Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić iz Granade: Priština ne želi da razgovara, o kakvom napretku onda da govorimo /video/

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas u Granadi, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, sa predstavnicima Prištine nije ni razgovarao, kao i da oni ni ne žele da razgovaraju.
"Da li je bilo napretka? Nisam sa Prištinom ni razgovarao niti oni hoće da razgovaraju, tako da ne znam o kakvom napretku govorite", odgovorio je Vučić na pitanje novinara da li je bilo nekog napretka.
Istakao je da je pokušao da objasni evropskim predstavnicima poziciju Srbije, da je to njegov posao i da će to nastaviti da radi.
"Nije uvek lako, niti prijatno. Vidite kako su neki od vaših prijatelja uplašeni zbog pritiska sa kojima se suočavaju, ali šta da radim, morate svom snagom da se borite za svoju zemlju i nadam se da ćemo uspeti, ali ne obećavam ništa", rekao je Vučić.
"Imali smo ne lake razgovore. Razgovarali smo kao delegacija sa oko 25 svetskih lidera. Učestvovali smo i na energetskom panelu", naveo je predsednik Vučić i dodao da je imao i mnogobrojne bilateralne susrete.
Razgovarali smo o situaciji u regionu, ali i na Kosovu i Metohiji, dodao je.

"Neću puno da govorim dok ne završim sa Boreljom sa kojim se popodne sastajem i večeras Makronom, Micotakisom", rekao je Vučić novinarima.

On je dodao i da će večeras posle 23 sata moći da kaže reći nešto više i ukazao da se sutra održava važna sednica Evropskog saveta na koju je kao posebna tačka ubačena situacija na Kosovu i Metohiji.
"Neki će pokušati da govore i o Srbiji na različite načine", rekao je Vučić.

Dvostruki standardi i licemerje po pitanju KiM

Vučić je, povodom najave predsednice privremenih prištinskih institucija Vljose Osmani da će se založiti na samitu da se Srbiji zemlji uvedu sankcije, rekao da je reč o dvostrukim standardima i licemerju, jer se upravo razara teritorijalni integritet Srbije koja je priznata u UN.
On je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše izjavu kao i to što je nemački ambasador u Prištini rekao da je ono što se dogodilo 24. septembra napad na teritorijalni integritet tzv. Kosova.
„Ovo drugo mi je interesantnije, da su bilo šta drugo smislili... Ali, kada kažu napadate teritorijalni integritet nečiji ko nije deo UN, a razarate teritorijalni integritet zemlje koja je priznata Poveljom UN i sa i dalje važećom Rezolucijom 1244 — to je licemerno. Da je to rekao neko važan odgovorio bih da je još licemernije da govorite o agresoru, koji u stvari ne uspeva čak ni da zaštiti svoju zemlju ni njene granice koje su proklamovane Poveljom i Rezolucijom UN“, naglasio je Vučić.
Poručio je da je naše da razgovaramo sa svima i da se trudimo da objasnimo poziciju naše zemlje, što ćemo i nastaviti da radimo.
Za razliku od njih mi se ne trudimo da li će nešto loše da se dogodi Prištini ili nekom drugom i nikada se nismo zalagali za sankcije, već da Srbi imaju normalan život na KiM, kao i da imamo što više stranih investicija, istakao je Vučić i dodao:
„Šta, imaću manje političkih susreta? To su priče za malu decu, očigledno da postoji neki veći problem ili da se to čini za nečije tuđe interese“.

Srbija opredeljena za mir, nema nameru bilo koga da napada

Vučić je poručio da Srbija nikada nije imala nameru da napada bilo koga u regionu, da je opredeljena za mir i prosperitet na prostoru celog Zapadnog Balkana, a da je za Kosovo i Metohiju potrebno kompromisno rešenje zasnovano na realnosti.
Na pitanje stranih novinara da li je vojna pretnja Srbije Kosovu stvarna, Vučić je odgovorio da pretnja ne postoji i da je pravo pitanje da li se poštuju Povelja UN i rezolucije UN.
„Ako poštujemo Povelju kada je reč o Ukrajini, moje kontra pitanje je zašto ne podržavamo i kada je reč o Srbiji. To je pitanje koje muči ceo srpski narod“, kazao je Vučić.
Istakao je da je Srbija opredeljena da očuva mir i da je smanjila prisustvo vojnih snaga blizu administrativne linije sa 8.500 na 4.400 vojnika i da su danas naši predstavnici išli sa američkim i evropskim predstavnicima da se uvere u to.
„Ono što nam treba su stvarna rešenja zasnovana na realnosti, pravi napredak u pregovaračkom procesu i kompromisna rešenja, a ne nešto o kome je neko sanjao, a da se drugoj strani ne da ništa“, rekao je Vučić.
On je podsetio da je poslednji put, kada je bila podignuta borbena gotovost srpske vojske, bilo je 14.000 blizu administrativne linije i to je bilo pre godinu dana.
„Sada, kada smo imali ovu krizu, bilo je 8.500, što je značajno manje nego što je bilo. S tim brojem vojnika, čak i da smo želeli, a nismo, ne bi mogli ništa da uradimo. To je jasno i vidljivo. Nismo zainteresovani za to. Zainteresovani smo da napredujemo na našem putu. Poslednje tri godine privukli smo 63 odsto svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu i za to smo zainteresovani, da nastavimo tako“, istakao je predsednik Srbije.
Na pitanje da li je dao neke garancije evropskim partnerima, Vučić je odgovorio da ih niko nije ni tražio, ali da jeste, ne bi bilo problema da ih da.
„Zato što verujemo u mir i prosperitet celog Zapadnog Balkana“, naveo je Vučić.
Aleksandar Vučić i Riši Sunak - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
SRBIJA
Vučić iz Granade: Zahvalnost Španiji na poštovanju celovitosti Srbije /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala