Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Opština Leposavić zatražila prijem u „Asocijaciju kosovskih opština“

© Sputnik / Teodor AnastasijevićZgrada opštine Leposavić
Zgrada opštine Leposavić - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Pratite nas
Kako su mnogi najavili, današnji sastanak u Briselu između glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, treba da pokaže da li su strane spremne na deeskalaciju situacije na severu. Uprkos tome lokalna Skupština u opštini Leposavić danas je zatražila prijem u tzv. Asocijaciju kosovskih opština.
Potpredsednik Samoopredeljenja u Južnoj Mitrovici Aljban Uka izjavio je da je Skupština Opštine Leposavić zatražila prijem u tzv. Asocijaciju kosovskih opština.
Prema njegovim rečima odbornici u ovoj opštini, čiji su članovi nakon napuštanja Srba početkom novembra prošle godine samo Albanci, jednoglasno su doneli odluku o prijemu u ovu asocijaciju.
„Skupština opštine Leposavić glasala je za učlanjenje ove opštine u Zajednicu opština Kosova“, napisao je Uka na svom nalogu na društvenim mrežama.
Krajem avgusta opština Severna Mitrovica, na zahtev novoizabranog gradonačelnika Erdena Atića primljena je u Asocijaciju, što je od strane mnogih međunarodnih predstavnika ocenjeno kao korak koji ne smiruje tenzije već pospešuje dalju eskalaciju situacije u opštinama na severu Kosova i Metohije.
Srbi još od kraja maja svakodnevno protestuju ispred opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok tražeći povratak na svoja radna mesta sa kojih su silom isterani od strane specijalnih jedinica tzv. kosovske policije koje su i danas prisutne u opštinskim zgrada, uprkos tvrdnjama Aljbina Kurtija da je situacija mirna te da su se specijalci u dva navrata za po 25 posto povukli iz ovih zgrada.

Srpska lista: Nelegalna odluka Kurtijevih odbornika, smatramo je ništavnom

Srpska lista poručila je da odluka nelegalnih odbornika u opštinama Leposavić i Zubin Potok o članstvu u tzv. Asocijaciji kosovskih opština suprotna zahtevima srpskog naroda, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država i podsetila da su Srbi, koji čine većinu u opštinama na severu KiM, zainteresovani samo za Zajednicu srpskih opština.
U saopštenju se ističe da se tom odlukom nelegalnih i nelegitimnih Kurtijevih odbornika nastavlja eskalacija situacije na terenu sa ciljem produbljivanja krize i izazivanja tenzija na KiM, nasuprot zahtevima srpskog naroda, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.
Dodaje se da ova odluka nije doneta u interesu građana Leposavića i Zubinog i da je oni smatraju ništavnom, kao i u slučaju takvu odluku doneli i nelegalni i nelegitimni odbornici u opštini Severna Mitrovica i smatra se ništavnom od strane svih građana.
„Srbi i ostali građani u srpskim opštinama, su isključivo zainteresovani za formiranje i članstvo u Zajednici srpskih opština, koja treba da bude krovna organizacija za zaštitu kolektivnih i pojedinačnih prava Srba i drugih zajednica, a ne za Kurtijeve igrokaze i igre koje imaju za cilj nastavak eskalacije, progon Srba i konflikte“, ističe se u saopštenju.
Pogledajte šta je o situaciji na Kosovu ekskluzivno za Sputnjik rekao ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko:
Gabrijel Eskobar izlazi iz zgrade Predsedništva - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
SRBIJA
I Eskobar morao da prizna ko ruši briselski dijalog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala