- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Savo Milošević zvanično novi selektor BiH

© AP Photo / Dave ThompsonSavo Milošević
Savo Milošević - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Pratite nas
Savo Milošević, bivši srpski fudbaler, postao je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine potvrdio je savez te zemlje.
Na sednici Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine doneta je odluka da Savo Milošević, srpski fudbalski stručnjak, postane selektor te zemlje o čemu se govorilo prethodnih dana.
Milošević koji je rođen u Bijeljini treći je selektor BiH od početka godine, a pre njega na tom mestu su bili Faruk Hadžibegić i Meho Kodro koji su smenjeni jako brzo, prvi posle četiri, drugi posle dve utakmice.
Trenersku karijeru Milošević je počeo kao zamenik selektora Crne Gore 2011. godine. Predvodio je Partizan sa kojim je osvojio Kup Srbije, a od 2021. godine bio je trener Olimpije iz Ljubljane u kojoj je otkaz dobio posle četiri meseca.
Bivši srpski fudbaler na klupi Zmajeva debitovaće 13. oktobra za kad je zakazano sedmo kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između BiH i Lihtenštajna.
Fudbaleri Bosne i Hercegovine izgubili su šansu da se kvalifikuju na prvenstvo, ali će Milošević imati priliku da taj rezultat popravi sledeće godine u baražu.

„Od kvalifikacija nismo odustali, ali naša realnost je baraž koji je specifična utakmica. Tu nema lepote, baraž utakmice se igraju srcem, borbenošću i karakterom. To sam naučio za 32 godine bavljenja sportom i kvalitet tu vrlo malo odlučuje“, rekao je Savo Milošević na konferenciji.

Pored toga bivši fudbaler Partizana i dalje veruje da BiH mogu da se plasiraju na šampionat.
„Pre svega bih se zahvalio predsedniku Saveza i rukovodstvu na ukazanom poverenju. Svestan sam da to uopšte nije bila laka odluka, a ja sam ovde iz samo jednog razloga. Iskreno verujem da ova ekipa može da se plasira na EP. Taj put će biti jako težak i trnovit i verujem da to mogu da uradim. Imamo dovoljno vremena da se pripremimo do marta, ali ta priprema mora početi odmah“, rekao je Milošević povodom baraža za Evropsko prvenstvo.
Najavio je da će biti promena kada je reč o spisku reprezentativaca.
Na spisku su:
Golmani: Ibrahim Šehić, Nikola Vasilj, Kenan Pirić.
Defanzivci: Anel Ahmedhodžić, Adnan Kovačević, Adrian Leon Baršić, Sead Kolašinac, Amar Dedić, Jusuf Gazibegović, Dennis Hadžikadunić, Eldar Ćivić.
Vezisti: Amir Hadžiahmetović, Rade Krunić, Miralem Pjanić, Gojko Cimirot, Benjamin Tahirović, Miroslav Stevanović, Dal Varešanović, Almedin Ziljkić, Ivan Bašić, Amar Rahmanović.
Napadači: Edin Džeko, Ermedin Demirović, Smail Prevljak, Luka Menalo, Said Hamulić, Nemanja Bilbija.
„Savez je morao ranije poslati spisak, pre nego sam imenovan. Bio sam malo ranije uključen, a većinu igrača smo ponovili od mojih prethodnika. Moja želja je bila da spisak bude proširen, a biće mi potrebno nekoliko treninga da steknem uvid u kvalitet svih igrača. Za baraž ćemo pratiti nove igrače i ovo nije konačan spisak. Moj plan je da ekipu vratimo u sistem 4-2-3-1 i zbog toga su na spisku dodatna imena“, objasnio je Milošević.
Jedan od glavnih ciljeva, pored rezultata za Miloševića jeste da popravi atmosferu u reprezentaciji.
„Jako bitno za mene će biti da nađem način da doprem do njih kada vidim u kakvom su stanju igrači. Bez motiva je jako teško naterati čoveka da daje sve od sebe. Imam utisak da neki igrači misle da su sigurni tu, ali fudbal ne trpi komfor zonu", rekao je Milošević.
Milošević je komentatisao i neke izjave iz prošlosti, koje nisu najbolje prihvaćene u tamošnjoj javnosti.
„Jedini način na koji mogu da se odbranim su rad i rezultati. Bez toga ću biti bivši. Neću se baviti nikakvim pričama, a ono što mogu da kažem odgovorno, nećete naći zlo i mržnju ma koliko kopali po mojoj prošlosti. To znaju Bog i hiljade ljudi koji me poznaju“, rekao je novi selektor Zmajeva.
Već je počelo da se govori o tome koga bi Milošević mogao da dovede u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a jedno od prvih imena koje se pominje je kapiten Partizana Svetozar Marković.
Duel Mijata Gaćinovića i Nemanje Milunovića na utakmici Crvena zvezda — Hofenhajm - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
SPORT
Mijate, alal vera! /video/
Fudbalska lopta  - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
SPORT
Zaboravljeni „srpski sin“ vaskrsao u Holandiji – Piksi, obrati pažnju!
Srđan Babić - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
SPORT
Sve više Srba je u Rusiji – kako su se snašli?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala