Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta se iza brda valja: Da li Priština namerava da Srpsku listu označi kao terorističku organizaciju

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPredsednik Srpske liste Goran Rakić
Predsednik Srpske liste Goran Rakić - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Pratite nas
Ne bih se iznenadio da Srpsku listu Priština proglasi za terorističku organizaciju i tako oslobodi politički prostor za neke „njihove“ Srbe koji bi putem izbora na legitiman i legalan način došli na vlast na severu KiM. Time bi se zaokružila tzv. državnost Kosova, a Zapad bi ih podržao jer im je to strateški cilj, smatra diplomata Zoran Milivojević.
Vjosa Osmani, predsednica privremenih prištinskih institucija, najavila je da će „uskoro biti donete institucionalne odluke protiv Srpske liste“, povodom incidenta koji se dogodio u Banjskoj na Kosovu i Metohiji.

Eliminisanje Srpske liste cilj Prištine

Povod za ovakvu najavu su optužbe prištinskih medija i pojedinih funkcionera da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić ( u međuvremenu dao ostavku na funkciju ) predvodio grupu koja se sukobila sa pripadnicima tzv. kosovske policije u Banjskoj na severu Kosova i Metohije.
Zastava Srbije na video bimu  - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2023
SRBIJA
Planeta se budi: Koja je formula za dalju borbu Srbije za Kosovo /video/
Da li se iza ove najave krije namera da Srpsku listu proglase za terorističku organizaciju i šta bi time ko dobio?
Bivši ambasador i diplomata dr Zoran Milivojević ne sumnja da će Priština iskoristiti priliku da se oslobodi političkog prisustva Srpske liste na Kosovu i Metohiji.
„Njihov je cilj da ovu situaciju iskoriste, da pokušaju da eliminišu Srpsku listu (SL) i oslobode prostor za neke „svoje“ Srbe, da se oni pojave na izborima za četiri srpske opštine na severu Kosova i a na taj način promene politički ambijent. Eliminacijom SL bi preko onih iz redova Srba na Kosovu i Metohiji koji ih podržavaju uspostavili potpunu političku kontrolu na severu Kosova, preko vanrednih lokalnih izbora,“ objašnjava naš Milivojević.

Podrška sa Zapada očekivana

Ako bi došlo do eliminacije SL od strane Prištine, dodaje naš sagovornik, donošenjem nekog propisa kojim bi je proglasili za terorističku organizaciju, na primer, vrlo brzo bi došlo do novih izbora na severu jer bi time ispratili zahtev Zapada da na tim novim izborima participiraju i Srbi.
„To je njihov strateški interes… Zapad se ne bi bunio, jer kao što vidite njima sve priznaju i dozvoljavaju, od nelegitimnih izbora na severu koji su održani a na koje je izašlo tri odsto glasača pa nadalje. Prema tome, sve možemo da očekujemo da se desi - da SL proglase za terorističku organizaciju, posebno ako budu videli da ne mogu drugačije da uspostave vlast na severu Kosova koja bi bila legitimna i legalna,“ ističe naš sagovornik.
Vjosa Osmani, napominje on, očigledno priča o ovakvoj vrsti institucionalne odluke Prištine u odnosu na SL i za očekivati je da će oni to i da urade.
„I ako za to dobiju podršku Zapada, što je vrlo verovatno u ovom momentu, to će i da urade i onda nam je jasno kava im je zajednička strategija i cilj. Posebno jer je Kurti do sada imao njihovu podršku za sve što radi. A ono malo što mu je kao Zapad pretio videli smo da nije bilo ozbiljno. Sad je dobio vetar u leđa posle događaja u Banjskoj, i to će i Kurti i Zapad da iskoriste kako bi obezbedili potpunu kontrolu na severu Kosova a da se to desi kroz legalne tokove čime bi i Priština realizovala svoje ciljeve ali i Zapad,“ uveren je Milivojević.

Novi pritisak na Srbiju

Na taj način će se, kako kaže sagovornik Sputnjika, zaokružiti suverenitet i teritorijalni integritet tzv. države Kosovo i onda bi samo usledio još jači pritisak na Srbiju da to „činjenično stanje“ prizna.
Osmanijeva nije precizirala kakve će odluke konkretno biti donete po pitanju SL, ali je rekla da je nakon tzv. terorističkog akta u Banjskoj, gde je poginuo vodnik KBS -a, „nesumnjivo jasno da ga je režirao i organizovao Beograd, sa namerom da destabilizuje Kosovo i čitav region“.
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
SRBIJA
Pretnja iz Prištine: Uskoro mere protiv Srpske liste
Milan Radojičić - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
SRBIJA
Radoičić: Ja sam organizovao otpor Srba u Banjskoj, nisam nikog obavestio o tome /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala