Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Radoičić: Ja sam organizovao otpor Srba u Banjskoj, nisam nikog obavestio o tome /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilan Radojičić
Milan Radojičić - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Pratite nas
Zajedno sa mojim sunarodnicima sa KiM 24. septembra došao sam u Banjsku, razlog je bio da ohrabrimo srpski narod u pružanju otpora Kurtijevom teroru, izjavio je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, koji je potvrdio da je podneo ostavku na to mesto.
Radoičićevo saopštenje pročitao je njegov punomoćnik, advokat Goran Petronijević.
U Radoičićevom saopštenju se dalje objašnjava njegova uloga u incidentu u Banjskoj na severu Kosova i Metohije.
„Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do njegovih mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora i ovaj moj čin nije imao nikakav drugi karakter niti veze sa mojim političkim angažmanom. O tome nisam obavestio nikoga, ni iz političkih struktura Beograda, niti Srba na severu KiM, niti sam imao podršku od njih, jer smo imali različite poglede na otpor Kurtijevom režimu“, stoji u Radoičićevom saopštenju koje je pročitao Petronijević.
Milan Radoičić kaže da je razlog dolaska u Banjsku bio da „ohrabrimo naš narod, i da stvorimo uslove za ostvarenje sna o slobodi na severu Kosova i Metohije“.
Radoičić je dodao da su se, pošto je narod u više navrata pružao otpor teroru Kurtijevog režima, „zbog povinovanja političkim razlozima smirivanja situacije u više navrata povlačili“.
„Bez ostvarenog vidljivog rezultata, jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprineti deeskalaciji, a da će KFOR i međunarodna zajednica preduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda. Međutim, ovako naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju i stvaranja uslova za pregovore, već kao slabost. Kao rezultat toga, iz dana u dan su se pojačavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje su nelegalno okupirale sever Kosova i Metohije, u vidu upucavanja, prebijanja civila, bezrazložnog hapšenja, demonstracije sile i zastrašivanja srpskog naroda. Jednostavno, sve ove metode otpora koje su do sada primenjivane nisu dale nikakvo poboljšanje života srpskog naroda, već, naprotiv, povećanje brutalnosti Kurtijevog režima. U takvoj atmosferi sam se odlučio za ovaj čin jer su Kosovo i Metohija moja zemlja, moja kuća, sastavni su deo moje države - Republike Srbije i nasilno se od nas otimaju, a srpski narod se proganja sa konačnom namerom da se Kosovo i Metohija od Srba potpuno očisti“, saopštio je Radoičić.
Zato smo bili primorani da pokušamo da zaustavimo proganjanje srpskog naroda i da zaštitimo živote naših porodica i naših sugrađana, i istovremeno da skrenemo pažnju prištinskom režimu i međunarodnoj zajednici da ovakav Kurtijev teror srpski narod više neće trpeti, objasnio je Radoičić.
Do stradanja policajca je došlo slučajno, nakon čega je usledio obračun sa obe strane, pri čemu su poginula trojica naših drugova, naveo je Radoičić.
Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević izjavio je da nisu tačne informacije da je Radoičić ranjen i da se leči u Beogradu, te dodao da smatra da nema potrebe njegovom štićeniku da nadležni organi postavljaju pitanja, ali ako ga budu zvali odazvaće se pozivu.
„Na severu Kosova i Metohije borave specijalne jedinice tzv. kosovske policije koje nelegalno tamo borave. A ako je neko nelegalno tamo to su oni kao i neke paravojne formacije. Mislim da na strani Radoičića nema odgovornosti, da li će to smatrati organi Srbije ostaje da se vidi. Oni su došli u svoju zemlju i u svoju kuću“, rekao je Petronijević.
On je ponovio da kosovski policajac nije stradao od pucnjave već od eksplozije.
U vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji pogledajte Sputnjikovu emisiju „Od četvrtka do četvrtka“:
Kfor - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
SRBIJA
NATO odobrio slanje pojačanja Kforu
Upad takozvane kosovske policije u KBC Severna Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
SRBIJA
Detalji nasilnog upada Kurtijevih specijalaca u bolnicu u Severnoj Mitrovici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala