Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Vučićev uslov je postao stav EU“: Kurtijev savetnik objavio dokument o ZSO

© AP Photo / Virginia MayoPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti na pregovorima u Briselu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti na pregovorima u Briselu. - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Savetnik premijera privremenih prištinskih institucija Jeton Zuljfaj objavio je na društvenoj mreži Iks (Tviter) dokument za koji tvrdi da ga je Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju tokom susreta u Briselu predstavila Evropska unija, odnosno posrednici u dijalogu.
Zuljfaj navodi da je reč o dokumentu starom šest meseci, koji se, između ostalog, tiče i osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO).
Zuljfaj naglašava da su ga posrednici u dijalogu iskoristili u Briselu kako bi „pokrili nedostatak učešća Srbije u nastojanjima da se napravi plan sekvenciranja“.
„Dokument je veoma koristan za razumevanje kako je Vučićev uslov postao stav EU“, konstatuje Zuljfaj.
Ovaj dokument koji je objavio Kurtijev savetnik naslovljen je – „Opcija A1 – Prvo Zajednica opština sa srpskom većinom a zatim dalje diskusije“.
U njemu se navodi da će Upravljački tim do kraja marta, uz podršku EU, predstaviti prvi Nacrt statuta za ZSO, nakon čega će uslediti pregovori o njemu.
Ovaj nacrt je međutim, predstavljen 2. maja, a Priština ga je odbacila, uz navode da on „predstavlja recept za formiranje nove Republike Srpske“.
Ovim dokumentom je takođe predviđeno da se u roku od 90 dana od predstavljanja nacrta okončaju pregovori, a potom Priština usvoji Uredbu i time omogući pravnu održivost Statuta.
Takođe, predviđeno je da se do kraja oktobra 2023. završi uspostavljanje ZSO, a da potom strane odmah krenu sa razgovorima i primenom evropskog sporazuma.
O ovom dokumentu je nakon sastanka u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je završen bez pozitivnog ishoda, govorio i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.
Evropska unija i Beograd označili su Kurtija kao nekog ko nije prihvatio predlog koji su izneli posrednici, odnosno da krene sa formiranjem ZSO.
Kurti je, sa druge strane, kazao da je Srbija sve uslovljavala formiranjem ZSO, te da nije izašla sa formalnim predlogom, već da je EU, umesto toga, donela dokument stariji od šest meseci.
„Tada sam ja saznao da zapravo Srbija nije nikada predložila sekvencijalni putokaz, kao što smo mi uradili, nego je samo ona predala jedan dokument koji je uslovljavanje – da prvo mora ZSO, a potom – videćemo“, rekao je Kurti.
Kurti je ujedno kazao da je spreman da pregovara o ZSO, ali kada „za to dođe vreme“ i uz primenu „kosovskog, evropskog i američkog stuba“ – koji garantuju da će ovo telo biti „u skladu sa kosovskim ustavom i da neće imati izvršna ovlašćenja“. Sa druge strane, podvukao je da „formiranje ZSO ne može da bude uslov za primenu evropskog sporazuma koji je zaključen ove godine“, prenosi Radio KiM.
Tekst dokumenta koji je objavio Zuljfaj:
OPCIJA A1) – Prvo Zajednica opština sa srpskom većinom (u daljem tekstu ZSO), a zatim dalje diskusije
Mapa puta za sprovođenje normalizacije odnosa Srbije i Kosova
1. Strane su saglasne da se proces sprovođenja normalizacije odnosa između Srbije i Kosova ubrza kroz korake definisane ovom Mapom puta, na način i u rokovima predviđenim članovima koji slede.
2. Strane su se složile da će do kraja marta 2023. godine Upravljački tim u Dijalogu uz podršku EU predstaviti prvi Nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji će obezbediti odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu, nakon čega će strane odmah pristupiti pregovorima o Statutu, uz posredovanje EU.
3. Strane su se složile da u roku od 90 dana od dana predstavljanja Prvog nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu okončaju pregovore o tom dokumentu. Nakon toga, Kosovo će usvojiti Uredbu i sve druge neophodne dokumente koji će omogućiti pravnu održivost Statuta, na način predviđen sporazumima iz člana 4. ove mape puta.
4. Do kraja oktobra 2023. godine biće završeno uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, u skladu sa svim odredbama sledećih sporazuma koji su postignuti u okviru Dijaloga u vezi sa datim pitanjem:
a) Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa (2013),
b) Plan implementacije Prvog sporazuma (2013),
c) Delokrug i mandat Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština (2013) i
d) Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu – opšti principi/glavni elementi (2015).
5. Po formalnom uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, strane će se odmah posvetiti razgovorima o primeni predloga EU za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.
Pogledajte šta je o situaciji na Kosovu ekskluzivno za Sputnjik rekao ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u Briselu. - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
SRBIJA
Propala nova runda dijaloga u Briselu, Kurti odbio predlog EU /video/
Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak i Žozeš Borelj u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
SRBIJA
Hoće li Amerika i EU Kurtiju ikad reći – a sad je dosta
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
SRBIJA
Borelj: Vučić prihvatio predlog EU, Kurti odbio, traži „de fakto“ priznanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala