Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šamar iz Brisela: EU demantuje navode Kurtija da je njegov predlog jedini razmatran

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Evropska unija demantovala je danas tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je njegov predlog jedini bio na stolu tokom sastanka u Briselu i podsetila na predlog za redosled primene postignutih sporazuma koji je već predstavila u okviru dijaloga, saznaje Tanjug.
Tanjug je imao uvid u predlog EU koja je, prema saznanjima te agencije, istakla da je predlog za redosled primene, za koji je šef evropske diplomatije Žozep Borelj nakon sastanka jasno rekao da je već predstavljen Beogradu i Prištini tokom sastanka u junu.
Iz EU napominju i da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u međuvremenu imao tim povodom sedam krugova odvojenih razgovora sa obe strane.
„Kurtijeva izjava da je ovaj predlog bio jedini na stolu je zato činjenično jednostavno netačna“, dodaju iz EU.
U tekstu, koji je predstavljan stranama, a u koji je Tanjug imao uvid, članom 7 se predviđa formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve na KiM, kao i završetak unutrašnjih procedura na KiM za zaštitu srpske verske i kulturne baštine.
Navodi se da je članovima 7 i 10 predviđen završetak pregovora o statutu instrumenta za samoupravu Srba na KiM.
Ovi članovi predviđaju i paralelno uspostavljanje „instrumenta samouprave“ za Srbe na KiM, ali i ukidanje struktura pod upravom Beograda na KiM i njihovu tranziciju, po potrebi, u okviru instrumenta za samoupravu Srba na KiM.
Članovi 1, 7 i 10 predviđaju paralelno pokretanje pregovaračkog procesa o „statutu instrumenta za samoupravu“ Srba na KiM.
U članu tri navodi se da se strane neće međusobno mešati u unutrašnje poslove i da će se uzdržati od bilo kakvog oblika nasilja ili pretnje nasiljem.
Članom 10 predviđeno je postizanje sporazuma o obavezujućem planu puta za ispunjenje „odgovarajućih neizmirenih obaveza“ koje proističu iz ranijih sporazuma postignutih u okviru dijaloga.
Član 6 govori o osnivanju posebnih radnih grupa kojima predsedava EU za primenu akcija pomenutih u članu 6 sporazuma, dok član 9 govori o donatorskoj konferenciji i pripremi zajedničkih projekata strana.
Pogledajte šta je o situaciji na Kosovu ekskluzivno za Sputnjik rekao ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti na pregovorima u Briselu. - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
SRBIJA
„Vučićev uslov je postao stav EU“: Kurtijev savetnik objavio dokument o ZSO
Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak i Žozeš Borelj u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
SRBIJA
Hoće li Amerika i EU Kurtiju ikad reći – a sad je dosta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala