- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik otkrio zašto je optužnica protiv njega dobra vest

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Potvrđivanje optužnice protiv mene je dobra vest, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodao da će na suđenju morati da se dokaže da je Kristijan Šmit ono za šta se predstavlja.
„Optužen sam za krivično delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika, da bi mi sudili, moraće da dokažu da je Kristijan Šmit ono za šta se predstavlja i da može nametati zakone. Moraće da predoče odluku o imenovanju, da javnost vidi ko je tu odluku potpisao i na osnovu čega. Ko je uputio notu MIP BiH? Odakle odluke za status?“, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks (Tviter).
Kako je dodao, „biće ovo odlična prilika da Sud pokaže da li je Sud BiH ili je kvazisud ko zna čiji“.
„Ako je Sud BiH, onda postupa po zakonima koje je donela Parlamentarna skupština BiH, kao jedina ustavno ovlašćena za donošenje zakona“, naveo je Dodik.
Sud BiH potvrdio je nedavno optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.
Optužnica je usledila nakon što je Narodna skupština Republike Srpske 27. juna usvojila dva zakona - o neobjavljivanju odluka Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) u Službenom glasniku Srpske i ne
Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, poništio je oba zakona 1. jula.
O složenoj situaciji u BiH u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ govorili su srpski istoričar i univerzitetski profesor dr Čedomir Antić i naučni saradnik na Institutu za političke studije dr Aleksandar Lukić
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
REGION
Plan je sada jasan: Mora se ukloniti Dodik da bi BiH bila unitarna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala