Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pretnja iz Prištine: Uskoro mere protiv Srpske liste

© AP Photo / Vadim GhirdaVjosa Osmani
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Vjosa Osmani, predsednica privremenih prištinskih institucija, najavila je da će „uskoro biti donete institucionalne odluke protiv Srpske liste“, povodom incidenta koji se dogodio u Banjskoj na Kosovu i Metohiji.
Osmanijeva nije precizirala kakve će odluke konkretno biti donete, a povod je za ovakvu najavu su optužbe prištinskih medija i pojedinih funkcionera da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić predvodio grupu koja se sukobila sa pripadnicima tzv. kosovske policije u Banjskoj na severu Kosova i Metohije.
Osmani je rekla da je „nakon terorističkog akta u Banjskoj, gde je herojski poginuo vodnik Afrim Bunjaku, nesumnjivo jasno da ga je režirao i organizovao Beograd, sa namerom da destabilizuje Kosovo i čitav region“.
Predsednica privremenih prištinskih institucija rekla je da „Kosovo zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama treba da pripremi nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom“, i dodala da sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine „nije „savršen“ za Kosovo, već je međunarodna obaveza“.
"Treba da sednemo sa SAD, da pripremimo naš nacrt, nacrt Republike Kosovo. U početku samo sa SAD, mislim da je ovo rešenje, da sednemo sa našim partnerima u SAD, da američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu predstavimo naš nacrt, koji je u skladu sa Ustavom Kosova, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, u skladu sa pismom bivše šefice diplomatije EU Federike Mogerini koje garantuje da neće biti izvršnih ovlašćenja i u skladu sa pisanim američkim stavom od strane Dereka Šolea i izaslanika Vašingtona za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, koji pojašnjavaju da će takvo telo biti koordinaciono telo, bez izvršnih ovlašćenja“, rekla je Osmanijeva za RTK.
Preti li haos i širi sukobi na KiM i kome bi to najviše odgovaralo pogledajte u najnovijoj emisiji „Svet sa Sputnjikom“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala