Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti iz centra EU pretio Srbima: Treba da pate i plate

© AP Photo / Virginia MayoŽozep Borelj i Aljbin Kurti u Briselu
Žozep Borelj i Aljbin Kurti u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je, u sedištu Evropske unije, u Briselu, optužio Srpsku listu da je pokušala da dovede do toga da „implodira“ sistem na severu KiM i poručio da „za tu zlonamernost i grešku treba da plate i pate“.
Nakon nove runde pregovora delegacija Beograda i Prištine, koja je prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, završena neuspešno, Kurti je, upitan da prokomentariše to što se Ljuljzim Hetemi, koji je postavljen za gradonačelnika Leposavića, nekoliko meseci nalazi u zgradi opštinskih institucija, za takvu situaciju optužio Srpsku listu.
„To je posledica Srpske liste koja je kosovski ogranak SNS i koja je htela da svojom kolektivnom ostavkom sistem države Kosova u severnom delu Kosova implodira, ali se to nije desilo. Mimo pokušaja da država Kosovo u severnom delu zemlje implodira je propao. Za tu zlonamernost i grešku treba oni da plate i pate“, rekao je Aljbin Kurti, preneo je Tanjug.

Srpska lista reagovala na Kurtijeve pretnje

Nakon što je ponovo pobegao od pregovora i zalupio vrata dijaloga visokim predstavnicima Evropske unije u sred Brisela, Aljbin Kurti je neposredno ispred sedišta EU gde se vodi dijalog uputio ogoljenu i brutalnu pretnju srpskom narodu i Srpskoj listi, rečima da će u narednom periodu „da plate i da pate“ i time otvorenu pokazao pravo lice agresora koji gaji mržnju prema svemu srpskom, saopštila je Srpska lista povodom Kurtijevih pretnji.
„Ova pretnja ne sme se olako shvatiti, jer dolazi od nekog ko se nalazi na čelu kosovskih institucija i ko je u prethodnom periodu na delu pokazao nameru da eskalira situaciju, izazove sukobe, da stvarajući tenzije ugrozi mir na ovim prostorima i bez dokaza i osnova hapsi i progoni Srbe“, navode iz Srpske liste.
Kako dodaju, „ako smo za dve godine Kurtijevog režima imali upucavanje Srba, pa čak i srpske dece, prebijanje, hapšenje i zatvaranje naših sugrađana bez ikakvih dokaza, otimanje srpske zemlje kroz lažnu eksproprijaciju, etnički motivisane napade na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu širom Kosova i Metohije, zabranu lečenja, vakcinisanja, ali i zabranu održavanja srpskih izbora, postavlja se pitanje šta nam to Kurti obećava rečima da ćemo platiti i patiti, čime planira da dodatno ugrozi opstanak i ostanak srpskog naroda i šta se može očekivati u narednom periodu“.
„Od Aljbina Kurtija i njegovih poslušnika smo juče očekivali odgovor kada će deesukalirati situaciju na severu, formirati Zajednicu srpskih opština, osloboditi neosnovano uhapšene Srbe, kada će povući ilegalno prisutne specijalne jedinice i lažne gradonačelnike sa severa Kosova i Metohije, a dobili smo brutalne pretnje. Pretnje koje su upućene su monstruozne i dolaze u trenutku krhkog mira na ovim prostorima, te zahtevaju jasnu osudu međunarodnih aktera, zemalja Kvinte, Evropske unije i svog slobodoljubivog sveta, ali ujedno otkrivaju pravo lice Aljbina Kurtija i njegovog okupacionog režima“, dodaju iz Srpske liste.
Naglašavamo da ove pretnje neće uplašiti ni naše sunarodnike niti članove Srpske liste u nameri da istrajemo u svojim pravednim zahtevima i demokratskoj borbi za mir, prava srpskog naroda i prestanak okupacije koji Kurti sprovodi na severu Kosova i Metohije, saopštila je Srpska lista.
„Mi znamo da smo svoji na svome i da želimo mir, sigurnu budućnost i bolji život za Srbe i sve građane na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.
Pogledajte šta je o situaciji na Kosovu ekskluzivno za Sputnjik rekao ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti na pregovorima u Briselu. - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
SRBIJA
„Vučićev uslov je postao stav EU“: Kurtijev savetnik objavio dokument o ZSO
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
SRBIJA
Šamar iz Brisela: EU demantuje navode Kurtija da je njegov predlog jedini razmatran
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala