Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hoće li Amerika i EU Kurtiju ikad reći – a sad je dosta

© AP Photo / Virginia MayoAleksandar Vučić, Miroslav Lajčak i Žozeš Borelj u Briselu
Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak i Žozeš Borelj u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Pratite nas
Ishod poslednje runde briselskog dijaloga pokazao je apsolutnu isključivost takozvane kosovske vlade i ukoliko su EU i Amerika iskreni u ovom procesu vreme je da kažu Aljbinu Kurtiju – a sad je dosta, mišljenje je bivšeg premijera Srbije Nikole Šainovića.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle nove runde dijaloga Beograd i Prištine na najvišem nivou da je razgovor propao u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. Do napretka nije došlo zbog Kurtija koji je čak odbio i da razgovara o predlogu Evropske unije da se prvo razgovara o ZSO i da se vidi da li je taj predlog kredibilan, na šta je Srbija pristala.

Očekivani epilog sastanka

Nekadašnji premijer Srbije, potpredsednik vlade Jugoslavije i član delegacije Srbije u Rambujeu u pregovorima oko Kosova i Metohije Nikola Šainović, kaže da je rezultat ovog dijaloga bio očekivan.
„Na osnovu ovoga što se desilo ovo i nije neki događaj već rezultat kontinuiteta politike koju vodi Aljbin Kurti od njegovog dolaska na vlast. Odnosno, od kako je Zapad podržao novu politiku zaoštravanja odnosa sa Srbijom koju Kurtijeva vlada u njihovo ime sprovodi, ma šta oni o tome javno govorili,“ ističe Šainović.
To što danas nije moglo baš ništa da se postigne na ovom sastanku, dodaje on, pokazuje da se sama priprema ovakvih sastanaka svodi na čisto obezbeđivanje prostorije gde će se susret odvijati.
„To je stvarno veliki problem jer to da se sastanak ovakve vrste organizuje a da se pre toga u pripremi ne obezbedi bar minimalni rezultat govori da se pregovarački proces nalazi u dubokoj krizi. To nije od juče ali ono što me brine je što će se nastaviti kontinuitet pritiska na Srbe na KiM, novi incidenti, nova eskalacija i nove vrste provokacija,“ upozorava sagovornik Sputnjika.

Svakog dana Kurti čini korak dalje ka još gorem

Šainović napominje da su nove provokacije počele još dok je trajao razgovor u Briselu jer su takozvano albanski odbornici u Zubinom Potoku i Leposaviću odučili da te dve srpske opštine priključe tzv. Asocijaciji kosovskih opština.
„Znači da oni hoće da pokažu da svakog dana čine jedan korak dalje ka još gorem stanju koje traje nekoliko meseci unazad na Severu Kosova, ignorišući bilo koji sporazum, ma kakvi oni bili, pa i onaj Ohridski,“ ističe Šainović.
Po njegovoj oceni, ovakva situacija je gora jer nepostojanje bilo kakvog sporazuma je otvorena karta za dalje haotično ponašanje Kurtija i onih koji ga podržavaju.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u Briselu. - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
SRBIJA
Propala nova runda dijaloga u Briselu, Kurti odbio predlog EU /video/
„Jer to da Zapad demonstrira ovakvu nemoć u pripremi ovog sastanka bilo kakva rezultat ne odgovara njihovoj poziciji i pre mi liči na nameru,“ zaključuje Šainović.

ZSO je srž problema, Priština hoće rat

Šainović smatra takođe da je saglasnost Beograda sa EU da se prvo razgovara o ZSO i da se vidi da li je taj predlog kredibilan korektan gest, jer je ZSO srž problema.
„Ta naša spremnost da vidimo da li tu ima uopšte spremnosti za razgovor o tome je pravo pitanje i mislim da je evropska diplomatija to postavila na pravi način. Ali, to što nije obezbedila minimalnu saglasnost druge strane na ovaj predlog koju inače podržava je pitanje na koje treba da odgovori međunarodna zajednica,“ smatra sagovornik Sputnjika.
Kako dodaje, ta nespremnost da se postigne elementarni kompromisni govori da mi u stvari nemamo pregovore, već jednostrano saopštavanje želja i pritisak albanske strane na ceo pregovarački proces, što Zapad toleriše.
„Stvar vode ka sukobu što je očigledna Kurtijeva namera i ona je vidljiva kao dva i dva jer hoće da nas uvuku u sukob sa NATO paktom. Mi to naravno ne želimo,“ ističe Šainović. On dodaje da bez obzira na loš ishod današnjeg sastanka Srbija mora da nastavi dijalog jer ne vidi pametniji izlaz.
Vučić je obelodanio i da je da se razgovaralo o situaciji na severu KiM, kao i da smo pokrenuli pitanje nelegalne eksproprijacije i iseljavanja Srba iz njihovih institucija i mesta gde rade. Vučić je naveo takođe da je nameravao da razgovara sa Srbima da učestvuju na izborima ukoliko gradonačelnici na severu podnesu ostavke, ali da misli da je to sada besmisleno činiti.
Predsednik Srbije je istakao da je suština u tome da, kada pitate Kurtija da li hoće da prihvati formiranje ZSO, nikada ne dobijate pozitivan odgovor.
Opširnije o ovoj temi pogledajte i u videu:
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
SRBIJA
Borelj: Vučić prihvatio predlog EU, Kurti odbio, traži „de fakto“ priznanje
Gabrijel Eskobar izlazi iz zgrade Predsedništva - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
SRBIJA
I Eskobar morao da prizna ko ruši briselski dijalog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala