Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

I Eskobar morao da prizna ko ruši briselski dijalog

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar izlazi iz zgrade Predsedništva
Gabrijel Eskobar izlazi iz zgrade Predsedništva - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Nisam optimista da će sutrašnji sastanak u Briselu doneti neki rezultat, pogotovu posle reči američkog izaslanikaGabrijela Eskobara, koji je praktično prvi put javno rekao da je Priština ta koja ne sarađuje. Jedino što je jasno jeste da je i Vašington shvatio da bez ZSO nema napretka, kaže bivši ambasador Zoran Milivojević.
Uoči sutrašnjeg nastavka briselskog dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou oglasio se i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar. On je rekao da od Aljbina Kurtija nije dobio obećanje da će predstaviti nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, kako je trebalo, već da je samo potvrdio da će biti prisutan na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Eskobar ogolio istinu

Eskobar je, doduše biranim rečima, Prištini poručio da očekuje da ispuni svoje obaveze, a slično je poručio i Beogradu.
Diplomata i bivši ambasador, profesor dr Zoran Milivojević ističe da ove Eskobarove reči pomalo ogoljuju stvari i da smo od njega čuli nešto što do sada nismo iz Evropske unije a da je na konto Prištine.
„Iz ovoga što je Eskobar rekao čini mi se da sazreva uverenje da napretka u dijalogu nema upravo zbog ponašanja Kurtija. Takođe se iz njegovih reči može izvući suština a to je potreba da se stvar vrati na Briselski sporazum i na ZSO, jer on govori o tome da Kurti ignoriše apsolutno i razgovor o tome, a ne nešto drugo. To prvi put čujemo jasno i glasno. Očito je da je ideja Amerike bila da na sutrašnjem sastanku prištinska strana donese neki svoj nacrt za ZSO i da se u tom smislu nastavi razgovor započet onda kada je srpska strana podnela svoj nacrt ZSO i kada je priča o tome i počela,“ podseća Milivojević.

Jasno da bez ZSO nema dijaloga

Kada je reč o deeskalaciji na severu Kosova, dodaje naš sagovornik, jasno je takođe da tu nema ničega novog i samo se potvrđuje ono što je poznato od ranije - da pretnje postoje i priče o kažnjavanju Srba, ali i da zbog toga nema nikakvih posledica ni po Kurtija, ni po Prištinu.
„Ali ni vezano za mere mere koje Priština preduzima u pokušaju da nametne silu - ne samo političko rešenje, nego da nametne svoj stav i svoju opciju o punom suverenitetu Kosova i priznanju nezavisnosti. To se vidi i iz toga da će Kosovo dobiti od početka iduće godine punu viznu liberalizaciju i da Nemačka stoji čvrsto iza toga,“ primećuje Milivojević.
Ovo što kaže Eskobar pokazuje, dodaje naš sagovornik, da sutrašnji sastanak ne može da proizvede bilo kakav rezultat posebno u okolnostima koje on sam najavljuje.
„Od srpske strane ništa ne zavisi. Mi insistiramo od početka na dve stvari - to je deeskalacija sukoba i potpuno povlačenje kosovske policije sa severa i primena prvih šest tačaka Briselskog sporazuma vezano za formiranje ZSO, koje je Priština ratifikovala a EU za to garantovala. Ono što nikako ne smemo da uradimo jeste da prihvatimo da izađemo na vanredne lokalne izbore kosovske vlade za četiri srpske opštine, a da se ZSO nije našla na pregovaračkom stolu kao otvorena tema“ upozorava Milivojević.
Kako kaže, ako se ovako nastavi, možemo da očekujemo samo da se stanje pogorša.
Kako je najavila Evropska spoljnopolitička služba (EEAS), kosovski premijer Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u Briselu će se sutra sastati sa posrednicima u dijalogu diplomatama Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom a teme razgovora su primena sporazuma na putu normalizacije, kao i aktuelna pitanja.
Pogledajte šta je o situaciji na Kosovu ekskluzivno za Sputnjik rekao ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko:
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
SRBIJA
Eskobar: Kurti se obavezao samo na jedno
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
SRBIJA
Kurti razgovarao sa Eskobarom uoči sastanka u Briselu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala