- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski ekspert: Samit G20 pokazao da Zapad počinje da razmišlja o političkom rešenju u Ukrajini

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINDekoracija ispred medijskog centra pred Samit G20 u Nju Delhiju
Dekoracija ispred medijskog centra pred Samit G20 u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Pratite nas
Zapad počinje da se pita da li se samo oružjem može okončati sukob u Ukrajini, smatra direktor bugarske nevladine organizacije „Institut za ekonomiju i međunarodne odnose“ i bivši zamenik ministra spoljnih poslova Ljubomir Kjučukov.
„Sa tog stanovišta, na pitanje da li je Bajden popunio prostor koji je upražnjen zbog odsustva Si Đinpinga i Putina, odgovor je – ne. Čak i ako ga je neko popunio, to je najverovatnije premijer Modi“, rekao je Kjučukov za televiziju „Nova“, nakon završetka samita G20 koji je pokazao promene u odnosu zemalja prema situaciji u Ukrajini i nevoljnost da se globalni jug pridruži osudi Rusije.
On je objasnio da postepeno počinje da se formira trend, nova politička struja koja nije antizapadna, ne nudi alternativu Zapadu, već je reakcija, ponekad pasivna, na pritisak i dominaciju Zapada u međunarodnim odnosima i traganje za pravednijim pravilima, posebno u ekonomiji i trgovini. Ali ovaj trend nije proruski, smatra ekspert.
„Ovo je trend koji pre posmatra rat u Ukrajini kao geopolitički sukob imperijalističkih snaga, kroz takvu prizmu ne prihvata sankcije Rusiji“, ocenio je on.
„Ne bih rekao da je neko očekivao da će Rusija biti osuđena (u završnoj deklaraciji). Naprotiv. Još na sastancima ministara G20 pre samog samita bilo je dosta signala da će se (osuda Rusije) teško realizovati. (U sadašnjoj deklaraciji) niko ne zahteva bezuslovno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine, dok je to navedeno prošle godine“, objasnio je Kjučukov.
Lavrov se sastao sa novim ministrom spoljnih poslova Kine - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
RUSIJA
Lavrov: Zapadne zemlje nisu uspele da „ukrajinizuju“ samit G20 u Indiji
Kako je rekao, to predstavlja znak da u svetu postoji dinamika u odnosu prema ratu.
„Očigledno da mi, Zapad, nismo mogli da ubedimo ostatak sveta da je ovo rat vrednosti. On se posmatra kao geopolitički sukob čiji smo mi deo. Sa tog gledišta, takozvani Treći svet radije se drži podalje od sankcija i osude Rusije“, naglasio je Kjučukov.
On je dodao i da se, osim toga, postepeno menja raspoloženje u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno na Zapadu, ne oko toga kako treba da se završi rat i da li treba pomagati Ukrajini, već kako treba pomagati Ukrajini.
„Da li je samo oružje dovoljno da se ostvari pobeda, šta je bio naš slogan, ili treba da se počne da se razmišlja o političkom rešenju“, zaključio je on.
Ranije je indijski premijer Narendra Modi saopštio da je na Samitu G20 usvojena Njudelhijska deklaracija. U njoj se, u kontekstu događaja u Ukrajini, navodi da sve zemlje moraju da se uzdrže od pretnje silom ili upotrebe sile za sticanje teritorija.
Indija predsedava grupom G20 od 1. decembra 2022. godine. Samit grupe održan je u Nju Delhiju od 9. do 10. septembra. Na njega su bili pozvani lideri zemalja G20 i još devet zemalja – Bangladeša, Egipta, Mauricijusa, Nigerije, Omana, Singapura, Holandije, UAE i Španije.
Pripadnici policije obezbeđuju Samit G20 u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
SVET
Kineski list: Stav G20 o Ukrajini pokazao rast uticaja nezapadnih zemalja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala