- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska: Ne verujemo mehanizmu EU o ukrajinskom žitu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i Evropske unije
Zastave Ukrajine i Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
Pratite nas
Stupanje Ukrajine u Evropsku uniju moguće je samo nakon ispunjenja određenih uslova o poljoprivredi, izjavio je novinarima ministar poljoprivrede Robert Telus, nakon završene sednice Saveta EU o poljoprivredi i ribolovu.
Poljski ministar je objasnio da je u redu da Kijev želi i pokušava da stupi u EU, ali pre toga mora da ispuni odgovarajuće zahteve.

„Mi kao Evropa, kao Evropska unija, moramo da stvorimo mehanizme, instrumente kako ukrajinska poljoprivreda ne bi ugrožavala evropsku poljoprivredu“, istakao je on.

Telus je još naglasio da Poljska ne veruje mehanizmu kontrole ukrajinskog žita koji je predložila EU.
„Nismo zadovoljni ovom odlukom i nemamo poverenja u nju. Mi moramo to da kontrolišemo. Evropska unija odbacuje kontrolu i predaje je Ukrajini“, ocenio je ministar.
On je poručio da ova odluka EU nije dobra i Varšava nije saglasna sa njom.
Evropska komisija odlučila je 15. septembra da ne produžava ograničenje uvoza četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je obavezala Ukrajinu da uvede mere kontrole izvoza. Kijev bi 18. septembra trebalo da predstavi akcioni plan Evropskoj komisiji i susednim zemljama. EK i Ukrajina će pratiti situaciju.
Premijeri pet zemalja Evropske unije su se krajem marta obratili šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da se umeša u krizu izazvanu prilivom žitarica iz Ukrajine. U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke navodi se da su „problemi povezani sa značajnim povećanjem ponude ukrajinskih proizvoda na tržištima zemalja-članica EU, a posebno onih koja se graniče sa Ukrajinom.
Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka traže od Evropske komisije da ovu zabranu produži najmanje do kraja godine, ističući da je isporuka ukrajinskog žita na njihova tržišta po damping cenama ranije nanela veliku štetu lokalnim poljoprivrednicima.
Više o ovoj temi pogledajte u emsiji „Moj pogled na Rusiju“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala