- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zapadne zemlje nisu uspele da „ukrajinizuju“ samit G20 u Indiji

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaLavrov se sastao sa novim ministrom spoljnih poslova Kine
Lavrov se sastao sa novim ministrom spoljnih poslova Kine - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
Pratite nas
Zapadne zemlje nisu uspele da „ukrajinizuju“ dnevni red samita G20 u Indiji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„U velikoj meri zahvaljujući konsolidovanoj poziciji Globalnog Juga u zaštiti svojih legitimnih interesa nije uspeo pokušaj Zapada da ponovo ukrajinizuje čitav dnevni red na štetu suštinskih zadataka zemalja u razvoju“, rekao je Lavrov novinarima po završetku samita u Nju Delhiju.
Prema njegovim rečima, „ukrajinski paragraf“ je predmet konsenzusa, ali on nije o Ukrajini.
„Ukrajinska kriza je spomenuta, ali isključivo u kontekstu neophodnosti rešavanja svih sukoba koji postoje u svetu, u skladu sa ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija“, dodao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, samit u Nju Delhiju je protekao uspešno, a organizacija G20 prolazi kroz unutrašnju reformu.
„Samit je definitivno uspeo. To je uspeh Indije kao predsedavajućeg, uspeh svih nas. Dvadesetorica prolazi kroz unutrašnju reformu. To se ispoljilo u suštinskoj aktivizaciji članica G20 iz Globalnog Juga“, rekao je Lavrov.
Ruski ministar je istakao da su, uz podršku Indije, zemlje insistirale na tome da se uvaže njihovi interesi.
„Na kraju su oni ušli u deklaraciju“, rekao je Lavrov i dodao da Globalni Jug nastoji da ojača svoju ulogu u mehanizmima globalnog upravljanja, kako bi ona odražavala njegovu realnu težinu u svetu.

Pozitivan impuls za reformu MMF-a i STO

Ruski ministar je, takođe, ocenio da će samit G20 u Indiji dati pozitivan impuls naporima zareformu Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske trgovinskeorganizacije.
„U završnoj deklaraciji samita G20 formulisani su zadaci za reformu i Međunarodnog monetarnog fonda, gde Amerikanci odavno, ako ćemo pošteno da podelimo kvote i glasove, nemaju kartu za blokiranje, koja i dalje postoji veštački. Samit će, naravno, dati veoma ozbiljan podsticaj i u sferi MMF-a i Svetske trgovinske organizacije“, rekao je Lavrov.
On je dodao da pokušaj Zapada da sprovodi politiku dominacije i da ostane hegemon neće uspeti ako se ima u vidu pojavljivanje novih centara svetskog razvoja.
„Zapad neće moći da ostane hegemon, ako se ima u vidu da su se objektivno odavno pojavili i sve su snažniji centri svetskog razvoja“, rekao je Lavrov, istakavši da zapadne zemlje posle ovog samita treba da razmisle o tome koliko su u stanju „da nastave svoju politiku dominacije“.
Indija predsedava G20 od 1. decembra prošle godine. Samit lidera „Velike dvadesetorice“ održan je u Nju Delhiju 9. i 10. septembra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala