- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska, Mađarska i Slovačka složno poručuju: Nećemo povući zabranu o uvozu ukrajinskog žita

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaŽetva pšenice
Žetva pšenice - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
Pratite nas
Odluka Kijeva da podnese žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) neće primorati Poljsku da ukine embargo na isporuke ukrajinskog žita, izjavio je portparol poljske Vlade Petar Miler za TV „Polsat“.
„Potvrđujemo naš stav. Ovakva žalba STO nas ne dotiče u smislu da zbog nje nećemo odustati od embarga koji smo uveli“, rekao je on.
Prema Milerovim rečima, sa poljskog stanovišta, odluka o produženju zabrane je ispravna.
„Ona proizlazi iz ekonomske analize i mogućnosti koje proističu iz evropskog i međunarodnog prava“, istakao je on.

Budimpešta: Bez pregovora sa Kijevom

Mađarska je, sa svoje strane, saopštila da neće pregovarati sa Ukrajinom, jer interese zemalja-članica organizacije zastupa Evropska komisija.

„Što se tiče rešavanja mogućeg spora, Ukrajina sa jedne strane može pokušati da započne ovaj proces, ali Mađarska neće biti njen partner u pregovorima, jer u okviru STO zemlje-članice EU predstavlja Evropska komisija, ma šta da Kijev preduzme kao odgovor na aktuelne mere država-članica EU, koje se tiču poljoprivrednih proizvoda“, saopštilo je mađarsko Ministarstvo poljoprivrede.

Takođe se naglašava da se „EK redovno konsultuje sa savetom i parlamentom, a Mađarska će se dosledno zalagati za svoje poslovne interese na svim forumima“.

Slovačka će braniti svoj stav

Ministarstvo poljoprivrede Slovačke saopštilo je da je Bratislava spremna da na marginama STO brani svoj stav o zabrani uvoza ukrajinskog žita i ne namerava da povlači uvedena ograničenja.

„Naš stav je da će jednostrane mere biti primenjivane sve dok sistem garancija od strane Ukrajine ne bude ocenjen i dok ne bude garancija da je uvoz pod kontrolom“, rekao je ministar poljoprivrede Jozef Bireš.

Prethodno, ukrajinsko Ministarstvo ekonomije na svom Telegramu objavilo je da je Kijev podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Poljske, Mađarske i Slovačke zbog zabrane uvoza ukrajinskih proizvoda.
Evropska komisija je 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Posle toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske objavile su da jednostrano produžavaju zabranu. Mađarska je proširila zabranu na nacionalnoj osnovi; na spisku se nalaze 24 proizvoda kojima je zabranjen uvoz. Osim žitarica, na listi su razne vrste mesa, živina, jaja, med, povrće i vino.
Premijeri pet zemalja Evropske unije su se krajem marta obratili šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da se umeša u krizu izazvanu prilivom žitarica iz Ukrajine. U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke navodi se da su „problemi povezani sa značajnim povećanjem ponude ukrajinskih proizvoda na tržištima zemalja-članica EU, a posebno onih koja se graniče sa Ukrajinom.
Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka traže od Evropske komisije da ovu zabranu produži najmanje do kraja godine, ističući da je isporuka ukrajinskog žita na njihova tržišta po damping cenama ranije nanela veliku štetu lokalnim poljoprivrednicima.
Više o ovoj temi pogledajte u emsiji „Moj pogled na Rusiju“:
Zastave Ukrajine i Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
SVET
Poljska: Ne verujemo mehanizmu EU o ukrajinskom žitu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala