- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kako se završio dramatični eksperiment - lekari naučili ključne lekcije

CC0 / Pixabay / Hirurgija
Hirurgija - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Desetine lekara i medicinskih sestara u tišini su se poređali bolničkim hodnikom da bi proslavili činjenicu da je svinjski bubreg dva meseca normalno radio unutar čoveka bez moždane aktivnosti. Dramatični eksperiment završio se juče kada su hirurzi na „NYU Langone Health“ uklonili bubreg i vratili donirano telo Morisa Milera porodici na kremiranje.
Reč je o najdužem razdoblju ikada tokom kojeg je genetski modifikovani svinjski bubreg funkcionisao unutar čoveka, iako moždano mrtvog. Naučnici veruju kako su u sklopu istraživanja s mrtvima naučili ključne lekcije koje se spremaju da podele sa Administracijom za hranu i lekove (FDA) u nadi da će na kraju svinjske bubrege testirati na živim ljudima.
„To je kombinacija uzbuđenja i olakšanja. Dva meseca je puno da bi se održao svinjski bubreg u ovako dobrom stanju. To vam daje puno samopouzdanja za sledeće pokušaje“, izjavio je za Asošijeted pres dr Robert Montgomeri, stručnjak i hirurg za transplantacije koji je vodio eksperiment.

Eksperiment sa svinjskim srcem

I on je primalac presađenog srca, a transplantacije sa životinja na čoveka vidi kao metodu ublažavanja nedostatka organa u SAD. Više od 100.000 ljudi nalazi se na nacionalnoj listi čekanja, većini njih je potreban bubreg, a hiljade će umreti čekajući.
Pokušaji takozvane ksenotransplantacije decenijama su propadali jer je ljudski imunološki sistem odmah uništavao strano životinjsko tkivo. Međutim, promena se dogodila kada su počeli da isprobavaju organe genetski modifikovanih svinja koji su bili sličniji ljudskim organima.
Prošle godine hirurzi Univerziteta Merilend pokušali su da spasu umirućeg čoveka sa svinjskim srcem, ali on je preživeo samo dva meseca jer je organ otkazao iz razloga koji nisu potpuno jasni. FDA je Montgomerijevom timu dala spisak pitanja o tome kako svinjski organi obavljaju svoju funkciju u poređenju s ljudskim.
Montgomeri je verovao da će dvomesečno držanje Milerovog tela na respiratoru dati odgovore na neka od tih pitanja.
„Tako sam ponosna na tebe“, rekla je Milerova sestra Meri Miler-Dafi u suzama se opraštajući od njega kraj bolničkog kreveta ove nedelje.

Kako je bubreg radio prvih mesec dana

Miler je kolabirao i proglašen je moždano mrtvim, a nije mogao da donira svoje organe zbog raka. Posle muke sa izborom Meri Miler-Dafi je donirala telo svog brata iz Njuburga u Njujorku za ogled sa svinjom. Nedavno je dobila čestitku od stranca iz Kalifornije koji čeka transplantaciju bubrega a u kojoj joj zahvaljuje što je pomogla u napredovanju očajnički potrebnih istraživanja.
Dana 14. jula, nedugo pre njegovog 58. rođendana, hirurzi su Milerove bubrege zamenili jednim svinjskim bubregom plus životinjskim timusom, žlezdom koja trenira imunološke ćelije. Prvih mesec dana bubreg je radio bez znakova problema. Međutim, ubrzo su lekari izmerili blagi pad količine proizvedenog urina.
Biopsija je potvrdila suptilan znak da odbacivanje počinje dajući lekarima priliku da kažu da li se to može izlečiti. Doduše, učinak bubrega se vratio s promenom standardnih lekova za suzbijanje odbacivanja koje pacijenti danas koriste.
„Učimo da je to zapravo izvodljivo“, zaključio je transplantacioni imunolog Masimo Mangiola sa „NYU Langone Health“.
Presađivanje srca genetski modifikovane svinje u čoveka - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zatražena dozvola: Počinju eksperimenti sa presađivanjem životinjskih organa na ljude
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala