- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Trener sakriven u žbunu i ostale neispričane priče

© Foto : Tamara RankovićIzmeđu obruča - košarkaške anegdote
Između obruča - košarkaške anegdote - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Pratite nas
Tokom Svetskog prvenstva u košarci u Srbiji je objavljena knjiga koja ljubiteljima košarke nije smela da promakne. Rajko Martinović, kolega, napisao je knjigu „Između obruča – košarkaške anegdote“ u kojoj je otkriveno šta se sve dešavalo iza kulisa utakmica od najnižih liga Jugoslavije do svetskih prvenstava i Olimpijskih igara.
Da li ste se ikada zapitali kako su velikani među košarkaškim trenerima razgovarali sa svojim igračima pre, posle i tokom treninga ili kako su se velikani među košarkašima ophodili prema trenirima?
Kakve su „smicalice“ pravili igrači, a kakve treneri Rajko Martinović potrudio se da opiše u knjizi „Između obruča – košarkaške anegdote“.
„Selektor reprezentacije je pred utakmicu prilagodio odbranu na piku onako kako su igrači mislili da bi trebalo. Ono što reprezentativci, međutim, nisu znali jeste da je trener posle večere, skriven iza žbuna u hotelskom dvorištu, slušao njihove razgovore dok su iznosili svoja zapažanja vezana za igranje odbrane na piku“, jedna je od opisanih anegdota.
© Sputnik / Tamara RankovićIzmeđu obruča - košarkaške anegdote
Između obruča - košarkaške anegdote - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
Između obruča - košarkaške anegdote
Na 150 stranica knjige ispričano je bezbroj anegdota među kojima su veoma česte bile one priče u kojima su se igrači iskradali iz hotela tokom priprema, da bi ih treneri vrlo brzo uhvatili u nestašluku.
„Ideju za knjigu izneo je Bojan Ljubojević, sedeli smo, pričali o tome. Kada se sretnu ljudi iz košarkaškog sveta oni prepričavaju priče, a to niko nikada nije zapisao i došli smo na ideju da bi valjalo da se zapiše, da se otrgne od zaborava“, rekao je autor Martinović za Sputnjik.
U 13 poglavlja prenete su priče do kojih je autor stigao razgovarajući sa više od stotinu trenera.
Za ljubitelje košarke koji ne poznaju toliko izraze koji se koriste u ovom sportu posebno su rezervisane stranice po nazivom „Žargonizmi“.
© Foto : Tamara Ranković„Između obruča – košarkaške anegdote“
„Između obruča – košarkaške anegdote“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
„Između obruča – košarkaške anegdote“
Ono što je posebno u ovoj knjizi jeste da autor nije koristio imena junaka jer postoje i priče sa kojima se treneri i igrači ne ponose.
„Dogovorili smo se da u škakljivim pričama ne objavljujemo imena zbog toga da ne bi bilo ljutnje, u principu nije bilo teško, bili su raspoloženi da pričaju. Verovatno ima materijala za nastavak, dve i po godine je trajalo, bilo je planirano da bude i ranije ali neprevidđene okolnosti su se desile“, ispričao je Martinović.
Priče su ispraćene uz atraktivne ilustracije koje slikovito opisuju događaje koji su se zaista desili. U opisanim anegdotama možda nećete pročitati imena, ali za neke vam neće biti teško da pogodite o kome se radi.
Ono što je sigurno je da je autor ponudio odlično štivo za razonodu, ali i nova otkrića.
Frenk Kaminski - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
SPORT
„Bogdan mi je rekao da dođem u Partizan“
Džoel Embid - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2023
SPORT
Francuska i Amerika u klinču zbog igrača koji nema veze ni sa jednima ni sa drugima
Željko Obradović i Aleksa Avramović - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2023
SPORT
Bodiroga gledao – Partizan ponovo pao u neizvesnoj završnici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala