- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sve više Srba je u Rusiji – kako su se snašli?

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaSrđan Babić
Srđan Babić - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Jovan Tanasijević, nekadašnji fudbaler Vojvodine, kao skaut moskovskog Dinama govorio je o srpskim igračima i trenerima koji rade u Rusiji.
Hit ove sezone ruske Premijer lige je Krasnodar, predvođen srpskim trenerom Vladimirom Ivićem, koji je prvi na tabeli.
„Krasnodar se kladio na fudbal koji donosi rezultat. Ivić odavno koristi tu filozofiju i zna kako da je primeni. Ivić je Srbin, a ljudi sa Balkana se lako adaptiraju svugde. Pogotovo u Rusiji. Vladimir je dugo živeo u Grčkoj a to je zemlja sličnog mentaliteta ruskom. Njegova najveća prednost je potpuno odsustvo demokratije u timu. Naravno, ruskim igračima treba dozvoliti slobodu, ali u ograničenim količinama. Trener je taj koji treba da se pita za sve. Od Ivića se očekuje rezultat i on donosi rezultat. Da, ima dobar tim ali je bez dobrih igrača nemoguće praviti rezultate. Ivićeve zasluge su ogromne. Uopšte ne mislim da Krasnodar igra ružno. Ivić je našao balans između atraktivnog stila i rezultata. Naučio je igrače da je pobeđivanje najvažnije i oni voli da rade sa njim“.
© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaVladimir Ivić
Vladimir Ivić - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Vladimir Ivić
U moskovskom Dinamu je donedavno radio Slaviša Jokanović, ali je njega zamenio Marsel Lička koji i dalje nije uspeo da se potpuno prilagodi.
„Marsel još traži pravi balans koji Krasnodar ima sa Ivićem. Potrebno mu je vremena i verujem da ćemo posle oktobarske pauze biti bolji. Očigledno je da igramo emotivnije dok smo kod Jokanovića bili kao da je uključen autopilot. Jokanović češto posećuje Novi Sad i čeka ponude. Ponekad ga vidim na utakmicama jer voli da gleda fudbal. Znam da je imao neke ponude ali da nije želeo da ide u Saudijsku Arabiju i UAE“.
Stanovnik Moskve je nedavno postao Srđan Babić, reprezentativac Srbije koji je potpisao ugovor sa Spartakom.
„Veoma dobar fudbaler. Vojvodinina škola. Osvojio je Svetsko prvenstvo sa omladincima Srbije iako je od mnogih bio godinu dana mlađi. Stekao je i dobro iskustvo u Španiji gde je mnogo naučio o taktici. On je igrač visoke klase koji još nije dostigao vrhunac karijere. Siguran sam da je Spartak pogodio sa njim“.
© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaStrahinja Eraković
Strahinja Eraković - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Strahinja Eraković
U velikom transferu iz Crvene zvezde u Zenit je letos otišao Strahinja Eraković.
„On je drugačiji štoper od Babića po stilu. Brži je, aktivniji, dobar u igri ’jedan na jedan’. Istovremeno je veoma mlad, a reprezentativac je. Zenit je dobio dobrog igrača. Ali mu je potrebno još vremena da se navikne. Očekujem od njega da pokaže pravo lice tek posle zimske pauze jer ipak je rusko prvenstvo jače od srpskog. Sada je Eraković na nekih 60-70 odsto mogućnosti“.
Veoma zanimljiv prelazni rok su obavili Rubin i Baltika, koji su se pojačali igračima iz Srbije i Crne Gore.
„Da, Drezgić je mladi reprezentativac Srbije i otišao je u Kazanj. Vujačić je iskusan i borben štoper iz Partizana. Čumić je bio kapiten i lider Vojvodine. Mislim da je on dobro pojačanje. Ranđelović je već igrao za Ural i meni je interesantan. Generalno je porastao trend dovođenja srpskih igrača. Što zbog sankcija, što zbog njihove brze adaptacije, što zbog pravoslavne vere koja je njima bitna. Nadam se da će se nastaviti sa ovom praksom“.
U suprotnom smeru, iz Rusije u Srbiju stigao je Aleksandar Keržakov, trener Spartaka iz Subotice.
„Nije loš. Gledao sam dve njegove utakmice i oba puta je pobedio 1:0. Klub mu je doveo dobra pojačanja i očekujem ga u zoni plej-ofa. Pre su uvek igrali sa četvoricom pozadi, sada kod njega igraju sa trojicom. Čujem da je Keržakov dosta čvrst i insitira na disciplini. Jeste, bilo je i nekih poraza ali uglavnom nezasluženih. Igra je bila dobra. Saša raste u dobrog trenera. Spartak je osrednji klub za srpske uslove i on zna da će dobiti šansu u nekom ozbiljnijem ako u Subotici napravi rezultat“, istakao je Tanasijević.
Fudbalski savez Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
SPORT
Zvezdina „pobeda“ – smenjen Filipović
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala