Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština ucenjuje: Prvo sankcije Srbiji, pa razgovor sa Vučićem

© AP Photo / Olivier MatthysPredsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Pratite nas
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani pozvala je danas Španiju, da usvoji mere protiv Srbije i poručila da nema razloga da razgovara sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dok se ne usvoje sankcije.
„Nema razloga za sastanak dok se ne usvoje sankcije Vučiću. Prvo sankcije, a onda možemo da razgovaramo o ostalom“, rekla je Osmani u Granadi po dolasku na samit Evropske političke zajednice.
Osmani je rekla da je Španija, koja predsedava Savetom EU do kraja godine, doprinosi miru i stabilnosti evropskog kontinenta i poručila da se nada da će Madrid razumeti da, kako je rekla, „podržavanje agresora“ nakon događaja 24. septemrba u Banjskoj neće pomoći miru i stabilnosti.
„Nadam se da će se Španija pridružiti drugim zemljama koje isto razmišljaju u Evropi da usvoji mere protiv Srbije zbog ovog užasnog čina, ne samo protiv Kosova, već protiv mira i stabilnosti i bezbednosti celog evropskog kontinenta“, rekla je ona.
Osmani je dodala da se nada da će sa španskim liderom imati priliku da o tome razgovara, ali je priznala da nemaju potvrđen sastanak.
Ona je rekla da će tražiti podršku evropskih lidera da obezbede "granicu Kosova i Srbije" i poručila da se stvari ne mogu odvijati uobičajeno nakon događaja u Banjskoj.
"Ugrožavajući Kosovo oni su ugrozili ceo evropski kontinent", tvrdila je Osmanii pozvala EU da zajedno rade da, kako se izrazila, "spreče agresora da širi pretnju na Zapadnom Balkanu i na drugim mestima".
Navela je i da ne misli da je Srbiji mesto u Evropskoj političkoj zajednici.
"Ovo je sto za zajednice koje dele isto mišljenje, koje veruju u mir i stabilnost i koje brane evropske vrednosti. Srbija nije jedna od njih", tvrdila je Osmani.
Optužila je Srbiju i da je želi da napadne svoje susede, vrednosti i sitstem EU, NATO i organizacija poput Evropske političke zajednice.
U vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji pogledajte emisiju "Svet sa Sputnjikom":
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala