- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodikov advokat za Sputnjik: Predlažu da mu se zabrani vršenje dužnosti predsednika – to nema nigde!

© Sputnik / Branko MaksimovićBanjaluka
Banjaluka - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Šmit je opravdao onu staru poslovicu „kadija te tuži kadija te sudi“ jer krivično delo za koje je optužen Milorada Dodika ne postoji u zakonskoj praksi BiH, a verujem ni nigde u pravno uređenim državama.
Ovako Goran Bubić, advokat Milorada Dodika, komentariše optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Dodika, a Sud BiH prihvatio. On je za Sputnjik potvrdio da je optužnicu dobio.

Optužnica politički motivisana

„Jutros nam je uručena optužnica i iz nje se jasno vidi da je u pitanju politički motivisan proces, jer se u optužnici pored ostalog predlaže da se zabrani vršenje službene dužnosti, u ovom slučaju predsedniku RS Miloradu Dodiku i drugoptuženom. To je prosto nešto neverovatno jer Dodik nema drugog poslodavca do naroda Republike Srpske,“ ističe Bubić.
Kako ističe, preko 300 000 građana koji su izabrali predsednika Dodika na tu funkciju na legitimnim izborima, a jedan nelegitimni, lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit zaobilaznim putem, preko suda pokušava to da ospori.
„Šmit instrumentalizuje Sud BiH i želi da zabrani obavljanje dužnosti legitimno izabranom predsedniku RS koji je radio svoj posao na način da je ukazom proglasio zakone koji je doneo Parlament RS,“ podseća Bubić.

Šmit se ponaša kao kadija

Po njegovim rečima, takva optužnica u pravnoj državi ne bi mogla da prođe, a posebno što u BiH ne postoji zakon za ovako nešto.
„To će biti i legitiman razlog za naše prigovore na optužnicu. Jer ponavljam, mi nemao zakon ni zakonodavca već nelegitimnog predstavnika kojeg nisu predložile ugovorne strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegov imenovanje potvrdio SB UN. Znači mi nemamo uslov da bi Kristijana Šmita smatrali visokim predstavnikom u BiH,“ napominje sagovornik Sputnjika.
Drugim rečima, kako kaže Bubić, Šmit u ovom slučaju zajedno sa Sudom i Tužilaštvom BiH postupa po zakonu koji je on kreirao i doneo da bi sebe zaštitio, što nema nigde u svetu.

Ako dođe do suđenja neće biti pravedno

„Znači ovde je Šmit sudija u svojoj stvari jer kaže - neizvršenje moje odluke je krivično delo! Pa čak i da je legitimno postavljen, to je nemoguće. Ovo je apsolutno nespojivo sa standardima parlamentarne demokratije,“ napominje Bubić.
Jasno je, upozorava, da ne može da se očekuje pravedno suđenje ako do njega dođe, a upravo činjenica da krivično delo ne postoji biće jedna od argumenta na koje će, prema zakonu, biti njegov odgovor nadležnima u BiH.
O složenoj situaciji u BiH u novom izdanju emisije „Svet sa Sputnjikom“:
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
REGION
Šta sadrži optužnica protiv Milorada Dodika
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
REGION
Plan je sada jasan: Mora se ukloniti Dodik da bi BiH bila unitarna
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
REGION
Dodik otkrio zašto je optužnica protiv njega dobra vest
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala