Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta ako Brisel sada ne kazni Prištinu – zbog opasne ucene protiv Srbije

© AP Photo / Jean-Francois BadiasVjosa Osmani
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Pratite nas
Predsednik privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani ucenjuje Evropsku uniju za nastavak dijaloga sa Beogradom tražeći od nje da uvede sankcije Srbiji ili predsedniku Aleksandru Vučiću. To bi trebalo da bude oštro kažnjeno od strane Brisela, osim ako nisu na njenoj strani.
Ovo je zaključak Stevice Deđanskog, političkog analitičara povodom izjave Vjose Osmani da nema razgovora sa srpskim predsednikom dok EU prvo ne uvede mere protiv Srbije. Ona je to poručila na marginama Samita Evropske političke zajednice u Granadi, u Španiji, gde prisustvuje još 47 šefova država i vlada, uključujući i Srbiju.

Borelj i ostali da se zapitaju

Deđanski ironično ocenjuje da ovakva ucena sigurno ne može biti upućena Srbiji, jer je Osmanijeva „naša državljanka“, i pre veruje da su ove reči upućene visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju. A on je očekivao, pa donekle i najavljivao da će do susreta Osmani-Vučić doći i na ovom Samitu.
„Na EU i Borelju je da razmotri reči Osmani i da zaključi o čemu se radi. Lično sam uveren da je ovo usmereno ne samo prema EU, već i prema Americi s obzirom da je i ona uključena u dijalog oko Kosova i Metohije,“ napominje Deđanski.
To, kako kaže, ne treba da menja naš stav da smo mi uvek za pregovore i dogovore, ukoliko imamo sagovornika sa druge strane. Naš sagovornik ističe i da lako može da se desi Osmani želi da te neke mere budu usmerene samo na predsednika Vučića.

Smeta im Vučić

„On je taj koji vodi dijalog i našu spoljnu politiku i nije isključeno da žele da ga „sklone sa puta“ zbog nepromenljivog stava koji ima po ovom pitanju,“ kaže naš sagovornik.
SRBIJA
Vučić iz Granade: Priština ne želi da razgovara, o kakvom napretku onda da govorimo /video/
Iako je i ova opcija sankcija otvorena, on ipak sumnja da će do toga uopšte doći s obzirom na ulogu koju srpski predsednik ima u dijalogu Beograda i Prištine.
„To ćemo brzo saznati. Ako se stave na stranu Prištine znači da misle isto kao i oni. Više stvari je ovde u igri rekao bih, jer nismo mi ti koji smo prekršili međunarodno pravo bezbroj puta nego su to i EU i Priština. Mislim i na sporazume koji su potpisani, pa je moguće da će pokušati da sve svale na nas kako bi sebe oprali. Međutim, ne bi trebalo zaboraviti da više od 80 odsto država sveta čvrsto veruje u međunarodno pravo, a samim tim i u naš stav. Jer, nismo mi ti koji kršimo ni u jednom segmentu to pravo već druga strana,“ napominje Deđanski.

Licemeran stav Prištine

Predsednik Vučić je na reči Osmanijeve istakao da sa predstavnicima Prištine nije ni razgovarao, kao i da oni ni ne žele da razgovaraju. On je podsetio da su nam potrebna rešenja zasnovana na realnosti i kompromisi, a ne nešto o čemu neko sanja, a da ne da ništa drugoj strani, kao i da smo mi za mir i prosperitet Zapadnog Balkana.
Stav Osmanijeve je nazvao licemernim kao i da bi bio još licemerniji da ga je neko važan izrekao, uz podsećanje da se razara integritet priznate zemlje Srbije sa važećom Rezolucijom 12 44, što nas dovodi do teme o dvostrukim standardima prema Srbiji.
Osmani je dodala da će tražiti podršku evropskih lidera da obezbede "granicu Kosova i Srbije" i poručila da se stvari ne mogu odvijati uobičajeno nakon događaja u Banjskoj jer „ugrožavajući Kosovo oni su ugrozili ceo evropski kontinent.“
Vučić je najavio da će večeras posle 23 sata reći nešto više o sutrašnjoj sednici Evropskog saveta na koju je kao posebna tačka ubačena situacija na KiM.
U vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji pogledajte emisiju "Svet sa Sputnjikom":
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
SRBIJA
Priština ucenjuje: Prvo sankcije Srbiji, pa razgovor sa Vučićem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala