbrambenih kapaciteta“.
Fabrika vredna 200 miliona evra mogla bi da proizvodi oko 400 tenkova godišnje. Međutim, nakon što je ta nemačka kompanija, inače proizvođač tenkova „leopard 2“, najavila letos da će otvoriti pogon u Ukrajini, Rusija je upozorila da će postrojenje biti „legitimna meta“ za njene snage.
„Dakle, tu se pojavljuje nemačka kompanija ‘Rajnmetal’, koja kaže da će proizvoditi tenkove sa Ukrajincima na teritoriji Ukrajine, na šta je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev prilično sarkastično i mudro poručio ‘Rajnmetalu’: ‘Samo pravite vaše tenkove i dajte nam koordinate tog pogona“, kaže Baranec.
Eksperti napominju da je Ukrajina, i mnogo pre ruske specijalne operacije, protraćila ogroman potencijal koji je posedovao sovjetski vojno-industrijski kompleks, a s druge strane razvoj namenske industrije otežava i odliv stanovništva. Zemlju je napustilo oko 10 miliona ljudi, uključujući kvalifikovane kadrove i radnike, tako da postoji prilično ozbiljan nedostatak resursa u svakom pogledu.
Drugim rečima, vojno-industrijski kompleks Ukrajine je u lošem stanju, kao i cela njena privreda.
© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYKijev je bio domaćin prve konferencije odbrambene industrije na kojoj je Vladimir Zelenski objavio o stvaranju saveza odbrambene industrije sa globalnim liderima u toj oblasti
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Kijev je bio domaćin prve konferencije odbrambene industrije na kojoj je Vladimir Zelenski objavio o stvaranju saveza odbrambene industrije sa globalnim liderima u toj oblasti

Zapadno oružje legitimna meta

U sklopu napora ukrajinskih vlasti da povećaju proizvodnju oružja u zemlji, kako bi se suprotstavili Rusiji i smanjili zvisnost od isporuke oružja iz inostranstva, Kijev je bio domaćin prve konferencije odbrambene industrije na kojoj je Zelenski objavio o stvaranju saveza odbrambene industrije, kome su se, po tvrdnjama Kijeva, već pridružilo 38 kompanija iz 19 zemalja.
Zelenski je rekao da je prioritet razvoj odbrambene proizvodnje uz korišćenje modernih tehnologija, uključujući proizvodnju raketa i bespilotnih letelica u Ukrajini u saradnji s globalnim liderima u ovoj oblasti.
Međutim, iste sedmice je šef Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Aleksej Danilov tvrdio nešto sasvim drugo - da zemlja ipak prebacuje deo svoje odbrambene proizvodnje u inostranstvo zbog pretnje od ruskih napada na ukrajinske fabrike oružja.
Baranec kaže da u tom slučaju - prebacujući proizvodnju oružja u evropske zemlje - „lukavi Kijev“ pokušava da uvuče Evropu u vrtlog ovog sukoba.
„Ne znam koliko će to biti efikasno, pošto ruska vojska ima jedan precizan zadatak - svo zapadno oružje koje u Ukrajinu stiže preko poljsko-ukrajinske granice i drugih granica treba da bude uništeno. Sada se američki politikolozi i generali čude koliko su oružja isporučili, a Putin i Šojgu sve to uništavaju... Znate, planovi u političkom, vojno-političkom smislu su licemerni, ali to su sve ambiciozni planovi koje Rusija zna kako da razbije. I potpuno sam siguran da ćemo ih razbiti, jer je cela teritorija Ukrajine na udaru naših ‘kinžala’, ‘kalibara’, projektila H-101 i drugih raketa“, kaže Baranec.
Baranec dodaje i da je eventualna izgradnja podzemnih, dobro utvrđenih fabrika u Ukrajini nerealna, jer je to veoma skupo, a izgradnja takvih objekata bi predugo trajala.

Zelenski se sprema za izbore?

Da bi se podržala saradnja i razvio industrijski kompleks, Ukrajina planira da osnuje i poseban odbrambeni fond, koji će biti finansiran dividendama od državnih odbrambenih resursa i od prodaje konfiskovane ruske imovine.
Zelenski je izjavio da taj potez ima za cilj da vlastima u Kijevu obezbedi „dodatne resurse“ za jačanje vojne proizvodnje, stvaranje novih odbrambenih programa i podršku vojsci, ali nije precizirao da li je reč o skoro 300 milijardi dolara ruskih zlatnih i deviznih rezervi koje su zamrznute od strane Zapada, ili o imovini u ruskom vlasništvu u Ukrajini, zaplenjenoj nakon pokretanja vojne operacije Moskve u februaru prošle godine.
Međutim, ruski analitičari sumnjaju da će Kijev moći da dobije značajna sredstva od prodaje ruske imovine na teritoriji Ukrajine, pa takve najave Zelenskog imaju više simbolično značenje, dok je finansiranje ruskim sredstavima zamrznutim na Zapadu trenutno gotovo nemoguće, uprkos stalnim pričama u EU i SAD o potrebi prebacivanja ruskih sredstava Kijevu. Uostalom, ocenjuju eksperti, Zapad za sada pokušava da se uzdrži od takvog transfera, jer bi to zadalo snažan udarac njihovom finansijskom sistemu.
Moskva je više puta isticala da je konfiskovanje ruskih sredstava „apsolutno nezakonita radnja koja je u suprotnosti sa međunarodnim pravom“, a blokiranje njene imovine na Zapadu nazivala je „krađom“.
Inače, Zelenski je održao i sastanak sa predstavnicima odbrambenih kompanija iz SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Turske, Švedske i Češke, koji su doputovali u Kijev radi učešća na forumu odbrambene industrije.
Oni su razgovarali o izgledima za partnerstvo i zajedničku proizvodnju oružja, a ukrajinski predsednik je istakao da su prioriteti za Kijev „vazdušni štit“ i razminiranje. Pored toga, rekao je Zelenski, Ukrajina je zainteresovana za proizvodnju raketa dugog dometa i artiljerije sa novim mogućnostima.
Ima i mišljenja stručnjaka da je forum u Kijevu jednostavno namenjen da se zakamuflira isporuke zapadnog oružja ukrajinskom proizvodnjom, a neki sve ove optimistične najave Zelenskog vide i kao uvertiru u novu predsedničku kampanju.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski dolazi u američki Kongres - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2023
SVET
Odluka Kongresa da se iz zakona o finansiranju vlade isključi pomoć Ukrajini - udarac za Kijev
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala