- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zatražena dozvola: Počinju eksperimenti sa presađivanjem životinjskih organa na ljude

© AP Photo / Mark Teske/University of Maryland School of MedicinePresađivanje srca genetski modifikovane svinje u čoveka
Presađivanje srca genetski modifikovane svinje u čoveka - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Pratite nas
Više istraživačkih i univerzitetskih bolnica obratilo se američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) sa zahtevima za dozvolu da eksperimentišu sa transplantiranjem životinjskih organa na ljude.
Predlozi predviđaju striktno regulisana klinička ispitivanja i o njima će se odlučivati od slučaja do slučaja, objavio je„Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore upoznate sa tim.
FDA je sazvala sastanak javnog savetodavnog odbora u sredu, na kojem se sa transplantolozima razgovaralo o mogućim regulatornim zahtevima za transplantaciju među vrstama – takođe poznatu kao ksenotransplantacija, navodi agencija.
Među institucijama koje su nedavno tražile smernice ili odobrenje FDA o kliničkim ispitivanjima jeste Medicinski centar Univerziteta Merilend u Baltimoru. Oni su u januaru transplantirali genetski modifikovano svinjsko srce u teško bolesnog 57-godišnjeg muškarca. Eksperimentalna operacija Dejvida Beneta obavljena je po hitnom odobrenju FDA. U roku od tri nedelje nakon operacije, lekari su pronašli svinjski virus u njegovom novom srcu. Benet je umro dva meseca kasnije, od uzroka koji se još uvek istražuju.
Univerzitet u Merilendu trenutno nastavlja studije na babunima dok traži smernice FDA o dodatnim koracima potrebnim za ispitivanja na ljudima, rekao je dr Muhamed M. Mohiudin, jedan od lekara uključenih u Benetovu operaciju.
Istraživači sa Univerziteta Alabama u Birmingemu takođe planiraju da zatraže odobrenje FDA za kliničko ispitivanje, rekao je dr Džejm Lok sa Sveobuhvatnog instituta za transplantaciju Medicinske škole Hirsink. Institut je ranije ove godine presadio bubrege svinja, koji su uspešno proizvodili urin u telu osobe koja je bila moždano mrtva.
Dok je FDA navodno zabrinuta zbog potencijalnih infekcija životinjskih organa koje bi se mogle proširiti ne samo na primaoce već i na članove njihovih porodica, transplantolozi kažu da nije moguće garantovati da su donirani ljudski organi takođe savršeno zdravi. Klinička ispitivanja bi omogućila istraživačima da prikupljaju i dele podatke, a da bi FDA imala bolji nadzor, kažu oni, piše RT.
Nije jasno da li i kada FDA može dati odobrenje za ispitivanja. Transplantolozi traže pristup životinjskim organima kako bi nadoknadili nedostatak ljudskih donora.
U Srbiji na transplantaciju bubrega, srca, jetre, pluća, rožnjače čeka oko 2.000 ljudi. Ne može svako da bude potencijalni donor, već samo dobro lečeni pacijenti, to su obično mladi ili relativno mlade osobe do 60 godina, eventualno 65 godina. To su obično pacijenti koji su relativno zdravi ili zdrave osobe koje su iznenada nastradale i imali su obično traumu glave koja je rezultirala moždanom smrću, ili su imali možda neko krvarenje ili ishemijski moždani udar, poznat u narodu kao šlog
Hirurgija - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
SRBIJA
Dr Miljko Ristić: Svinjsko srce biće presađivano ljudima i u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala