Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Propala nova runda dijaloga u Briselu, Kurti odbio predlog EU /video/

© AP Photo / Virginia MayoPredsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u Briselu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u Briselu. - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Pratite nas
Razgovori su neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.
Mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog EU, Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan, dodao je Vučić. On je naglasio da je jasno da Kurti odbija da formira ZSO.
"Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli i mi i EU kako stvari moraju da se odvijaju, mi smo taj predlog, iako nimalo lak za nas, prihvatili, a Kurti je odbio", kazao je Vučić.
Kako je objasnio, predlog koji je srpska strana prihvatila je bio da se prvo razgovara o ZSO i vidi da li je taj predlog kredibilan.
"Ukoliko bismo to ustanovili, krenuli bismo u ono što su naše obaveze. Međutim, druga strana to nije prihvatila. Razgovarali smo i o situaciji na severu KiM, pokrenuli smo pitanje ilegalne eksproprijacije, evikcije, odnosno iseljavanja Srba iz njihovih institucija i mesta gde rade, ne verujem da je tu postignut bilo kakav napredak, osim što će na „beli papir“ koji je Kurti dobio o eksproprijaciji, on morati da odgovori", naveo je Vučić.
Predsednik Srbije je dodao da je rekao da će razgovarati sa Srbima da učestvuju na izborima ukoliko gradonačelnici na severu podnesu ostavke.
"Sada je besmisleno da govorimo o tome. Kurti je prvo dobio odgovor Eskobara sa kojim sam razgovarao kasno sinoć, da je najbolje da se ide na ostavke gradonačelnika. Procedura kroz peticije je namerno izmišljena da bi se izbegli izbori, jer je potrebno 118 dana samo da bismo došli do trenutka raspisivanja izbora. Pritom Kurti kaže da bi se odrekao svega pre nego svoje dvojice gradonačelnika u Mitrovici i Zvečanu. To je pristup koji ne razumem, ali sam rekao da sam spreman da razgovaram sa Srbima i kako možemo da doprinesemo deeskalaciji", izjavio je Vučić.
Predsednik Srbije je istakao da je suština u tome, da kada pitate Kurtija da li hoće da prihvati formiranje ZSO, nikada ne dobijate pozitivan odgovor.
„Ili kaže da hoće ako ne važi 21 od 22 principa. Imamo potpisane dokumente još iz 2013. i to je ZSO, a ne ono što vi želite i volite. EU je čak ponudila da napravimo kompromis, rekao sam da smo spremni, ali je Kurti i to odbio. Nadam se da ćemo pronaći neka rešenja, jer ovako idemo u nepoznato, a to se ne zna gde će da završi. Najveći interes naših naroda je očuvanje mira“, kazao je.
On je izrazio zabrinutost ishodom današnjih razgovora, a kako je rekao još je zabrinutiji za poziciju srpskog naroda na KiM posle svega što je danas video i čuo.
"Ovo su igre koje direktno eskaliraju situaciju. U Leposaviću i Mitrovici, baš danas, Kurtijevi lažni odbornici doneli su odluku da pristupe albanskoj zajednici opština. To je cirkuska predstava i veoma loše. Možete vi na papiru da pišete šta hoćete, ali to neće da važi. Te opštine će biti deo ZSO", rekao je Vučić i dodao:
"Uvek ćemo morati da razgovaramo, ne verujem da je ovo kraj sveta. Ono što je za nas važno je da sam siguran da moramo da nastavimo da razgovaramo".
Na pitanje o potencijalnim merama EU, Vučić je rekao da on nije „Kurti da traži bič protiv Srbije“.
„Ja neću to da radim, ja to ne želim ni albanskom stanovništvu na KiM niti bilo kome drugom, ja to ne radim, to nije moj princip delovanja, to nije moj životni princip. Ćutim i kad neko ode u zatvor, jer ne napadaš onog ko ne može da se brani. Što bih ja to radio, pitajte EU“, rekao je Vučić.
Pogledajte šta je o situaciji na Kosovu ekskluzivno za Sputnjik rekao ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala